SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdilik 'Manzara Barajı'!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:12:40
Şimdilik 'Manzara Barajı'!..
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan Kuruçay üzerinde sulama amaçlı olarak projelendirilen ve inşaat ihalesi 1997 yılında yapılan, gövdesi 13 yılda tamamlanarak 2012 yılında su tutmaya başlayan Boztepe Recai Kutan Barajı’nın ‘Hizmete alındığı’ yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Fotoğraflarda görüldüğü gibi gölü de oluşan baraj, bu haliyle sadece bölgedeki "doğal manzara"yı değiştirdi!

Barajda tutulmaya başlanan suyun toprakla buluşabilmesi için gereken sulama kanallarının projesinin yapılmasına karşın kanallar için bugüne kadar inşa ihalesinin yapılmamış olması, Aralık 2012'deki törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  barajın ‘hizmete alındığı’ yönündeki açıklamaları ile uyuşmuyor.

Barajın gerçek anlamda hizmete girmesi ve hedef sulama alanı olan 11 bin 697 hektarlık araziyi sulamaya başlaması için sulama kanallarının yapılması gerekiyor. Sulama kanallarının ihalesinin bu yılın Temmuz ya da Ağustos ayı içinde yapılacağı, inşa sürecinin ise en az 3 yıl olduğu açıklandı. Buna göre, Boztepe Recai Kutan Barajı’nın en iyi ihtimalle 2017 yılında devreye gireceği belirtiyor. 

Başbakan Erdoğan 12.12.2012’de ‘Hizmete Alındı’ Demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile 12.12. 2012 tarihinde DSİ’nin yürüttüğü projelerden oluşan 112 sulama tesisinin açılışının yapıldığı törende, Başbakan Erdoğan, adı Recai Kutan olarak değiştirilen Boztepe Barajı’nın ‘Hizmete alındığı’nı açıklamıştı.  

Barajın hizmete girmesi için sulama kanallarının inşa edilmiş olması gerekiyor. Oysa, sulama kanallarının inşası bir tarafa, kanal inşaatlarının ihalesi bile yapılmış değil. Barajın fiilen hizmete girmeye başlaması ve sulama yapılabilmesi için gereken sulama kanallarına ilişkin ihalenin ise Temmuz ayında yapılacağı, ihaleye itiraz olmaması halinde 2 ay içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacağı belirtilirken, sulama kanallarının inşasının ise 3 yıl süreceği belirtiliyor. Bu durum, Boztepe Recai Kutan Barajı’nın fiilen hizmete alınmasının 2017 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor. 

DSİ Bölge Müdürü Açıkladı 

Boztepe Recai Kutan Barajı’nın 12.12.2012 tarihinde DSİ’ye ait 112 sulama tesisinin açılışı sırasında hizmete alındığını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili olarak doğru bilgilendirilmediği ortaya çıkarken, ‘Hizmete alındı’ açıklamasının yapıldığı günlerde barajda sadece su tutma işleminin yapıldığı öğrenildi.

DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Vahap Altınok’un önceki gün yapılan Malatya İl Koordinasyon Kurulu 2. Dönem toplantısında ‘Barajın ne zaman fiilen sulama hizmeti vermeye başlayacağı’na ilişkin sorusunu yanıtlarken, sulama kanalları için Temmuz ya da Ağustos ayında ihale yapmayı planladıklarını söyledi. 

İhalenin yapılmasından sonra ihaleye herhangi bir itiraz olmaması halinde 2 ay içinde yer teslimi yapabileceklerini belirten Ömer Faruk Yiğitsoy, ‘Kanalların inşaatı ne zaman biter?’ sorusuna karşılık ise ‘İhaleye itiraz olmazsa yer tesliminden sonra sulama kanallarının inşası 3 yıl içinde bitirilir ve sulama hizmetine başlanır’ sözleri ile yanıt verdi. 

DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy’un bu açıklaması, Boztepe Recai Kutan Barajı’nın gerçek anlamda hizmete alınmasının, işlerin planlandığı gibi gitmesi halinde Eylül-Ekim 2017 tarihinde gerçekleşmesi anlamına geliyor. 

Bakan Eroğlu ‘2013’de Kısmi Sulama Başlayabilir’ Diyor Ama…

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba 2012 yılının son aylarında Malatya’daki sulama projelerinin durumu konusunda Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermiş ve bu kapsamda Boztepe Recai Kutan Barajı’nın fiilen hangi tarihte sulama işlemine başlayacağını sormuştu. 

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, 27 Aralık tarihinde CHP Milletvekili Ağbaba’ya verdiği cevapta, sulama kanalları projesinin 15 Nisan 2013’de tamamlanacağını, aynı yıl içinde inşa ihalesinin yapılacağını belirtmişti. Daha da önemlisi, Bakan Eroğlu ‘ Barajın hedef alanında 2013 yılı içinde kısmi sulama başlayabilir’ şeklinde bir açıklama yapmıştı soru önergesine verdiği cevapta. 

Bakan Eroğlu’nun ‘2013’de kısmi sulama başlayabilir’ açıklamasına karşın, DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy’un Temmuz ya da Ağustos 2013’de yapılması planlanan sulama kanalları ihalesinin sorunsuz sonuçlanması durumunda kanal inşa işleminin 3 yıl süreceğini ve sulama işleminin de kanalların bitirilmesinden sonra başlayabileceğine işaret etmesi bakanlık ile bakanlığın taşra teşkilatı arasındaki iletişimsizlik ve çelişki olarak değerlendiriliyor.  

Boztepe Recai Kutan Barajı’na ilişkin tüm bu tutarsız ve çelişkili gelişmeler baraj için ‘Şimdilik manzara niyetine inşa edilen baraj’ yorumunun yapılmasına yol açıyor.

Haber-Foto: malatyahaber.com- Güler Hazar (Malatya'ya Bakış)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız