SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sınav Olmalı..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kemal Şenocak, "Kaliteli bilgisini ortaya koyanlar hakim olmalıdır" dedi.

Vali Ulvi Saran'ı makamında ziyaret eden İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kemal Şenocak, basın mensuplarının yargı reformuyla ilgili sorularını da cevaplandırdı.

Türkiye'de hakim ve savcı sayısının azlığı, diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığı zaman aşikar bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çeken Dekan Şenocak, "Yalnız önemli olan Hukuk Fakültelerinin en önemli rolü kaliteli ve iyi eğitimle karşımıza çıkıyor. Kaliteli eğitim verilmezse, yetişen hukukçular zayıf oluyor. Hukuk fakülkeleri ve öğrenci sayıları ne kadar artıtrılsa arttırılsın mezuniyet noktasında, Almanya'da olduğu gibi devlet imtihanı yapılmalıdır. Avukatlık için ayrı imtihan yapılmalıdır. Devlet ile Adalet Bakanlığı ve üniversitelerin oluşturacağı imtihan yapılmalı ve başarılı olanlar mezun olmalıdır. Başarı durumuna göre hakim veya savcı olunmalıdır. O zaman kaliteli hukukçu ve kalitesiz öğrenci arasında ayrım sağlanır. Hakimlik için nasıl imtihan oluyorsa, avukatlık için de imtihan yapılmalıdır. İmtihanlar test usulüyle değil, bilgiyi ölçen bir imtihan yapılmalıdır. 5 yıl avukatlık yaptı diye hakim olmamalı. İmtihanla alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Hakimlik mesleğinin herkese bırakılacak bir meslek olmadığına parmak basan Şenocak, "Hakimlik için sadece Hukuk Fakaltesini bitirmesi bile yeterli değildir. Hakimlik mesleğinin bilgisine ulaşması lazımdır. Topluma örnek olacak insanlardır hakimler. Kaliteli bilgisini ortaya koyanlar hakim olmalıdır.

Türkiye'deki hukuk fakülteleri yani hangi açıdan bakarsanız o açıdan fazla veya az diyebilirsiniz. Türkiye'de şu anda hakim açığının fazla olması nedeniyle az diyebilirsiniz. Ama diğer taraftan hoca sayılarının az olması nedeniyle de fakülte sayısı fazla diyebilirsiniz. Bakış açınıza bağlıdır"şeklinde konuştu.

Şenocak, Malatya İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2010-2011 eğitim öğretim yılında 113 öğrenci ile eğitime başladığını da belirtip, fakülte hakkında Vali Saran'a bilgiler de aktardı.

Vali Ulvi Saran ise "İnönü Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi açılmış olmakla önemli gelişme kaydetti. Üniversitenin tanınırlılığında, imajında ve gücünde ciddi bir artış oldu. Malatya sosyal bilimler alanında da kendisinden söz ettiren, talep edilir bir il olma yolunda ileriliyor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız