SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Siyasilerin Gözdeleri.!

A- A+ PAYLAŞ

Hazirandaki genel seçimler için iş dünyası kulisleri hareketlendi. Aday arayışına çıkan siyasilerle patronlar yoğun görüşme trafiğinde..

Genel seçimler için son viraja yaklaşılırken iş dünyasının ünlü isimlerini de siyaset heyecanı sardı. Yeni yılla birlikte ekonomi kulislerinde en çok konuşulan konuların başında hangi işadamının hangi partiden milletvekili adayı olacağı geliyor.

Patronların siyaset için en çok tercih ettiği parti referandumdaki sonucun ardından bir kez daha tek başına iktidar olma olasılığı artan Ak Parti olurken, vitrin yenilemek isteyen MHP ve CHP'nin de iş dünyası temsilcilerine teklif götürdüğü belirtiliyor. Kulislerde yeni dönem için milletvekilliğine aday olmasına kesin gözüyle bakılan işadamları arasında İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi ile Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez'in isimleri geçiyor.

Ayrıca 2010 için konulan 111 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşılmasında büyük rol oynayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de iş dünyasında siyasete en çok yakıştırılan işadamlarının başında geliyor. Siyaset sahnesinde rol alacağı konuşulan patronlar arasında Aynur Bektaş, Ümit Özgümüş ve Zekeriya Mete de var. 12 Haziran'da yapılacak seçimler öncesinde yeni meclis için siyasi partiler adaylarını belirlemeye çalışıyor. Özellikle AK Parti, MHP ve CHP arasında adaylar için kıyasıya bir yarış olduğu belirtiliyor.

Siyasi partilerde ocak ayı kritik bir ay. Çünkü, 2011 Genel Seçimleri'ne girmek isteyen milletvekili aday adaylarının son başvurularını bu ay içinde yapması gerekiyor. İş dünyasının tercihinin iktidar partisinden yana olduğunu belirten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) İsmail Gülle, "Vekillerin yüzde 60'a yakınının değişmesi gündemde. Tabii ki iş dünyası da konuyu yakından izliyor. Siyasilerin de iş dünyasının kapısını çalması normal. Siyaset sahnesine çıkmak isteyen çok sayıda isim var, sonuçta bu vatana hizmet ve bir kurmaylık rütbesi" diyor.

İş dünyasında seçim hazırlıklarının olduğunu belirten Gülle, iktidar partisine ilginin diğer partilerden daha fazla olduğunu söylüyor.

Oda başkanları siyasilerin gözdesi

Özellikle Anadolu ekonomisinin nabzını tutan oda başkanları da siyasi partilerin gözdesi konumunda. 11 yıldır Adana Sanayi Odası Başkanlığı'nı yürüten, 2009'da yapılan yerel seçimlerde CHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Ümit Özgümüş kulislerde en çok adı geçen oda başkanı. Henüz teklif almamış ancak 11 yıllık birikimini değerlendirebileceği bir fırsat çıkarsa düşünebileceğini belirtiyor. Ankara'da oda başkanlarını siyasete entegre etme trendinin olduğunu söyleyen Özgümüş, "Sonuçta biz oda başkanları olarak Türkiye ekonomisini ve sanayisini en doğru okuyan insanlarız. Ben 11 yıldır sanayi ve ekonomiyi yakından takip eden ve nabzını tutan bir oda başkanıyım, birikimimi değerlendireceğim bir fırsat çıkarsa düşünebilirim" diyor.

Siyaset sahnesine yakıştırılan isimlerden biri de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş. Kulislerde ismi anılan Bektaş, büyük bir yarışın olduğunu doğrulasa da henüz siyasete sıcak bakmıyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete'nin ismi de siyaset için anılıyor, ancak Mete'de henüz karar vermediğini söylüyor. Konya Ticaret Odası Başkanı Üzülmez'in de AK Parti'den aday olabileceği konuşuluyor.

CHP ve MHP vitrin tazeleme peşinde

HİKMET Tanrıverdi de CHP ve MHP'nin vitrin tazeleme ihtiyacında oldukları için iş dünyasının kapısını çaldığını kaydederek, "Ancak çok sayıda iş adamı ve oda başkanı AK Parti ile seçime katılmak istiyor" diyor. Siyaset sahnesi için adı en fazla anılan isimlerden biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise henüz böyle bir plan içerisinde olmadığını söylüyor.

Sevda Yüzbaşıoğlu/Sabah

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız