SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sınav Merkezlerinden Biri Malatya

A- A+ PAYLAŞ

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, meslek yüksek okulları ve Açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) 16 Temmuz 2006 tarihinde yapılacağını açıkladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, meslek yüksek okulları ve Açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 16 Temmuz 2006 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa'da yapılacağını ifade etti.

Açıklamaya göre, 2006-DGS'ye meslek yüksek okulları ve Açıköğretim önlisans programlarından en çok 5 yıl önce mezun olanlar ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecek. Adaylar dikey geçiş için yapılacak sınavlara aynı önlisans alanından en çok üç kez girebilecek. (2001 ve daha önceki yıllarda bir önlisans programından mezun olmuş olanlar ile aynı önlisans alanından en çok üç kez DGS'ye girmiş olanlar 2006-DGS'ye başvuramayacak).

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlahiyat Lisans Tamamlama Programı'na başvuracak adaylarda, son 5 yılda mezun olma ve en çok üç kez DGS'ye girme koşulu aranmayacak. Yerleştirme Ankara Üniversitesi tarafından adayların DGS puanlarına göre yapılacağından bu programa başvuracak adayların da DGS'ye girmeleri zorunlu olacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, ülkemizde meslek yüksek okulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan önlisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilenler de 2006-DGS'ye başvurabilecek. Açıköğretim ve meslek yüksek okullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki Açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmelerine gerek olmayacak.

Açıköğretim dahil 4 ve daha fazla yıllık programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramayacak.

2006-DGS Kılavuzu'nda genel başvurma koşullarına ek olarak hangi meslek yüksek okulu veya Açıköğretim önlisans programlarından hangi lisans programlarına dikey geçiş yapılacağına ilişkin bilgiler ve ayrıca dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kontenjanları yer alıyor. Adaylar başvurma sırasında dikey geçiş yapmak istedikleri lisans programlarına ilişkin tercih sıralamalarını da (8 tercih) yapacak ve tercihlerini Başvurma Belgesi'ndeki ilgili alanlara yazarak kodlayacak.

Dikey geçiş için üniversitelerin lisans programlarında, devlet üniversitelerinde 5 bin 407, vakıf üniversitelerinde bin 586 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde bin 83 olmak üzere toplam 8 bin 76 kontenjan ayrılmış durumda. 2005-2006 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan meslek yüksek okulu öğrencileri kendi meslek yüksek okulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) önlisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından, mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksek okulundan, AÖF bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği'nden 2006-DGS Kılavuzu ile Başvurma Belgesi'nden oluşan başvuru evrakını 5.00 YTL karşılığında 17-26 Nisan 2006 tarihleri arasında alabilecek.

Doldurdukları başvurma belgesini, bankaya yatırdıkları 50.00 YTL sınav ücreti banka dekontunu ekleyerek, en geç 26 Nisan 2006 saat 17.30'a kadar başvuru evrakını aldıkları yüksek okul müdürlükleri, AÖF büroları veya sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edecek.

Başvurma Belgeleri'ne T.C. Kimlik Numaraları da yazılıp kodlanacağından, T.C. uyruklu adayların bu numarayı şimdiden Nüfus İdareleri'nden öğrenmeleri gerekiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız