SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi de Tohma'yı Kararttılar!..

A- A+ PAYLAŞ

I. ve II. OSB’nin arıtma tesisinden ‘arıtılmadan!’ çıkan suyun çevreye verdiği tehlike giderek büyüyor. Daha önce Şahnahan Deresi'ne akıtılan atıkların, yapılan yasal engelleme girişimlerinin ardından bu kez Tohma Çayı'na akıtılmaya başlandığı,şimdi de atık sularla Tohma Çayı'nın suyunun siyah renge büründüğü gözlendi. (Üstteki fotoğrafta)

İnsan ve çevre sağlığına verdiği zarar nedeniyle Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen mühürleme kararı da kirliliği ortadan kaldırmaya yetmedi, sadece coğrafyasını değiştirdi. Daha önce Şahnahan deresine akıtılan, ‘arıtılmamış!’ su, bu kez Tohma çayında çevre felaketine yol açıyor.

Mahkemenin kararı üzerine Şahnahan deresine deşarj edilen yerden yaklaşık bir ay önce mühürlendikten sonra, atık suyun tahliye güzergahı değişti. Mahkemece verilen mühürleme kararının 29 Eylül 2010 tarihinde kararının uygulanmasının ardından, atık su bu kez, OSB’nin yaptığı 7 km’lik borulardan sonra Şahnahan-Suluköy arasındaki bir noktada, üst havzasında Ozan ve Ayvalı kanyonunu barındıran ve bu bölgelerin önemi nedeniyle SİT alanı ilan edilerek korumaya alınan, alt havzasında ise Türkiye’nin enerji ihtiyacı bakımından 5 önemli baraj bulunan Uluslararası öneme sahip Fırat Havzası’nı besleyen Tohma Çayını kirletiyor.

Basının iki yıl boyunca gündeme getirdiği çevre faciasına, bir grup vatandaşın, 5 Nisan 2010 günü Av. Fikret Bekiroğlu ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmaları üzerine Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava sonucunda verilen ‘mühürleme’ kararıyla ‘Dur’ denildiği sanılırken, tehlikenin daha da büyüdüğünün, ‘Tohma Çayı’nın Su kalitesini’ artırma projesiyle de saptandığı öğrenildi.

HUKUKU DİNLEYEN YOK!
Bu arada, Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin, normalin üzerinde çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle “Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi sularının, arıtmanın kendi kanalı dışına verilmemesi’ yönünde aldığı tedbir kararı ve mühürlemeye rağmen, tahliye borusundan su akmaya devam ediyor. İçeriğinde, besin zinciri yoluyla insan sağlığını tehdit edecek zehir barındıran atık su, DSİ kanalları aracılığı ile Battalgazi’ye ulaşıyor ve sulamada kullanılıyor. (Alttaki fotoğrafta)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız