SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sivas Olaylarının Yıldönümü

A- A+ PAYLAŞ

 

Sivas Olaylarının 18. yılı nedeniyle düzenlenen anma programına katılan grup, yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.

Ethembey Parkı önünden Mevlana caddesindeki miting alanına gelen gruba,  bir emniyet müdür yardımcısı yürüyüşün belirlenen alan içinde yapılması  gerektiğini, aksi takdirde yasal işlem uygulanacağını anons etti. Emniyetin  uyarısını dinlemeyerek yürüyüşe devam eden grup, daha sonra Cumhuriyet Meydanına  kadar yürüdü.   

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Avrupa Alevi  Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği  Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül'ün de aralarında bulunduğu grup, Demokrasi  Platformu adına Atatürk Anıtını'na çelenk bıraktı.

Grup olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunduktan  sonra diğer grupla birlikte ellerinde olaylarda hayatını kaybedenlerin  fotoğraflarıyla Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli  binasına doğru yürüdü.

Binanın önüne kadar gelen grup, burada polis bariyerleriyle karşılaştı.  Olaylarda yaşamını yitirenlerin isimleri okunduktan sonra, ölenlerin aileleri ve  yakınları polis kordonundan geçerek Bilim ve Kültür Merkezi binasına alınmak  istendi.

Ailelerin binanın önünde beklediği sırada gruptaki bazı kişiler barikatı  geçmek istedi. Buna engel olan güvenlik güçleriyle grup arasında arbede yaşandı.  Müdahale sırasında bazı kişilerin yaralandığı, bazı kişilerin de biber gazından  etkilendiği gözlendi. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan grup, daha  sonra tekrar bariyerlerin önünde toplandı.
         
“YOLUMUZU NİYE KESERSİNİZ, BUNU İZAH EDİN”
        
Burada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel,  gruptakilerden tahriklere kapılmamalarını ve kendilerine yakışanı yapmalarını  istedi. Demokrasi adına, insanlık adına, barış aşkına geldiklerini anlatan Özel,  “Mavi Marmara Gemisi'nin İsrail önünü kestiğinde dünyayı ayağa kaldıranlar, bir  karanfil koymaya geldik, yolumuzu niye kesersiniz, bunu izah edin. Gazze'ye  giderken 'önümüz kesildi' diye dünyayı ayağa kaldıranlar, o yüzden sırayla 'one  munite' diyenler, karanfil koymak için geldik, insan öldürmeye gelmedik. 18  yıldır burada varız” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de eski  Madımak Oteli binasının önüne ne asılırsa asılsın buranın insanlık dünyasında bir  “utanç müzesi” olduğunu söyledi. Öker, “Buranın müze olmasını engelleyenler  yeni provokasyonlar peşindeler. İnsaf sahibi olanlar, bu ülkede kardeşlikten yana  olanlar, burayı mutlaka müze olarak kabul etmek durumundadırlar. O yüzden bizim  davamız büyük” dedi.

Hayatını kaybedenleri sonsuza kadar yaşatacaklarını belirten Öker,  önümüzdeki yıl Sivas'a gelmelerine kimsenin engel olamayacağını söyledi.

Olaylarda yaşamını yitirenler adına konuşan Hasret Gültekin'in eşi Yeter  Gültekin de 18 yıldır “şehitlerine” yakışır bir şekilde Sivas'a geldiklerini  belirterek, olay çıkarmaya çalışanlara alet olmadıklarını, olmayacaklarını  söyledi.

Gültekin, eski Madımak Oteli binasının ne kadar yapılırsa yapılsın güzel  bir yer olamayacağını ifade ederek, “Orada Hasret'in adı, Koray'ın adı,  Asuman'ın, Murat'ın adı olacak. Siz de yüreğinizde taşıdığınız o insanların  sevgisiyle önce bulunduğunuz yere, taşıdığınız fotoğraflara, o çocukların  analarına saygılı davranacaksınız, sakin olacaksınız, kimsenin incinmesine izin  vermeyeceksiniz” diye konuştu.
        
"MADIMAK'I DA HİÇ UNUTMAYACAĞIZ”
        
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise 18  yıldır Sivas'a geldiklerini belirterek, “Dostlar, dost olmayanlar şunu bilsin ki  180 yıl daha buradayız. Biz Aleviler, biz devrimciler, demokrat, hümanist, laik  insanlar, nasıl ki Kerbala'yı unutmadık, Maraş'ı, Çorum'u, Gazi'yi, Gazze'yi hiç  unutmadıysak, Madımak'ı da hiç unutmayacağız. Zira tarihten biliyoruz ki  unutursak, unuturlar. Unutmayacağız. Çünkü bir kez daha böyle katliamlar yaşamak
 istemiyoruz”  ifadelerini kullandı.

Sivas Demokrasi Platformu adına konuşan İbrahim Şahin de Madımak'ın  adının ne şehirden ne insanlığın hafızasından silinemeyeceğini anlattı.

Şahin, “Devlete ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Madımak Oteli'ni bilim  ve kültür merkezine çevirmek ve Madımak adını unutturmak gibi huy ve çabalardan  vazgeçin. İnsanlığa sesleniyoruz. Her şeyinizi kaybedebilirsiniz, onları yeniden  kazanabilirsiniz, ama sakın vicdanınızı kaybetmeyin” diye konuştu.

Bu arada eski Madımak Oteli binasının camına olaylarda hayatını  kaybedenlerin aileleri tarafından “Madımak Utanç Müzesi” yazılı pankart  yapıştırıldı. Pankartın önünde fotoğraf çektiren grup, daha sonra güvenlik  güçlerinin uyarısıyla pankartı kaldırdı. Bu grup, bariyerlerden içeri  alınmalarına rağmen binaya girmekten vazgeçti.

Anma etkinliklerine katılan aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl  Batum ve beraberindeki milletvekillerinin de bulunduğu topluluk, programın  ardından alandan ayrıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız