SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Siyer'de 13. Ders Palabıyık'tan

0
Güncellendi - 2018-03-06 01:11:40
Siyer'de 13. Ders Palabıyık'tan
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Medine Dönemi Siyer Derslerinin 13.sü gerçekleştirildi.

Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı’ndaki Sanat Galerisi Salonu’nda yapılan Medine Dönemi 13. Siyer Dersini Prof. Dr. M.Hanefi Palabıyık verdi. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Palabıyık, derste; Taif Kuşatması, Huneyn Savaşı, Tevbe Suresi’nin İnmesi ve Gelişen Yeni Durum ile Arap Yarımadasının Putlardan Temizlenmesi konularını işledi. Prof. Palabıyık, Hudeybiye Antlaşmasından sonra Elçiler Yılı yaşandığını anımsatarak, “Çok sayıda kabileden heyetler geldiği gibi aynı zamanda Resulullah bir çok yere elçiler gönderebiliyor. Çok rahatlıkla gönderebiliyor, önceden bunu yapamıyordu ki; çünkü Mekke zaten sıkıştırıyordu, bütün yönünü Mekke’ye dönmüş, Mekke ne yapmayacak, ne olmayacak diye. Hudeybiye’den sonra bu sorunlar bitiyor” dedi.

Arap Yarımadası putlardan temizleniyor

Hayber, Fedek’e bu dönemde seferler düzenlendiğini de hatırlatan Palabıyık, şunları kaydetti:

“Çok sayıda Gazve ve Seriyye düzenleniyor. Mekke diye bir problem kalmayınca Resulullah yönelişini öbür taraflara yaptı. Gidilen yerlerde böyle çok da kanların döküldüğü de yok. Oraya Seriyye gönderiyor, Seriyye onlara İslam’ı teklif ediyorlar. Zaten duymuşlar Resulullah’ı, faaliyetlerini duymuşlar. Bir kısmına daha önce Resulullah Hicretten hemen sonra antlaşma teklif etmişti, onlar ‘Bizim seninle problemimiz yok ama Kureyş’ten çekiniyoruz. Bu yüzden Kureyş’le başımız derde girmesin diye seninle biz birbirimizden uzak duralım. Yani birbirimize düşmanlık yapmayalım’ diyorlardı. Ama Hudeybiye ile birlikte artık böyle bir problem kalmamıştı. Nitekim artık Hz. Peygamber’in Hudeybiye’de yapamadığı Umreyi 7’nci yılda yani Kaza Umresi dediğimiz Umreyi yapabilmesi de Allah Resulü için iyi bir göstergedir. Yani 1 yıl önce yapılan antlaşmanın rahatlıkla tezahür edebildiğinin göstergesi. İnsanlar, bu icraata da bakarak rahatlıkla güven duyabilecekler. Sonrasında Mekke’nin Fethi ve sırasıyla Arap Yarımadasının putlardan temizlenmesi gerçekleşiyor.

Peygamberlerin asıl işi ve birinci işi tebliğdir. Dolayısıyla aslında bu yaptıkları tebliğ yapabilmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmaktan ibarettir. Nitekim Resulullah’ın bu tip şeyleri mümkün olduğu kadar kansız, kavgasız; daha sonra birbirinin yüzüne bakacak şekilde yapması çok önemli. Resulullah’a bakın gerçekten herkese bakacak yüzü vardır. O kadar savaşmış, o kadar mücadele vermiş bir insan olmasına rağmen Resulullah’ın herkese bakacak yüzü vardır; o kadar gerisi pırıl pırıldır arkaya baktığı zaman.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız