SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Siyasi Gücü Olan Grup Değiliz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:16:50
A- A+ PAYLAŞ

Çözüm süreci kapsamında oluşturulan 'Akil Adamlar'ın Doğu Anadolu heyeti, Malatya’da Alevileri dinledi. Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, "Açılacak olan kapı ümit ediyorum ki, Türk-Kürt meselesinin hallinden, arkasından Alevi-Sünni ayrımının ortadan kaldırmasını sağlayarak; Alevilerin anayasal hakları ve eşitliklerin sağlanması imkanı da gündeme gelir. Belki o zaman ikinci bir akiller heyeti kurulabilir diye düşünüyorum" dedi. 

Malatya İl Özel İdaresi Salonu'nda düzenlenen ve Alevi vatandaşların dinlendiği toplantıda ilk olarak konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, "Ana muhalefet, çözüm süreci konusunda iktidarın kendisine yeterince bilgi vermediği iddialarını ileri sürmektedirler. Belki de, sizlerin bizlere vereceği mesajlarla o siyasi partilerin görüşleri ne kadar farklı olursa olsun, bir masanın etrafında oturabilmelerini öncelikli olarak halka göstermeleri gerektiğine inanıyorum" diyerek, daha sonra özetle şunları söyledi: 

"Şimdilik örtüyü çok fazla kaldırmadan, Sayın Başbakan ve hükümet ülke çıkarları için neyi söylüyor? Her şeyden önce şu silahları durduralım. Silahlar sussun, akan kanlar dursun, ondan sonra her şeyi tartışırız diyorlar. Bizler de saygı gösterip, gerçek eşitliğin sağlanması için neye gücümüz yeterse destek olacağız. Ama, Alevi-Sünni ayrımının, Sürgü’de bir davulcunun dahi Türkiye'yi birbirine katabileceği konusunu Sayın Başbakana sormadım. İlk defa sizin huzurlarınızda söylüyorum. Ama açılacak olan kapı ümit ediyorum ki; Türk-Kürt meselesi hallinden arkasından Alevi-Sünni ayrımının ortadan kaldırmasını sağlayarak; Alevilerin anayasal hakları ve eşitliklerin sağlanması imkanı da gündeme gelir. Belki o zaman ikinci bir akiller heyeti kurulabilir diye düşünüyorum."

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker ise, "Biz arabulucu grup değiliz. Müzakerelere müdahale edecek, siyasi gücü olan grup değiliz. Biz kendi aralarında dahi çok farklılık gösteren insanların bir tek gaye ile bir araya geldiği heyetiz. Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümü konusunda halkı dinleyip, raporu Ankara’ya iletmek için buralardayız. Türkiye demokratikleşmede ciddi adımlar attı" dedi.

Başkanvekili gazeteci-yazar Sibel Eraslan da, “30 yılda çözümsüzlük, aynı zamanda siyasal ve ekonomik ranta dönüşmüştür. Hangi insan kan dökülmesini ister ki çözümsüzlük adına? Herkesin siyasi görüşü ve düşüncesi var ancak, bir araya gelişimizin özünde hayata dokunuş var” ifadelerini kullanıp, halkı dinlemek için illeri ziyaret edeceklerini söyledi.

Zübeyde Teker ise, “Politikaların yanlışları sonucu bugüne gelen sürecin böyle devam etmesini istemiyorum” diye konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi  Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt da, zorlu süreçte halkın çözüm sürecindeki görüşlerini dinlemek ve raporlaştırmak için heyet olarak Malatya’da olduklarını dile getirip, “Çok akıllı yönetilmeyen bir devlet yüzünden, yeryüzü cehenneminden bugünlere geldik. Hepimizin bağrında o günlere ait ciddi yaralar var. Birde devlet elden gidecekmiş gibi korkan ve korkutulanlar var. Onların da bu süreçte devlet parçalanır diye endişeleri var. Şimdi birbirimizi dinlemeye geldik. Hesaplaşmaya gitmeden helalleşmeyi Alevilerde güçlü görüyorum” şeklinde konuştu.

Mehmet Uçum ise, teröre temas ederek, “Sayın İlker Başbuğ, ‘Biz bunları 5 kez bitirdik, 6’ncısında yine çıktılar’ demedi mi? Asla da bitmeyecek. O zaman bu riski ortadan kaldırmak için bir yol bulunmuşsa, toplumun hayrına mıdır? Riskin ortadan kaldırılması için atılan adıma yaklaşmak gerekir” dedi.

Mahmut Arslan da, şunları kaydetti: "Bu ülke, ailemiz, çocuklarımız, geleceğimiz, yaşadığımız ve ülkemiz için derdimiz var. Doğrudan demokrasi dediğimiz, Ankara’da hükümet olanların dışında bir sivil insiyatif olarak sizin çözüm süreci içindeki görüşlerinizi raporlaştırmak için buradayız."

DİLİPAK KATILMADI..

Heyetin sekreterliğini yürüten Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan da çözüm süreciyle ilgili görüşlerini dile getirdikten sonra, halkın görüşlerini raporlaştırmak için belli bir program çerçevesinde il il ziyaret edip, vatandaşları dinleyeceklerini aktardı. Daha sonra, Alevilerin görüşleri dinlendi. Bu arada, heyette bulunan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak'ın işleri nedeniyle toplantıya katılamadığı bildirildi.

ESNAF GEZİSİ..

Akil Adamlar Doğu Anadolu Heyeti, Malatya’da esnafı ziyaret edip, vatandaşlarla görüştü. 

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, gazeteci-yazar Sibel Eraslan, AKP Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum ve Mahmut Arslan’dan oluşan heyet, İnönü Caddesi Dörtyol mevkiinde esnafı ziyaret edip, ayrıca caddedeki vatandaşlara da çözüm süreciyle ilgili görüşlerini sordu. Bu arada, Can Paker'e bir esnaf, bir kutu kayısı lokumu ikram etti. Paker de, kayısı lokumunu Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti ile vatandaşlara ikram etti.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ziyaretlerde heyet, esnafla ve vatandaşlarla görüştükten sonra yemeğe gitti.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız