SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şirketlerin Bilgisi Verilmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:32:04
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisinin 3. Oturumu Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün’ün başkanlığındayapıldı.  27 maddelik gündemin  11 maddesi görüşülerek karara bağlanırken 4 madde İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.  Diğer maddelerde 4. oturumda görüşülmek üzere ertelendi.

Yeşilyurt İlçesi İkizce Mahallesi 113 ada 20 nolu parsel için ticari alan fonksiyonu verilmesi talebi oy birliği ile reddedildi. 

10 Yıllığına Kültür A.Ş’ye

Nikah salonunun tamamı ile 9 adet iş yeri Kültür AŞ.’ye 01.01.2016 tarihi itibari ile yıllığı 60 bin TL olmak üzere 10 yıllığına kiraya verildi. 

Buna göre, daha önce kiralanması için Büyükşehir Belediyesi'nce ihale açılan, ancak daha sonra iptal edilen 9 işyerinin, Kültür A.Ş. tarafından  "istediğine" kiraya verilmesinin önü de açılmış oldu.

CHP grubundan hem eleştiri hem teşekkür

Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı belediye mali bütçesinin de görüşüldüğü dünkü oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, “Bütçeler çeşitli tablolar ve bu tabloların içinde yüzlerce rakamlardan oluşan teknik belgeler olup anlaşılması ve yorumlanması bu sürecin içinde bulunanlar için bile zordur. Gerek belediye meclisine ve gerekse dışsal paydaşlara belediye gelirlerinin nerelere ve hangi önceliklere göre harcanacağını özetleyen basit ve anlaşılabilir broşürler dağıtılmalıdır” dedi ve bütçenin anlaşılır olmadığını kaydetti. 

İsmet Paşa Parkı'nın bir türlü bitmemesine eleştiri

Yaz aylarında başlanan ancak bugüne kadar bitirilemeyen İsmet Paşa Parkındaki (Hürriyet Parkı) çalışmalara değinen Kuşçu, “Hürriyet Parkı olarak bilinen İsmetpaşa parkının yeniden düzenleme çalışmaları ve Kernek kanal boyu düzenleme çalışmaları vatandaş tarafından tepkilere neden olmaktadır. Oysa bu çalışmalar toplumun tüm kesimleri ile paylaşılıp bilgilendirildiğinde tepkilerin olmayacağı ya da aza indirileceği düşüncesindeyiz. Ana ilkelerin öncelikle belirlenen sonuçların kamuoyuyla paylaşılıp, fikirleri alınmalıdır. Belediyenin saydamlığı ve hesap verebilirliğinin artırılması, kamuoyunun gözetim ve denetim görevinin gerçekleştirilmesi gerekir” diye konuştu.

“Bütçenin yarısı harcanmadı”

CHP Grup sözcüsü Kuşcu, Kasım Ayı 1. Oturumunda meclis üyelerine dağıtılan   “2016 yılı performans program kitapçığı hakkında da konuştu. Kuşçu şunları söyledi: “Kitapçığa bakıldığında 525 milyon TL olan 2015 bütçesinin ilk 7 ayın harcaması 159,6 milyon TL'dir. On birinci ay içerisindeyiz ama ilk yedi ayın harcaması görülmektedir. Dönemin bitmesine 5 ay kaldığı halde, bütçenin yarısının kullanılmadığı görülmektedir. Gerçekleşmeyen tutar 365,3 milyon TL'dir. Bir belediyenin başarısı stratejik planda taahhüt edilen işleri kısa ve uzun süreli yatırım projeleriyle zamanında bitirilmesi veya bitirilememesiyle alakalıdır.” 

“Yeni yatırım yok”  

Performans programında iki adet peyzaj projesi dışında yeni bir yatırım görülmediğine dikkat çeken CHP’li Kuşçu, “2016 yılı performans programına baktığımızda 2015 yılında tamamlanmış görünen Sanat Sokağı peyzaj çalışması yapımı ve Nikah Sarayı peyzaj çalışması yapımı dışında yeni bir yatırımı bulunmamaktadır. Engelliler Yaşam Merkezi, Beydağı Tabiat Parkı, Planetaryum ve Bilim Merkezi, TOKİ Kültür Merkezi projelerinin bir an önce hayata geçmesini diliyoruz. Daire Başkanlığının bünyesinde bulunan Park Bahçeler Şube Müdürlüğünün çalışmalarını başarılı buluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şirketlerin mali durumu meclisin bilgisine sunulmalı”

Belediyeye ait şirketlerin mali durumu ve faaliyetleri hakkında meclisin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Kuşçu,  “Önemli kaynakların kullanıldığı göz önüne alındığında belediye şirketlerinin kullandıkları kaynaklar ve faaliyetler hakkında belediye meclisinin ve paydaşların bilgilendirilmesi saydamlık ve hesap verilebilirliğin gereğidir. ESENLİK, Fuarcılık, MOTAŞ, MEGSAŞ şirketlerin ait faaliyet raporlarını ve mali durumlarını kaç personel çalıştırıldığını ve cirolarının ne kadar olduğunu meclisimizin bilgisine sunulmasını talep ediyoruz” dedi.

MASKİ'ye teşekkür ve eleştiri

MASKİ yatırımları ile ilgili olarak konuşan CHP’li Kuşçu; “Malatya'nın büyükşehir olmasıyla birlikte 5 yıllık Stratejik Plan çerçevesinde önemli yatırımlar planlandığını, Bu yatırımların toplam tutarının 400 milyon TL olacağını, MASKİ'nin kurulduğundan bu yana çok ciddi çalışmalar yaptığını ve kaynak sorunu yaşamadığı belirtilmektesiniz. JAY-KA’nın Suriyeli göçmenlerin yaşadığı ülkelere vermiş olduğu kredilerden yararlanacağınızı söylüyorsunuz. Çok doğru yapıyorsunuz. Alt yapı yatırımlarının sadece kamu kaynaklarıyla yapılamayacağını, önümüzdeki dönemde uzun vadeli finansmanda hem sermaye piyasalarının hem de finansal araçların önemli olacağını düşünüyoruz. îçme suyunda asbestli boruların 300'lük, 400'lük, 700'lük çelik boru ile 100'lük ve 200'lük duktil borularla değiştirme çalışmaların başladığını ve daha sağlıklı su içileceğini vurgulayan MASKİ'ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.  

MASKİ ile yaşanan sorunların çözümsüz kaldığını belirten Kuşçu, kendileri tarafından MASKİ’ye verilen dilekçelere değinerek, “24.06.2015 tarihinde vermiş olduğum talep dilekçelerimde bahsetmiş olduğum hiçbir sorun çözülememiştir. Defalarca Genel Müdüre, Genel Müdür Yardımcısına ve ilgili arkadaşlarımızla birebir görüşüp söylememize rağmen taleplerimiz karşılanamamıştır” dedi.

“Belediye değil parti yapmalı”

Malatya Belediyesi’nin mali kaynaklarının mensup olduğu partinin bazı reklam ve tanıtım işlerinde kullanıldığını ve bunu doğru bulmadıklarını ifade eden Kuşçu, “Sayın Başbakan'ın Malatya'da düzenlenen seçim mitingine çağrı afişleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından billboardlara yaptırılıp asılmıştır. Bu anlamda yaptırılan ve asılan afişlerin organizasyonunun Parti İl Örgütleri tarafından yapılmasını doğru görüyoruz. Bunun bir kamu hizmeti olmadığını ve ücretinin kamunun parası ile karşılanamayacağı görüşündeyiz. Ancak, Belediye hizmetlerinin halkımıza duyurulması noktasında tüm tanıtım araçlarının sonuna kadar kullanılmasının yanındayız” eleştirisini yöneltti.

CHP Grubunun eleştirilerine başkanvekili Şengün; “Daire yetkilileri burada. Notlarını almışlardır. Haklı eleştirilerinizi düzeltme yönüne gideceklerine inanıyorum” ifadeleriyle yanıtladı.

AKP Hekimhan Meclis üyesi Nebi Yiğit söz aldı ve “Belediyeler siyasi kuruluşlardır. Başbakanımızın elbette ki yanında olacağız” diyerek Kuşçu’nun eleştirilerine katılmadığını belirtti.

“Geçmiş dönemlerde yanlışlıklar yapılmıştır”

Bütçe ile ilgili olarak Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk söz istedi ve “Geçmiş dönemlerde yapılan yanlış düzenlemelerle personele değişik ücret uygulaması yapmışlar. Çifte standart var. İhtiyacımız olduğu halde özellikle teknik eleman konusunda yeni personel alamıyoruz” ifadeleriyle geçmiş dönemdeki yöneticileri suçladı. Yapılan bu konuşmaların ardından diğer gündem maddelerine geçildi.

Yeni bir birim daha

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Sosyal ve İktisadi İşletmesi kurulması ve Yeşilyurt Yakınca’daki bazı parsellere Resmi Hizmet Alanı fonksiyonunun verimesi oybirliği ile kabul edildikten sonra meclis toplantısının üçüncü oturumu sona erdi. Meclisin 4'üncü oturumunun 30 Kasım'da yapılacağı bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız