SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Siyasi Zemin Çalkantılı..'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 13., 14. ve 15. Dönem TBMM Başkanlığını yapan Ferruh Bozbeyli, 1960 darbesinden sonra Türkiye'deki siyaset zemininde oluşan deprem sarsıntının bugünde devam ettiğini söyleyerek, "1960 ihtilalinden beri Türkiye siyasi zemini çalkantı ve sarsıntı halindedir" dedi.

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (BİLSAM) Özel İdare Salonu'nda düzenlediği "Zor Zamanlarda Meclis Başkanı Olmak" adlı söyleşiye TBMM'nin 13., 14. ve 15. Dönem başkanlığını yürüten Ferruh Bozbeyli katıldı. Söyleşiyi İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu ve kalabalık bir topluluk izledi.

TBMM eski Başkanı Ferruh Bozbeyli, "Oturduğunuz yerde sarsıntı varsa, ellerinizi tutunmak için kullanırsınız, Oturduğunuz yerde sağlam oturursanız, ellerinizi iş yapmak için kullanırsanız. Ama oturduğunuz yer sallanıyorsa, ister istemez ellerinizi tutunmak için kullanacaksınız. O zamanda o elleri hizmette kullanamayacaksınız. İşte 1960 ihtilalinden beri Türkiye siyasi zemini çalkantı halindedir, sarsıntı halindedir, bugüne kadar. Bu sarsıntı bazen 7 richter ölçeğinde, işte 27 Mayıs gibi, her taraf
yıkılıyor. Bazen böyle durmuş gibi. Bazen artçı depremler gibi. Bazen daha hafif 5-6 derece gibi. Bugüne kadar bu deprem devam ediyor. Ama bazen ara veriyor, bazen artçı depremler şeklinde oluyor. Bazen şiddeti artıyor. Ama bu deprem devam ediyor. Böyle bir zeminde siyasetçinin de eli meşguldür, üniversite mensubunun da eli meşguldür, öğretmeninde eli meşguldür, imamında eli meşguldür ve tüccarında eli meşguldür. Çünkü her şey sallanıyor. İşte bu sarsıntı bugünde devam ediyor. Türkiye'yi eğer bu
sarsıntıdan kurtarabilsek, bugün bulunduğumuz ekonomik seviyenin 10 misli daha ilerisinde olacaktık" dedi.

TBMM eski Başkanı Ferruh Bozbeyli şu şekilde konuştu:

"Bakın Allah'ın yarattığı organizma, kalbin vazifesine böbrek karışmaz, böbreğin vazifesine dalak karışmaz, dalağın vazifesine mide karışmaz. Herkes kendi vazifesini yapar. Ama devlet organizmasında askerler siyasetçinin işine karışırsa, siyasetçi üniversitenin işine karışırsa, üniversite siyasetçinin işine karışırsa, o zaman bu bünyede urlar oluşur, sancılar oluşur, çalkantılar oluşur. Bünye ayakta duramaz. Onun için Anayasa diyor ki, 'Hiç bir şahıs veya makam, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.' Anayasa böyle söylüyor. Ama bazı kimseler siyasi hayatımızı dizayn etmeye, siyasi hayatımızı düzene sokmaya, kendi kafalarına uygun bir şekle sokmaya çalışıyorlar. Hangi yetkiyle? Yok. Yetki yok. Kendi kendilerine yetki veriyorlar"

BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, "Değişik kurumlardan hemen her meslekten, hatta hemen her kesimden 100'den fazla arkadaşımızın bir araya gelerek kurmuş olduğu ve temel amacının daha iyi bir insan, daha güzel bir çevre, daha yaşanabilir bir dünya ve daha anlamlı bir hayat çabalarına karınca kararınca da olsa, mütevazı boyutunda da olsa, katkı sağlamaya çalışmaktır" dedi.

Prof. Dr. Gezer, Malatya'nın ve Türkiye'nin sosyal, kültürel ve entelektüel sermayesine katkı yapmaya çalışacaklarını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız