SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sistem Çarpıklığının Göstergesi"

0
Güncellendi - 2016-06-24 16:16:25
A- A+ PAYLAŞ

  • Ağbaba’nın soru önergesini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik  Malatya’da 10 yılda 120.937 adet TARSİM poliçesi düzenlendiğini kaydetti. Ağbaba, “Mevcut şartlarda devam ederse bu sistem yok olup gitmeye mahkumdur. Üreticiler bir süre sonra anlamını yitirdiği için hiç poliçe yapmayacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 17 Mart tarihinde meydana gelen don sonrası hasar tespitlerinin gecikmesini ve üreticilerin zararlarının karşılanmasını konu alan soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevap geldi.

Doğal afetlerden etkilenen üreticilerin mağduriyetini gidermek üzere Tarım Sigortaları Uygulamalarının 2006 yılında başladığını belirten Bakan Çelik, tarım sigortaları kapsamında poliçe bedelinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını, bu oranın meyvelerde don riski için % 67’ye kadar çıktığını ifade etti. Bakan Çelik açıklamasında “Tarım sigortaları Kanunu kapsamında olan afetlerle ilgili yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimizden, tarım sigortası yaptıran üreticilerimize tarım sigortası eksperleri tarafından hasar tespit çalışmaları yapılmakta ve hasar dosyasının tamamlanmasını müteakip 30 gün  içinde hasar tazminatları üreticilere ödenmektedir” dedi.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba’nın önergesine verilen yanıtta “TARSİM ile Türkiye genelinde uygulamanın başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden itibaren 2016 yılı günümüz itibariyle  120.937 adet poliçe düzenlenmiş, 277,3 Milyon devlet desteği, 278,7 Milyon TL hasar tazminatı ödenmiştir.”ifadelerine yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TARSİM sisteminde sıkıntı olduğunu ve bu sıkıntının üreticiyi mağdur ettiğini yıllardır dile getirdiklerini  ifade ederek, “Bakanlığın açıkladığı rakamlar bizim dile getirdiğimiz sıkıntıların ne kadar gerçekçi olduğunun göstergesidir. On binlerce üreticinin yaşadığı Malatya’da 10 yılda sadece 120 bin poliçe yapılması TARSİM’e olan güvenin ve sistemin çarpıklığının göstergesidir” dedi.

“Mevcut şartlarda devam ederse bu sistem yok olup gitmeye mahkumdur. Üreticiler bir süre sonra anlamını yitirdiği için hiç poliçe yapmayacaktır.” diyen Ağbaba , Bakanlığın üreticilerin taleplerini göz önüne alarak  TARSİM konusunda mutlaka revizyona gitmesi gerektiğini kaydetti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız