SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Sizin Başarı Kriteriniz Nedir?''

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, kamuoyunda "yabancı doktor istihdamını" içeren yönüyle bilinen Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve 2 Kanunda Değişiklik Yapılması Tasarısı ile ilgili görüşmeler sırasında verdiği bir önergenin ardından yaptığı konuşmada, Pütürge ve Beydağı Devlet Hastanelerindeki görevden alma ve atamaları gündeme getirmiş, iddiaları seslendirmiş, ayrıca Turgut Özal Tıp Merkezi kadro konusunu da bir kez daha gündeme taşımıştı.

İşte, TBMM Tutanaklarına göre o konuşma:

"..BAŞKAN-..Diğer önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na

Görüşülmekte olan 1247 sayılı yasa tasarısının 2. maddesinin sonuna gelmek üzere aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve talep ederiz.

Saygılarımızla.

Ferit Mevlüt Aslanoğlu (Malatya) ve arkadaşları

"Ayrıca, başhekimliği boş olan hastanelere öncelikle atama yapılır."

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI CEVDET ERDÖL (Trabzon) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükümet katılıyor mu?

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.

Önergenin gerekçesini açıklamak üzere Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Malatya Milletvekili.

Buyurun Sayın Aslanoğlu. (CHP sıralarından alkışlar)

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi, Hükümet bir metin teklif ediyor, Komisyonda görüşülüyor, Komisyonda saatlerce görüşülüyor, arkadaşlarımız üzerinde mutabakat sağlıyor veya sağlamıyor ve Komisyonun kabul ettiği metin yüce Meclise geliyor.

Dünden beri, bu 2'nci madde, iki gündür konuşuluyor. Hangi şekliyle; Komisyondan gelen şekliyle konuşuluyor. Komisyonda onun lehinde ve aleyhinde konuşuluyor. Ama bir önerge veriliyor, tamamen Komisyondan gelen şekliyle hiç alakası, ilgisi olmayan, dünden beri yapılan konuşmalarla ilgisi olmayan bu önerge kabul ediliyor.

Hakikaten bu garip değil mi değerli milletvekilleri? O zaman, neden bu Meclisi çalıştırıyorsunuz? Bu 2'nci maddede, dünden beri, bir sürü konuşmacı konuşma yaptı, Komisyondan gelen şekli üzerinde yaptı, ama bir önergeyle… Hiç ilgisi olmayan, alakası olmayan bir önergeyi kabul ettiniz. İşin garibi, bir tane Komisyon üyesinin imzası da yok burada. Değerli milletvekilleri, hakikaten yazık ediyoruz. Şimdi, bu başhekimlikle ilgili bir madde. Size iki tane anekdot anlatacağım.

Beydağ Devlet Hastanesi var Malatya'da. Buraya bir başhekim atadınız, yani, bu Hükümet döneminde atandı. Bu arkadaş çalıştı, çabaladı, görevden aldınız. Başka bir başhekim atadınız. Mahkemeye gitti, mahkemeyi kazandı, tekrar döndü, üç gün sonra tekrar aldınız. Arkadaşlar, nedir kriteriniz? Başarı kriteriniz hasta mutluluğu mu değil mi, yoksa başkalarının mutluluğu mu? Hasta mutluluğunu dikkate almıyorsanız, acaba kimin mutluluğunu dikkate alıyorsunuz? Bu arkadaşımız hırsızlık mı yaptı, namussuzluk mu yaptı, şerefsizlik mi yaptı, Malatya halkının, bundan daha doğal, bunu bilmesi kadar, bir hakkı yok arkadaşlar. Aldın görevden. Tekrar mahkeme kararı geliyor, üç gün… Bir daha alıyor.

Değerli milletvekilleri, başarı kriteriniz nedir? Sağlık Bakanlığının bir başhekimin başarı kriterini o yöre halkı bilmesi gerekiyor. Yani, neyin mutluluğunu savunuyorsunuz?

Size, ikinci bir anekdot vereceğim: Pütürge Devlet Hastanemiz var bizim. Pütürge, Malatya'nın en Adıyaman tarafındaki biraz ulaşım sorunu olan ilçelerimizdir. Çok büyük bir hasta potansiyeli var, çünkü tek hastane. Burada, iki yıldır bir baştabip görev yapıyor. Bir buçuk yıl önce oraya bir uzman aile hekimi de atanmasına rağmen, bu başhekimini görevden almadınız. Niye? Çünkü "Orada bir uzman doktor varsa, pratisyen doktor başhekim olamaz." diyorsunuz. Peki, bir buçuk yıldır bunu niye uygulamadınız? Bir buçuk yıl geçmiş. Ani bir telefon kararı ve Bakanlıktan, "Görevden aldık dün." Peki, nedir sebebi? Yine, bu arkadaşımız, hırsızlık, namussuzluk veya görevinde başarısızlık mı yapmış? Nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Oradaki bir eczanenin ellerinde ilaç kupürü, daha önce birilerinin, kime verdiği belli olmayan, "bunları yazacaksınız…" Bunları yazmadığı için görevden alındı. Bunu da söyleyen, ilgili başhekim arkadaşlar. Bu, zabıtlara geçmesi için söylüyorum.

Sayın Bakanım, Malatya Beydağı Devlet Hastanesinde görevden aldığınız başhekim 59 tane inceleme dosyası gönderdi valiliğe ve sağlık müdürlüğüne. Aradan bir ay geçti, bir tanesi hakkında işlem yaptınız mı? Yapılmadı arkadaşlar. Bir tanesi hakkında işlem yapılmadı. Bakanlıktan, sağlık müdürlüğü ve valilik müfettiş istedi. Bir ay geçti, hâlâ gitmedi arkadaşlar.

Değerli milletvekilleri, böyle, "Ben görevden aldım, ben yaptım"la… Ama altında neler var, bunun ortaya çıkması lazım kim olursa olsun. Ben, özellikle tutanaklara geçmesi açısından, Malatya Beydağı Devlet Hastanesinde Pütürge'de yaşanan olayı, özellikle bu konuşmayı yaptım.

Demin, Sayın Ali Dinçer Bey bir konuşma yaptı. Ben, çok duygulandım. Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine Sudan'dan ve Azerbaycan'dan nakil yapmak üzere bir sürü hasta geliyor, karaciğer nakli. Burası bir merkez arkadaşlar; ama yatağı olmadığı için; ama elemanı olmadığı için yeni atanan dekan yalvarıyor: "Bana yardım edin, her gün bir sürü hasta müracaat ediyor yurt dışından, özellikle Sudan ve Azerbaycan'dan, ne olursunuz şu benim kadromu verin, ebemi verin, hemşiremi verin, sağlık memurumu verin, ne olursunuz, açamıyorum yataklarımı, bana bu yataklarımı açtırın. Azerbaycan'dan, Sudan'dan, dünyanın değişik yerlerinden bir sürü organ nakli yaptırmak isteyen hastalar geliyor."

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Bitiriyorum.

BAŞKAN - Buyurun.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Ama hâlâ o insanlar yalvarıyor biz burada bakıyoruz.

Ben, sizin, hepinizin vicdanına bırakıyorum. Bir insan kalkmış yalvarıyor, eğer "ben burada organ nakli yapacağım, insanlığa faydalı olacağım" diyorsa, buna eğer, hakikaten, burada duyarsız kalıyorsak hepinizin vicdanına sunuyorum.

Saygılar sunarım, teşekkür ederim. (CHP ve Anavatan Partisi sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Aslanoğlu.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge reddedilmiştir.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız