SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi de Şire Pazarı Camii mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:07:12
Şimdi de Şire Pazarı Camii mi?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eski Belediye Başkanı ve şu anda AKP Milletvekili olan Cemal Akın’ın çevreyolu üzerindeki hal binası arazisini AVM yapılmak üzere, üzerindeki cami ile birlikte yabancılara satması ve satış sonrası hal binasındaki dükkânlar ile birlikte caminin de yıkılmasına yönelik tepkiler son beş yıldan bu yana artarak devam ederken Malatya Şire Pazarı’nın manzarasını bozuyor gerekçesiyle, Pazar içindeki caminin yıkılması için hazırlık yapıldığı ileri sürüldü. 

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk, AKP’li Malatya Eski Belediye Başkanı Cemal Akın döneminde hal binası arazisini üzerindeki cami ile birlikte Hollandalı bir firmaya AVM yapılması amacıyla satıldığını hatırlatarak, “Satış sonrası Hollandalı firma, Malatya Belediyesi’nin kepçeleri ile İslam’ın kutsal ibadethanesini birkaç dakikada yerle bir etti. Şimdi ise, Şire Pazarı’nda başlatılan restorasyon kapsamında, Şire Pazarı Camii’nin pazarın manzarasını bozduğu gerekçesiyle yıkılması için çalışma başlatıldığına dair bilgi almış bulunuyoruz’ dedi. 

MEVCUT YERİNE AYNI BÜYÜKLÜKTE CAMİ YAPILMASI İÇİN HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ OLAN TEMİNAT VERİLMEDEN YIKILMASINA MÜSADE ETMEYECEĞİZ 

Şire Pazarı Camisi’nin ticaretin ve insan sirkülâsyonunun en yoğun olduğu bir merkezde insanların ibadethane ihtiyacını giderdiğini belirten SP Malatya İl Başkanı Asiltürk şöyle konuştu: “Bizim inancımıza göre bir yerde cami inşa edilmiş ise, orası kıyamete kadar Allah’a secde edilen yeryüzü toprağı olarak kalmak zorundadır. Malatya Belediyesi Şire Pazarı’nın modernize edilmesi amacıyla Şire Pazarı’nda bir restorasyon çalışması başlattı. Bu proje kapsamında yaklaşık 40 yıldır Müslümanların Allah’a (C.C.) secde ettiği, ibadet ettiği Şire Pazarı Camii’nin yıkılmasının gündeme geldiği yönünde tarafımıza Pazar esnafından bilgiler ulaşmıştır. Biz 40 yıldan bu yana Müslümanların ibadet ettiği bu caminin, bizzat kendi yerine ve mevcut büyüklükte yenisinin yapılması yönünde hukuki geçerliliği olan teminatlar verilmeden yıkılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. 

HAL BİNASI CAMİSİNİN AKIBETİNİ PAYLAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ 

Şire Pazarı Camii’nin bölgenin cami ihtiyacı bakımından hayati önem taşıdığına vurgu yapan SP İl Başkanı Asiltürk, mevcut yerine yenisinin yapılmasına yönelik hukuki teminat verilmeden mevcut caminin yıkılmasının Hal Binası Camii’nin akıbetini paylaşması anlamına geleceğini kaydetti. 

Caminin yıkımının başlatılması için Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza’nın Pazar esnafı ve cami imamı ile görüşerek, caminin kapı ve pencerelerinin sökülmesini istediğine dair bilgi edindiklerini ifade eden Mehmet Asiltürk, projeyi himaye edenlerin caminin yıkılıp yıkılmayacağı ya da yerine yenisinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Pazar esnafına ve camiye ibadet edenlere sağlıklı bilgi vermediğine işaret etti. Projeyi yürütenlerin ve himaye edenlerin, cami konusunda kamuoyuna net ve doğru bilgi aktarmak zorunda olduğuna dikkat çeken Asiltürk şöyle dedi: “Bize ulaşan Şire Pazarı Restorasyonu Projesi’ne göre, cami yıkılıyor ve yerine yenisi de yapılmıyor. Bu projeye göre, Malatya Şire Pazarı adeta camiden arındırılıyor. Şayet bu proje nihai durumu yansıtmıyorsa, ilgililer ve sorumlular çıkıp kamuoyuna tatmin edici bilgi vermelidir. Aksi takdirde yeni bir caminin daha yıkılmasına seyirci kalmayacağız” dedi. 

Mehmet Asiltürk, Şire Pazarı Camii’nin yıkılmasının güçlü bir şekilde gündemde olduğunu, caminin yıkılmasına yönelik öncülük edenlerin cami imamından caminin kapı pencerelerin sökülmesi için talepte bulunduğunu öğrendiklerini de söyledi. 

Asiltürk, ‘Caminin yıkılıp mevcut yerine, aynı büyüklükte yeni bir caminin yapılması’ tezinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının henüz gerçek durumu ortaya koymadığını belirterek, caminin yıkılmasını da öngören projenin yönetici ve himayedarlarına şu soruları yöneltti: 

"Şayet Şire Pazarı Camii yıkılacak ve bizzat kendi yerine aynı büyüklükte yenisi yapılacaksa, mevcut caminin yıkılması konusunda Malatya Müftülüğü’ne herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? 

Şayet Şire Pazarı Camisi yıkılacak ve yerine yenisi yapılacak ise caminin yapımı ile ilgili bir dernek kurulmuş mudur?

Şire Pazarı Restorasyonu ile ilgili iş ve işlemlerin parası 9 ila 20 bin TL arasında değişen meblağda Şire Pazarı’ndaki 118 esnafın her birinden toplanmaktadır. Cami yapılacaksa hangi bütçe ile yapılacaktır? Yeni Caminin inşaat giderleri esnaftan mı toplanacaktır yoksa başka bir kurumdan mı karşılanacaktır? 

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Pazar esnafını ziyaret ederek caminin yıkılması konusunda “Belediye olarak ne cami yıkarız ne de cami yaparız. Esnaf camiyi isterse kendisi yıkabilir?’ diyerek, Pazar esnafını caminin yıkılması konusunda yönlendirmiş midir?’ 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız