SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sizin Kaç Cilt Kitabınız Var?!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:28:26
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin 2010 yılı faaliyetleri arasında yer alan ve 25.01.2010  ile 7 Ekim 2011 tarihleri arasında başvuruları kabul edilen “Başlangıcından Günümüze Malatya Tarihi” konulu yarışmanın ödül töreni yapıldı.

Jüri'nin Kararı Değil

Yarışmada birinci belirlenmezken, jüriden en yüksek puanı alarak ikinci olan Akçadağ Lisesi Müdürü ve Tarih Öğretmeni Orhan Tuğrulca duruma tepki gösterdi. Tuğrulca, duruma karşı tarihten bir örnek vererek, yarışmada birinci seçmeyen yetkililere "Sizin Malatya ile ilgili kaç eseriniz var ?" diye sordu.  Jürinin sadece puanlama yaparak Malatya Belediyesi'ne teslim ettiği, yarışmada birinci seçilmemesi kararının jüri tarafından verilmediği öğrenildi.

Öğrenciler de Katıldı

İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapılan Ödül Töreni’ne Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Jüri Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Prof. Dr. Hasan Kavruk , Doç.Dr. Hüsniye Canbay Tatar, Araştırmacı-Yazar Celal Yalvaç ile yarışmaya katılan eser sahipleri ve öğrenciler katıldı.

"Malatya'nın Gelişmesine Önem Veriyoruz"

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı konuşmada, "  Malatya’nın gelişmesi ve modernleşmesi adına fiziki yatırımlarla birlikte sosyal ve kültürel faaliyetlere büyük önem veriyoruz. Eğer şehrimizi bir yere taşıyacaksak, modernleştireceksek mutlaka kültürel, sosyal belediyeciliği de asla ihmal etmememiz, hatta bunu bir adım daha öteye götürmemiz gerekiyor. Bu vesileyle sosyal belediyecilik alanında önemli çalışmalar gerçekleştirip, bunları hayata geçiriyoruz. Bunun için yaptığımız önemli çalışmalar, hayata geçirdiğimiz projelerimiz var. İçerisinde atölyelerin, sınıfların, internet odasının, çeşitli etkinlikler düzenlenecek salonların olduğu Semt konaklarımız var. Bütün semtlerimiz de bunları yapmayı planlıyoruz. Şu anda 4 semt konağımız var, ayrıca 14 adet çok amaçlı sosyal tesis çalışmamız var. Hayata geçirdiğimiz Aile Danışma Merkezimiz olsun, Kadın Kültür ve Spor Merkezi olsun şu an hizmet veren alanlarımız. Bunlarla birlikte yeni planladığımız ve bu sene temelini atacağımız yaşam  merkezi projemiz var. 10.000 m2’nin üzerinde bir alan ve burası da her türlü faaliyetin gerçekleştirilebileceği bir alan olacak. Yine bir Sanat Galerisi Projemiz var. Şu anda önemli faaliyetlerin gerçekleştirildiği Sanat Merkezimize gerçekten çok büyük ilgi var. 20 ayrı dalda 42 ayrı gruba sanatsal eğitim veriliyor. Ancak talebi karşılamıyor.  Bu nedenle Sanat Galerisi Projesini gündeme aldık. Yine Eğitim Merkezleri projemiz var, bunlara önem veriyoruz. Şu anda dar gelirli 1500 öğrencimize eğitim veriliyor”  ifadelerini kullandı.

"Şehir Tarihinde Oldukça Fakiriz"

Jüri Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karagöz ise konuşmasında; “Genel tarih çalışmalarının az olduğu bir ülke olarak, şehir tarihi çalışmaları bakımından oldukça fakiriz. O bakımdan aslında böyle bir çalışmayı, hakikaten hem teşvik edenler bakımından hem de katılanlar bakımından tebrik etmek gerekiyor. Tarih çalışmaları deyince, daha çok hissiyatımızı ifade eden savaş, askeri mücadeleler gibi konular ve mevzuların dile getiriliyor. Halbuki tarih, bir toplumun yapıp ortaya koyduklarının bütününün ifadesidir. Bu anlamda tebessümünüzden, destanınıza, ağıtınızdan türkünüze, bir yeri nasıl inşa edeceğinizden, bina yaparken komşunuza gölge edip etmeyeceğinize kadar her şey tarihi muhtevası içerisinde ve bu muhteva ancak yarınlara miras olarak devredilmesidir. Dolayısıyla özellikle şehir tarihçiliği konusunda, şehrin fiziki yapısını, sosyal, kültürel yapısını, tarih dokusunun bütünlüğü içinde ele alıp değerlendirmek gerekir. Bu bakımdan şehir tarihi çalışmalarının da ayrıca yetersizlikten öte zorluğu konusunu da dile getirmekte fayda görüyorum” diye konuştu.

Birincisi Olmayan Yarışmaya Tepki

Yarışmada birinci çıkmamasına tepki gösteren Akçadağ Lisesi Müdürü Orhan Tuğrulca "Hayretlerimi gizleyemem, duygularımı burada ifade etmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Birincisi olmayan bir yarışma doğrusu nasıl olur? Bu yarışma ses getirecek. Ben bunu buradaki konuklarımızın ve bu yarışmayı ileride daha yakın markaja alacak araştırmacıların görüşlerine bırakıyorum. Alanı dar olan şehir araştırmaları yapmak daha zordur. " dedi.

"Sizin Kaç Eseriniz Var?"

Yaşanılan duruma tarihden bir örnek veren Tuğrulca, "1923 Mart'ında, Meclis'te bir gizli oturum gerçekleştirilir. Bu gizli oturumda Musul meselesi tartışılır. Musul meselesi tartışılırken bütün milletvekilleri görüşlerini söylerler. Herkes düşüncelerini ifade ettikten sonra Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey kürsüye gelir derki; 'Efendiler, Musul meselesini tartışıyorsunuz. Benim bildiğim kadarı ile Musul ve Bağdatla ilgili herbiri 800 sayfa olmak üzere 10 ciltlik çalışmaları var İngilizlerin . Sizin kaç kitabınız var Musul ve Bağdatla ilgili.' Dolayısı ile ben haddim olmayarak burada sormak istiyorum. Kaç cilt kitabınız var Malatya ile ilgili?  Ve son olarak şunu ifade edeyim; şehir araştırmalarında o kadar  çok geriyiz ki, bunu cesaretlendirecek, bu alanda çalışma yapacak insanları cesaretlendirebilecek kadar küçük bir cesareti bekli gösteremiyoruz. Ben açık söyleyeyim kırıldım. Son olarak değerli jürimize katkılarından dolayı saygılarımı sunuyorum." dedi.

Ödülleri Verildi

Konuşmaların ardından yapılan ödül töreni sırasında, mansiyon kazanan Burakhan Kıllı’nın ödülünü Öğretmenevi Müdürü Murat Bilim, mansiyon kazanan Mehmet Huyver’in ödülünü Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, 3. olan Mehmet Yılmaz Pekkaya’nın ödülünü İl genel Meclis Başkanı Naci Şavata ve 2. olan Orhan Tuğrulca’nın ödülünü de Belediye Başkanı Ahmet Çakır verdi.  Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından yarışmanın jüri üyelerine de Cumhuriyet altını hediye edildi.

NOT : Yarışmada dereceye girenlerin isimlerine 4. fotoğrafı seçerek ulaşabilirsiniz

Haber-Fotoğraf : Levent Barış - Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız