SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Siyasetin Öznesi Olmamalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:40:16
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “1915 yılında 1. Dünya Savaşı yılları içinde Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde yaşanan acı olayların tüm boyutları ile incelenmesinin, bağımsız tarihçiler tarafından yapılması gerektiğini öteden beri söyledik” dedi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, özel yetkili mahkemelerinin değişik tartışmalar sonrasında kapatıldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, bu görevi sürdüren üst yargı organlarının mevcut gibi durduklarını belirterek YSK’yı eleştirdi. Birçok yerde itirazların olduğunu, bu itirazların muhalefet partisi tarafından yapılanların daha farklı değerlendirildiği algısı olduğunu ifade eden Haluk Koç, Yalova ve Ağrı seçimlerinin yenilenme kararlarının son derece ilginç olduğunu belirtti.

“MASA BAŞINDA KAZANMA GAYRETİ İÇİNDELER”

“Yalova’da CHP’nin alnının akıyla kazandığı seçim masa başında kaybediliyor” diyen Haluk Koç, Hatay’daki seçimlere değinerek, “Hatay’da benzer bir mekanizmayla seçimin iptali için özel yetkili seçim kuruluna başvurdular. Hatay’da Seçim 3-5 oyla kazanılmış değil, 4 bine yakın oy farkı var. Ortada ciddi olarak tartışılacak bir süreç var. AK Parti’nin kazanamadığı yerlerde masa başında sonucu etkileyecek kararları zaman içinde alma gayretindeler. Yalova’da alınan karar oy birliği ile değil. Kurulda bulunan bazı temsilciler karşı oy kullanıyorlar. Bir vesayet düzeninden bahsediyoruz. Tüm kurumlar vesayet altına alındı, demokrasinin içi boşaltıldı” dedi.

ŞANTAJ KASETLERİ İDDİASI

Başbakan Erdoğan’ın Meclis grup toplantısında Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile ilgili kasetlerin olduğu yönündeki konuşmasını eleştirerek, “Sen nereden biliyorsun. Senin bu arşivden haberin var. Sen kaset koleksiyoncususun” açıklamasında bulunan Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’ın sızdırmaların gerçek olduğunu teyit ettiğini belirtti. Haluk Koç, “Siyaseti tanzim etmek için kullanılan birtakım kasetlerin Başbakan’ın bilgisi dahilinde bir koleksiyon içinde tutulduğu günü geldiğinde Başbakan’ın oluru ile devreye sokulduğu aşikar bir şekilde ortaya çıkmış oluyor. Bu kirli siyaset döneminin baş aktörü Recep Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu.

DAR BÖLGE, DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ

Seçim sistemi ile ilgili tartışmalara yönelik CHP’nin görüşlerini açıklayan Haluk Koç, iktidardayken oy kaybeden siyasi partilerin, az oy alarak çok milletvekili çıkartacak sistemi oluşturmak için mesai harcadıklarını belirtti. “Hiç katakulli yapmaya gerek yok, demokratik temsilde adalet için bir seçim sistemi mi istiyorsun, gücün yetiyorsa yüzde 10 barajını kaldır” ifadelerini kullanan Haluk Koç, siyasi partiler yasasının bazı hükümlerinin düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“1915 OLAYLARI SİYASETİN ÖZNESİ HALİNE GETİRİLMEMELİ”

Başbakan Erdoğan’ın 1915 Ermeni olaylarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamayı çok düşünülmüş bir açıklama olarak değerlendiren Koç, “1915 yılında 1. Dünya Savaşı yılları içinde Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde yaşanan acı olayların tüm boyutları ile incelenmesinin, bağımsız tarihçiler tarafından yapılması gerektiğini öteden beri söyledik. Tabi ki, yaşamını yitirmiş tüm insanların acılarını bizler de paylaşıyoruz. Bu talebi 2005 yılında TBMM’de o dönem grubu bulunan siyasi partiler ortak bir deklarasyon ile halkımız ve dünya ile paylaşmıştık. Bu talihsiz süreçlerin siyasetin öznesi olmaması gerektiğini tüm uluslararası platformlarda ortaklaşa dile getirdik. Bu arada, bu talihsiz süreçlerin devamında yaşanan diğer acıların kurbanlarına, Mehmet Baydar’dan İsmail Erez’e, Daniş Tunalıgil’den Galip Balkar’a kadar şehit edilen tüm diplomatlarımıza, Dağlık Karabağ’da hayatını yitiren tüm Azeri kardeşlerimize rahmet dilemeyi CHP olarak bir vicdan görevi olarak kabul ediyoruz. Ermenistan kendi iddialarından vazgeçmiyor. Erdoğan, dünyada son 2 yıl içinde itibarını gittikçe yitiren bir konumdadır. İyi niyet mesajları ile bir itibar arama gayretleri içine girmiş olabilir. Bu süreci siyasetin öznesine oturtursanız, tarihsel gerçeklerinden kopartırsanız kaybettiğiniz itibarınızı arama gayreti olarak algılanacağından şüpheniz olmasın. Bu süreçte yaşanan diğer acıları anmamak olmaz” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız