SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Sınırsız Hiçbir Özgürlük Yoktur..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Türkiye'de artık türban konusundaki tartışmaların bittiğini belirterek, konunu gündeme getirilmemesi gerektiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Hilmioğlu, Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayımlanmasıyla ilgili olarak, "Bunun adına basın özgürlüğü denemez" dedi.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, gündemdeki konularla ilgili olarak basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Türban tartışmalarına değinen Rektör Hilmioğlu, "Şimdi Türkiye'de bence başörtüsü sorunu bitmiştir. Dönüp dönüp gündeme getirmenin bir manası yoktur. İnsanlar artık başörtüsü üzerinden siyaset yapmayı bıraksın. Bu başörtüsü meselesi, gerek bizim Anayasa Mahkemesi kararlarlarıyla, Danıştay kararı ve en son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararıyla nihai bir çözüme kavuşturuldu. Bu meseleyi artık insanların şu veya bu vesileyle özellikle siyasi tartışmalarla Türkiye'nin gündemine getirmesini fevkalade yanlış buluyorum" dedi.

Danıştay'ın kararıyla ilgili olarak Prof. Dr. Hilmioğlu şunları söyledi:

"Kararın gerekçesine bakarsanız, çok küçük çocukların eğitim gördüğü bir yerde böyle müdür düzeyindeki bir görevlinin kılık kıyafeti gerek içerde ve gerekse de dışarıda her yerde çocukları etkiliyor. Sonunda anaokulu düzeyindeki çocukların model aldığı insan öğretmendir. O yaş grubundaki çocuklar öğretmenlerini kendilerine her türlü model seçme eğilimindedir. Bu çerçevede bir karar verilmiştir. Bence de doğrudur."

İslam dünyasında rahatsızlığa neden olan Hz. Muhammed'in sözde karikatürlerinin yayımlanmasıyla ilgili gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulunan Rektör Hilmioğlu, "Sınırsız hiçbir özgürlük yoktur. Dolayısıyla herkesin yazıp çizerken biraz dikkat etmesi gerekir. Bir kere dinler hepimiz için kutsal bir alandır. Dolayısıyla Müslümanlar için İslam kutsaldır, Hıristiyanlar için Hıristiyanlık dini kutsaldır. Hiçbir dine mensup olan bir insan veya grubun, bir başka dini aşağılama gibi bir hakkı yoktur. Bunun adına basın özgürlüğü denemez" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, gösterilen tepkilerde ölçünün çok önemli olduğunu belirterek, "Haklıyken, haksız duruma düşmeyelim" dedi.

İÜ'de çalışan geçici işçilerin durumlarıyla ilgili olarak bilgi veren Hilmioğlu, "Maliye Bakanlığı ile görüşmeler devam ediyor. Ankara'da Maliye Bakanlığı'na giderek yetkililerle görüştüm. Vize konusunda mutabakat sağlandı. Normalde bir sorun gözükmüyor. Ancak vize de çıkmış değil. Sorun, bütçe sisteminin değişmesinden dolayı çıktı. Biz daha önce maaşları mediko-sosyal bütçesinden ödüyorduk. Bu bütçe şimdi genel bütçe içerisine ayrılınca, bu kez ödemeler genel bütçeden ödenecek. Yine işçilerin parasını üniversite olarak biz karşılayacağız. Ancak genel bütçeden eleman çalıştırılması için mutlaka vize alınması gerekiyor. Daha önce böyle bir sıkıntı yoktu. Dolayısıyla yeni bir işçi alımı yok. Sadece mevcut işçilerin maaş aldığı kalem değişiyor. Başka bir şey yok. Yine ödeyen kurum değişmiyor. Geçici statüdeki işçiler öğrencilere yönelik her türlü hizmeti yapıyorlar" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız