SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Siyaset Yeri Değil' Tartışması

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarına başladı. Mart ayının ilk toplantısına gruplar arasındaki siyasi atışmalar damgasını vurdu.

Mart ayının ilk toplantısı İl genel Meclisi Toplantı Salonu’nda, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata başkanlığında gerçekleştirildi. Yoklamanın ardından gündemin tek maddesi olan; “Akçadağ ilçesi Başpınar Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan tapunun 107 pafta 93 bolu parselde kayıtlı taşınmazın İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne hizmetin devamı süresince kesin tahsis edilip edilmemesi konusu” görüşüldü. Madde görüşülmek üzere oy birliğiyle eğitim komisyonuna havale edildi.

Toplantıda daha sonra gündem dışı söz olan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Deniz Kayıkçı, “3 aydır Ankara’da ekmek davası süren, mücadele eden Tekel işçileri var. Bunları görmezden gelmek mümkün değil. Ben CHP grubu adına orada direniş gösteren Tekel işçilerine haklı direnişlerinden dolayı tebrik ediyorum ve saygı duyuyorum. Son bir gün kaldı. Sayın Başbakanımız süre verdi. Demek ki mücadelelerinde haklılar ki süre vermiş, yoksa çoktan dağıtılması gerekirdi. Yarın son buluyor. İnşallah duyarlı bir şekilde bu sorun çözülür” dedi.

Kayıkçı’nın konuşmasının ardından söz alan AKP Meclis Üyesi Derviş Demirkol ise, “Eğer açıklama yapacaksanız dışarıda yapın, burası siyaset yeri değil. Siyaset yapacaksanız dışarıda yapın. Hem gündem dışı söz alıyorsunuz hem de Tekel işçilerini burada konuşuyorsun. Burada siyaset yapmanız uygun değil” diye konuştu.

Bu konuşmaların ardından AKP ve CHP meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Duruma müdahale etmeye çalışan İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, “Biz, Meclis’in çatısı altında siyasi mesajlara girmeyelim. Televizyonlarımız çekiyor, grup olarak hakkınız dışarıda bu hadiseleri rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Ama meclis oturumuyla ilgili konuşalım, gündem dışı konuşmalarımızı da çalışmalarımızla alakalı olsun. Siyasi olarak siz mesaj vereceksiniz, karşı tarafta verecek durduk yere sürtüşeceğiz. Ben Meclis Başkanı olarak bunu yorumlamak istemiyorum. Milletin gözü önünde cereyan ediyor. Her siyasi kendini haklı çıkartmaya çalışıyor. Onun için biz bunlara girmeyelim ve bu konuşmayı da daha uzatmadan kapatıyorum. Kimseye de söz vermiyorum, toplantıyı da burada bitiriyorum” şeklinde konuştu.

Toplantının sona ermesine rağmen gruplar arasında sözlü diyalog devam edince Meclis Başkanı Naci Şavata, “Buyurun gündem dışı konuşun” dedi.

AKP Grubu adına konuşan Ali Aydoğan, “Başörtüsüne neden destek vermediniz? Dün tek yönlü yollar Türkiye’de trafik kazalarına neden olurken, o yolların genişletilmesi için neden destek vermediniz? Karabük’te Tekel ve Şeker fabrikalarına destek veriyoruz derken, işçi sendikalarının popülist politikalarına destek vermek amacıyla enflasyonu yükseltircesine çok büyük zamlar yaparak, bu kamu kuruluşlarını iflasa sürükleyen, zihniyet siz değilmiydiniz ki, bugün Tekel işçilerine bizim destek vermediğimizi iddia ediyorsunuz” dedi.

Bu konuşmanın ardından söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Deniz Kayıkçı, “Güç sizde, iktidar sizde. Destek vermediğimiz şeyleri söylüyorsunuz ki ben şahsım adına bunlara karşıyım. Değiştirme konusunda destek vermediniz diyorsunuz. 8 yıldır her seçim öncesi cunta anayasasını değiştireceğiz diyorsunuz. Bir tane anayasa maddesi değişmedi. Siz türbanla ilgili konuda rahatsızsanız, değiştirin, güç sizde” diye konuştu.

CHP Grup Başkanı Mustafa Mengüç de, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata’nın müdahalesine aldırmayarak, “Dinleyeceksiniz. Dinlemeyecekseniz çıkıp, gidersiniz o zaman. Ben bir şey söylüyorum. Dinleyeceksiniz. Biz dinledik, sizde dinleyeceksiniz. Bizim arkadaşımız CHP Grubu adına dedi. Senin de bir grubun var, çıkar katılmıyorum der ve keser. Ama siz bunu dönderip, siyasete aktarırsanız, bizim sizlere söyleyecek çok sözümüz var. Küçük bir zümrelere destek verdiniz dedi. Eski maliyete bakanımızın çocukları tüccar oldu. Cumhurbaşkanımızın oğlu henüz 17 yaşını doldurmamış tüccar oldu. 20-22 yaşındaki Başbakanımızın oğlu gemi sahibi oldu. Daha zümrelerden bahsediyorsunuz. Hiç kimse zümrelerden bahsetmesin. Hiçbir yere uzağa gitmeyin, Malatya size yeter. Şeker, Tekel, Sümer ne oldu? Sümer fabrikasını satarken, onun parasını kimin cebine koydunuz? Tüpraş’ı sattığınızda Telekom’u sattığınızda aradaki farkı kimin cebine koydunuz? Dinleyin, cevap verin. Türkiye’nin geçmişine bakın bankalara neler yaptınız?” sözleri üzerine mecliste gergin dakikalar yaşandı.İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata oturduğu yerden ayağa kalkarak, sözlü diyaloglara engel olmaya çalıştı.

Mecliste son olarak gündem dışı söz alan AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan da, “Zihniyetten bahsedersek, 1923’ten beri o zihniyet Türkiye’yi idare etti. Bunların sorumlusu biz değiliz. Biz düzeltmeye çalışıyoruz. Genel politikaları burada tartışmak istemiyorum. Bir şey söylemek istiyorum ki, iyi ki de olmamış; Malatya’da iyi ki Anayasa mahkemesi yok. Alınan kararların hepsi gider, bizim kararlarımız da geri dönerdi” görüşünü savundu.

Konuşmaların ardından tartışmaların büyümemesi için İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, toplantıyı bitirdiğini açıkladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız