SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Siyah Çelenk Gerginliği

A- A+ PAYLAŞ

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı konuşmanın ardından Başbakan'a ait boş koltuğun üzerine siyah çelenk bırakması AKP ve CHP'li vekiller arasında gerginliğe neden oldu.

Meclis Genel Kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilginç bir eyleme sahne oldu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'da 8 Mart dolayısıyla gündem dışı söz alan CHP İzmir Milletvekili Arıtman, AKP iktidarı döneminde kadına yönelik uygulamaları eleştirdi. Arıtman, kadın cinayetlerinin yoğun olarak yaşandığı bir ülkede, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamanın anlamsız olduğunu belirterek, AKP iktidarı döneminde 5 bine yakın kadının öldürüldüğünü ileri sürdü.

Arıtman, "AKP iktidarında kadınlar olarak hak değil can mücadelesi veriyoruz. Rakamlar çok çarpıcı, acı verici bir geriye gidişi gösteriyor. Bu iktidar döneminde kadınlarımız güçsüz bırakıldı. Kadınlar artık size oy vermeyecek" şeklinde konuştu.

Arıtman konuşmasını "Sizin bugün vermeniz gereken çiçekleri, ben size veriyorum" sözleriyle tamamladıktan sonra kürsüden inerek CHP sıralarına yöneldi.

Arıtman, sırasının kenarına koyduğu üzerinde, 'Yaşam Hakkı İstiyoruz' yazılı, içinde kırmızı bir gül bulunan siyah çelengi alarak Bakanlar Kurulu sırasının önüne geldi ve çelengi Başbakan'ın koltuğuna bıraktı. Arıtman, elinde bulunan kırmızı gülü ise AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan'a vermek istedi. Gürkan çiçeği kabul etmezken, Arıtman'ın siyah çelenkli eylemine AKP milletvekilleri sert tepki gösterdi. Bakanlar Kurulu sıralarında bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çelengi koltuğun üzerinden aldı. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun AKP'li üyesi Fatih Öztürk ise siyah çelengi alarak CHP sıralarına doğru fırlattı. Öztürk'ün çelengi fırlatması üzerine CHP ve AKP milletvekilleri arasında tartışma başladı. İki gruptan ayağa kalkan milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. CHP milletvekilleri, Fatih Öztürk'e, 'Milletvekili misin, kavas mısın?' diye bağırdı. CHP'li vekiller, AKP milletvekillerini kadınlar gününde kadınlara hakaret etmekle suçladı. Yaşanan gerginlik üzerine Meclis Başkanvekili Yakut oturuma ara verdi.

Verilen aranın ardından kürsüye gelen AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Şiddetin nasıl yapıldığını gösteren Canan Arıtman'ı kınıyorum" diye konuştu. Çalık'ın kendisine sataştığı gerekçesiyle yeniden söz alan Arıtman, kendisine şiddet uygulandığını öne sürerek, "Bir çiçekten neden rahatsız oluyorsunuz. Bu o kadar masum bir talep ki üzerinde güller var. Zarif bir eylemden, kadınsı, feminen bir eylemden niye rahatsız oluyorsunuz? Ayıptır, yazıklar olsun" şeklinde konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Canan Arıtman, kırmızı gülü bugüne kadar kadınlara verdiği önem nedeniyle Başbakanımıza, siyah çelengi de CHP Genel Merkezine bırakabilirdi" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise Elitaş'a "Siyah çelenk kadına dünyada İsviçre'den önce seçme ve seçilme hakkı veren CHP'nin Genel Merkezi'nin önüne konmaz. 'Ananı da al git' diyen zihniyetin önüne konur" karşılığını verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız