SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi Ne Olacak?

0
Güncellendi - 2016-06-24 15:38:31
Şimdi Ne Olacak?
A- A+ PAYLAŞ

Bilinen Avrupa’nın sonuna gelindi. İngiltere’nin çıkış kararının tüm Avrupa ülkelerinde artçı dalgaları bekleniyor. İngiltere’nin AB’den çıkış müzakerelerinin en az iki yıl süreceği tahmin ediliyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının hem bütün Avrupa’yı hem de dünyayı siyasal ve ekonomik açıdan etkilemesi bekleniyor.

Yıllık 3 trilyon dolarlık ekonomisi olan İngiltere’nin AB’den çıkma kararı alması, ilk etapta İngiliz para birimi sterlini etkiledi. Sterlin 1985'ten beri dolar karşısında en büyük değer kaybına uğradı. Euro da düştü.

IMF Başkanı Christine Lagarde, referandum öncesi yaptığı bir açıklamada İngiltere’nin AB’den ayrıldığında dış finansmanda düşüş yaşanacağı için sterlinin değerinde de düşüş olacağını, küresel anlamda yatırım ve tüketimde daralma olacağını söylemişti.

Konuyla ilgili hazırlanan bir OECD raporuna göre de, AB’den ayrılma kararından sonra İngiltere’nin büyümesi düşecek ve 2020 yılına kadar yüzde 3 azalacak.

Bütün bunlar İngiltere ekonomisinin büyüklüğü nedeniyle dünya ekonomisini de etkilemesi bekleniyor. Geçen ay Japonya’da toplanan G7 Zirvesi sonuç bildirgesinde de İngiltere’nin AB’den çıkmasının ‘küresel büyüme ve dünya ekonomisi için ciddi tehdit olacağı’ vurgulanmıştı.

Siyasal sorunlar da bekleniyor

İngiltere’nin ayrılma kararı haritaları da değiştirebilir. Örneğin İskoçya da bağımsızlık arayışları yeniden gündeme gelebilir.

İskoçlar, Birleşik Krallık’tan ayrılmak için 2014 yılında referandum yapıp, bağımsızlığı reddetmişlerdi ama İskoçlar AB içinde kalmaktan yana. Dün yapılan Brexit referandumda da bu yönde oy kulandılar. Bunu gerçekleştirebilmek için İngiltere’den ayrılmayı isteyebilirler. Bağımsızlık arayışları yeniden ivme kazanabilir.

İrlanda’nın da İngiltere’nin bu kararından etkilenmesi beklentiler arasında. İngiltere AB’den ayrılınca, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti arasında yeniden sınır kontrolleri başlayacak. Bunun da İrlanda barışını olumsuz etkilemesi beklentiler arasında.

AB’yi zor günler bekliyor

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından yaptığı açıklamada "Birliğimizi 27 ülke olarak tutmaya kararlıyız" dese de bu o kadar kolay olmayabilir.

İngiltere’nin AB’den çıkmaya karar vermesi, bilenen Avrupa’nın da sonu. Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, AB karşıtlarının güç kazanması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız