SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sırtlana GPS ile Takip

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:40:42
Sırtlana GPS ile Takip
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir çizgili sırtlana GPS takılarak doğaya bırakıldığı ve takip edildiği belirtildi. 

Malatya, Gaziantep, Elazığ, Adıyaman, Sivas, Diyarbakır, Tunceli, Kahramanmaraş, Kilis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin ve Şanlıurfa illerinin bağlı bulunduğu Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, yaptığı açıklamada, bölge müdürlüklerine bağlı 14 ilde faaliyet yürüttüklerini bildirerek, “Bölge Müdürlüğümüz dahilinde yaklaşık 3 bin 500 avcı av faaliyetleri esnasında kontrol edilmiştir. Malatya ilinde de 36 kişi olmak üzere yasadışı avlanan 824 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır. Tutulan tutanaklarla birlikte 7 adet araç, 161 adet silah, 5 adet projektör,15 adet teyp ve 59 adet kafese el konularak; hakkında yasal işlem yapılmıştır. Malatya ilinde bir araç ve 17 silaha el konulmuştur. Tutulan tutanaklarla birlikte 619 bin 522 TL idari para cezası ve yaklaşık 400 bin TL tazminat olmak üzere 1 milyon 19 bin 522 TL idari yaptırım uygulanmıştır. El konulan araçlar ve silahlardan yasal süreci kurumumuz lehine sonuçlanan araç ve silahlar ihale edilerek satılmıştır” ifadelerini kullandı.

3 Kasım 2013 tarihinde Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde leoparın iki çobana saldırması sonucu leoparın çobanlar tarafında öldürüldüğünü hatırlatan Deligöz, “Ancak çobanlar hakkında leoparı öldürmekten dolayı idari yaptırım uygulanmıştır” şeklinde konuştu.

“2013 yılı sonbaharında Adıyaman ilinin Kahta ilçesi kırsalında bir adet çizgili sırtlan yakalanmıştır. Gerekli kontrollerden sonra sağlıklı olduğu tespit edilen çizgili sırtlana Bakanlığımız koordinatörlüğünde TÜBİTAK ve Üniversite işbirliği ile GPS takılarak doğaya bırakılmıştır. TÜBİTAK ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce çizgili sırtlanın dolaştığı yerler takip edilerek doğal yaşam alanları tespit edilmeye çalışılmaktadır” diyen Deligöz, “Bölge Müdürlüğümüze sosyal paylaşım sitesi üzerinde Mardin Kızıltepe ilçesinde çizgili sırtlana köpekle saldırılarak öldürüldüğü üzerine Mardin il şube müdürlüğümüz Mardin İl Jandarma Alay Komutanlığı, Kızıltepe Jandarma Bölük Komutanlığı ve avcı dernekleri ile iş birliği yapılarak cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde kabahati işleyenler bulunmuş ve haklarında 15 bin 947 TL idari yaptırım uygulanmıştır. Bölge müdürlüğümüzde 656 adet yaban hayvanı tedavi edilip tekrar doğaya salınmıştır. Malatya ilinde 16 adet şahin, kartal vs. gibi yaban hayvanları tedavileri tamamlandıktan sonra tekrar doğaya salınmıştır” dedi. 

Deligöz, şöyle devam etti: “Bölge Müdürlüğümüz dahilinde 14 ilde sürdürülebilir avcılığa uygun olarak av yaban hayatı faaliyetleri 2013 yılında da devam etmiştir. Malatya ili Bölge Müdürlüğümüzün merkezi olup yaklaşık 2 bin civarında avcı bulunmaktadır. Bu avcılardan bin 250 tanesi aktif olarak ava katılmışlardır. Bölge Müdürlüğümüz genelinde de yaklaşık 9 bin 375 aktif avcı bulunmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz dahilinde 45 adet avcı eğitim kursu açılmış ve bin 779 kişiye avcı eğitim sertifikası verilmiştir. Bu bağlamda Malatya ilinde de 2 adet avcı eğitim kursu açılmış 72 kişiye avcılık belgesi verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz endemik türleri bünyesinde bulunduran zengin flora ve faunaya sahiptir. Sürdürülebilir avcılığın devamı için bu zenginliklere sahip çıkılarak av koruma kontrol faaliyetlerine titizlikle devam edilmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız