SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Siz Vızıldamaya Devam Edin'

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yazarı, hemşehrimiz Vahap Munyar gazetedeki köşesinde Malatya'daki bir töreni yazdı.

İşte o yazı..

***

"Siz vızıldamaya devam edin, balı ben bulurum

GEÇEN yıl kasım ayı başları, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Mahmut Şahin Balarısı’nın yaptırdığı ilköğretim okulunun açılış töreni...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katıldığı törende kürsüye önce Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’la Şahin Balarısı çıktı. Kavuk, ön bilgi verdi: "Şahin Balarısı, kendisi yerine de benim konuşma yapmamı istedi."

Kavuk, ardından Şahin Balarısı adına konuşmasına girişti: "Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Kaymakamım, sayın belediye başkanlarım, değerli hemşehrilerim."

Ardından Şahin Balarısı’nın okul yaptırmaya karar vermesine neden olan olayı anlattı: "Arkadaşım Şahin Balarısı, İstanbul’da bir gün bankaya çek bozdurmak için gitmiş. Görevli çekin arkasına ismini yazıp, imzalamasını istemiş. Okuma yazması olmayan Şahin Balarısı da görevliye, ’Siz adımı soyadımı yazın, ben imza atayım’ ricasında bulunmuş. Görevli, ’İşim yoğun, yazamam’ yanıtı vermiş. Balarısı o an, ’Ben okuyamadım, bari yeni nesil okusun’ diye o gün okul yaptırmaya karar vermiş."

Kavuk, ilk konuşmaya, "Bu, Şahin Balarısı adınaydı" diyerek noktayı koydu. Arkasından kendi konuşmasına geçti: "Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Kaymakamım, sayın belediye başkanlarım, değerli hemşehrilerim..."

Kavuk’un hem Balarısı, hem kendi adına ayrı ayrı konuşması, Milli Eğitim Bakanı Çelik’in ilgisini çekmişti. Çelik, kürsüye çıktığında memleketi Van’ın Bahçesaray ilçesinden bir arıcı öyküsü aktardı.

Öyküye göre, Bahçesaraylı bir arıcı, çok güzel verim aldığı arılarının artık bal yapmadığını görünce telaşlanmış, kara kara düşünmüş. Sonunda çözümü komşuların kovanlarından bal çalıp, kendi kovanına koymakta bulmuş.

Komşu balını kendi kovanına koyan arıcı, zamanı gelince bunları satıyormuş. Her sezon bir başka komşunun kovanlarına dadanan arıcıdan kimse de şüphelenmemiş.

Arıcı bir gün komşu kovanlardan çaldığı balı kendi kovanına yerleştirirken arılarıyla konuşmaya başlamış: "Siz vızıldamaya devam edin, balı ben bulurum."

Malatya Eğitim Vakfı’nın (MEV) organizasyonuyla Malatya’ya gittiğimde AKP Milletvekili Öznur Çalık, bu töreni hatırlattı, Mehmet Kavuk’a anlattırdı.

Dostları şimdi Kavuk’a takılıyor: "Okulu Balarası yaptırsın, sen ’vızılda’ Mehmet Abi..."

Boşanan kadın bebeğini hakimin masasına bırakıp neden kaçtı

MALATYA Eğitim Vakfı’nın (MEV) organizasyonu sırasında Beyoğlu 3. Sulh Hukuk Hakimi Memet Boran’la tanıştım. Boran’dan kimi yaşanmış, mahkeme, hakim öyküleri dinledim. İşte bunlardan biri...

Memet Boran’ın aile davalarına baktığı günler... Bir boşanma davası önüne gelmiş. Boran, dosyayı incelemiş, duruşmaları yapmış, sonunda çifti boşamış, bebekle ilgili kararı da eklemiş: "Bebek annede kalacak. Baba, nafaka ödeyecek."

Aradan biraz zaman geçmiş, bir gün Memet Boran’ın odasının kapısı açılmış. İçeriye giren kadın elindeki bebek pusetini masaya bırakıp, kaçmış. Boran, güvenliği uyarmış, kadın yakalanmış:

Æ Bebeği neden masama bırakıp kaçtınız?

- Hakim bey, bizi boşadın, bebeği bana verdin.

Æ Bu kadar küçük bebek annede olmalı, onun için sana verdim.

- Hakim bey, babası olacak nafaka ödemiyor. Babam da, "Götür o adamın p....ni kime bırakırsan bırak" diyor. Bu bebeğe bakamayacağım, gücüm yok.

O kadar küçük bebeğin Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderilmesine Boran’ın yüreği el vermemiş. Görev yaptığı ilçenin kaymakamına rica etmiş, anneye "yoksulluk maaşı" bağlanmasını sağlamış...

Bebeğin böylece en azından annesinin yanında büyümesini sağlamış...

Ağrı’dan gönderilen vali Malatya’yı yönetemez mi

GEÇEN
hafta cumartesi sabahı Malatya Eğitim Vakıfı’nın (MEV) organizasyonu çevrevesinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’un davetiyle Susesi’nde kahvaltıdayız...

Birara Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, MEV Başkanı Şaban Taçyıldız, Polisan’ın patronu Necmettin Bitlis, ANAP döneminin önde gelen isimlerinden Galip Demirel’in de bulunduğu masaya uğradım. Masadakilerden biri Galip Demirel’in İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğu günlerden anı aktardı.

22 Aralık 1986’da dönemin Ağrı Valisi Kutlu Aktaş, Malatya Valiliği’ne atanır. Şimdinin MEV Başkanı Şaban Taçyıldız, Galip Demirel’i arar:

 Abi, Malatya’ya gönderecek başka vali bulamadın mı?

- Neden?

 Ağrı Valisi Malatya’ya ne getirecek?

- Ya ne yapacaktık?

 İstanbul, İzmir veya Bursa’dan bir vali gönderseydin, oralardaki vizyonu Malatya’ya taşısaydı.

Galip Demirel güldü:

- Sen hiç merak etme Şaban. İlerde göreceksin, Kutlu Aktaş, İstanbul’a vali olacak.

Anı aktarıldıktan sonra Şaban Taçyıldız ekledi: "Galip Abi’nin bir bildiği varmış. Kutlu Aktaş, Malatya’da çok güzel bir dönem geçirdi. Sonra İzmir ve İstanbul’da da valilik yaptı. Üstelik İçişleri Bakanı bile oldu.".."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız