SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şirket Ortakları Dikkat!."

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:49:32
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski başkanı ve malatyahaber.com yazarlarından Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, Torba Yasa ile getirilen ve 11 Aralık son gün olan şirket ortaklığı sigorta bildirimi konusunda açıklama ve uyarıda bulundu.

Altaş açıklamasında, Malatya’da kayıtlı bulunan, tasfiye edilen ve kaydı silinmiş olanlar dahil yaklaşık 3 bin 500 şirket dikkate alındığında,  01.10.2008 tarihinden bugüne kadar sayısı yaklaşık 5 bini bulan şirket ortağı, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ile limited şirket ortakları ve şirket müdürü için işe giriş ve çıkış bildirimi düzenlenerek Sosyal güvenlik Kurumuna verilmesi gerektiğini belirtti ve "Bildirimde bulunulmayan her bir kişi için bir aylık asgari ücret tutarında (1.134.00 TL.) idari para cezası kesilecektir." dedi.

Altaş'ın konuya ilişkin uyarı ve açıklamaları şöyle:

"5510 Sayılı Genel Sağlık Sigortası kanunu kapsamında, 2008 yılında yapılan düzenleme ile şirket ortaklarının da şirket ortaklıklarıyla ilgili olarak Ticaret ve Esnaf Sicil Müdürlüklerine kuruluş ve kapanış aşamasında SGK bildirim zorunluluğu getirilmişti. Bunun dışındaki değişiklikler ise ilgili şirketler tarafından yapılması gerekiyordu.Geride kalan sürede şirket ortaklarının şirkete ortaklığından kaynaklanan sigortalılığın başlangıcı ve sonlandırılmasına ilişkin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediğinden şirketler cezalı duruma düşmüştü. Geçtiğimiz eylül ayında yürürlüğe giren 6552 sayılı kanunla bu durumda olan şirket ortakları cezalı duruma düşmesin diye geçici 57.maddede bildirim için ek süre verilerek şirket ortaklarının ortaklığa girişi ve ortaklıktan ayrılışlarına ilişkin bildirimleri yapmalarına imkan sağlanmış bulunmaktadır.

Bu düzenlemeye göre şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi halinde, bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacak, ayrıca bu kişiler hakkında daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecek.

Buna göre; 01.10.2008 tarihinden sonra hisse devrileri sonucunda hisse devir alan yeni ortak ve hissesini devir eden eski ortak için şirket tüzel kişilikleri tarafından anonim şirketlerde  yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile şirket yetkilileri, limited şirketlerde ise ortakları ile şirket yetkilileri için sigortalılıklarının başlangıç ve sonlandırılması bildirimi yapılmalıdır. 

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise limitet şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/yönetim kurulu üyesi olması, bildirge verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır.

Bildirimler ortaklığın bulunduğu şirket merkezinin olduğu ildeki  SGK merkez müdürlüğüne yapılacaktır. Ortaklığa katılma veya ortaklıktan ayrılmaya ilişkin işe giriş/işten çıkış bildirimleri ekinde ortak şirket ile ilgili vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi ile birlikte kağıt ortamında elden veya posta yolu ile yapılabilecektir. 

Bu durumda bulunan Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile ilgili şirket yetkilileri, Limited şirket ortakları ile ilgili şirket yetkililerinin, Cezalı duruma düşmemeleri için 11 Aralık 2014 tarihine kadar kendilerine Muhasebe ve Mali müşavirlik hizmeti veren meslek mensupları ile irtibata geçerek şirket ortaklıkları ile ilgili 4/B işe giriş ve 4/B işten çıkış bildirimde bulunmaları gerekmektedir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız