SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Skandal Üstüne Skandal!

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:33:25
Skandal Üstüne Skandal!
A- A+ PAYLAŞ

Önceki Vali Ulvi Saran döneminde yaptırılan ve bugünkü kur üzerinden yaklaşık 2,5 milyon TL harcanmasına rağmen indirildiği Karakaya Baraj Gölü'nde yüzemeyen, hizmete girmeden tamire ihtiyaç duyar hale gelen "malum" geminin yapım, işletme, finans ve mülkiyet sahipliği konusundaki skandalların ardı arkası kesilmiyor.

Malatya Valiliği öncülüğünde devletin kaynaklarından yaklaşık 2,5 milyon TL harcanarak yapılan, ancak mülkiyet hisselerinin % 76'sının bilinmeyen gerekçelerle özel şahıslara devredildiği dönemin Valisi Ulvi Saran tarafından açıklanan gemi için, 2012 yılında yapılan ve % 76'lık hisselerinin yeni bir şirkete devrini öngören anlaşmanın, şirkette herhangi bir yetkisi olmayan bir şahısla yapıldığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu durum üzerine İl Genel Meclisi, ‘Malatya’ isimli geminin yapım sürecinde ortaya çıkan maliyetlerin 1 milyon TL’ye kadar olan kısmının sulh yoluyla çözümü için İl Özel İdaresi’ne Kasım 2013 tarihinde verdiği ‘yetki’ kararını yeni bir oylamayla kaldırdı.

İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Başkan Naci Şavata, İl Özel İdaresi’nde konuya ilişkin İl Genel Meclisi’ne gönderilen yazı hakkında meclise bilgi verdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya imzasıyla gönderilen yazıya göre, kamu kaynaklarının, sorumsuzca harcanmasına ilişkin Malatya'daki somut örneklerinden biri olan Malatya gemisinin % 76'sına sahip olduğu belirtilen üç işadamına ait hisselerin, gemiye ait ek maliyetlerin ödenmesi karşılığında 16 Temmuz 2012 tarihinde Rose Paradise Hotel Turizm Ltd. Şti.'ne devrini öngören anlaşmaya Malatya Valiliği ile adı geçen şirketin yetkilisi olduğu Muhittin Aydın isimli şahıs arasında sözleşme yapıldı.

İl Genel Meclisi 20 Kasım 2013 tarihinde yaptığı toplantıda, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya'yı gemiye ait finansal sorunların çözümü için yetkilendiren bir karar alarak, İl Özel İdaresi'nden ilgili kararın gereğinin yapılmasını istedi.

Valilik, yetkisiz biriyle sözleşme imzalamış

İl Genel Meclisi'nin bu kararını kurumun hukuk müşavirliğine inceleten ve gemi dosyasını baştan sona hukuki açıdan irdelemeye tabi tutan İrfan Kaya, hukuk müşavirliğinin kendisine verdiği yazılı görüşü aldıktan sonra, İl Genel Meclisi Başkanlığı'na yazdığı yazı ile, gemideki 'Yetkisiz imza' skandalının ortaya çıkarılmasını sağladı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, İl Genel Meclisi Başkanlığı'na gönderdiği ve 3 Şubat 2014 (dün) tarihli İl Genel Meclisi Toplantısı'nda okunan cevabi yazısında, 2012 yılında Malatya Valiliği ile Rose Paradise Hotel Turizm Ltd. Şti. arasında yapılan ve geminin ek ödemelerini yapmak karşılığında hisselerinin % 76'sının adı geçen şirkete devrini öngören sözleşmede, şirket adına imza koyan Muhittin Aydın adlı şahsın şirketi temsil ve ilzama yetkili olmadığını belirterek, imzalanan sözleşmenin hukuken yok hükmünde olduğunu vurguladı.

Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki kayıtlarına göre şirkette temsil, ilzam ve ahz-u kabza yetkili kişinin Yasemin Tokay olduğunun belirtildiği yazıda, hukuken yok hükmünde olan bir sözleşmenin gereğinin yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi ve İl Genel Meclisi'nin İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden yapılmasını istediği işlemin 659 Sayılı Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin KHK'nın 11. Maddesi uyarınca sulhen hallinin mümkün olmadığı bildirildi. 

“Devleti kim zarara uğratılmışsa hesabı sorulsun”

Meclise verilen bilginin ardından konu üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç, geminin yapımı sırasında meclise danışılmadığını ancak ortaya parasal sorunlar çıktığında topum İl Genel Meclisi’ne atılmasını doğru bulmadıklarını söyleyerek,  “Devleti kim zarara uğratmışsa bunun hesabı sorulmalıdır” dedi. İl Genel Meclisi’nin gemi ile ilgili konulara bulaştırılmasının doğru olmadığını belirten Mengüç “Bu karar alındığında da söylemiştim, şimdi de söylüyorum. O gün söylediğimiz konu şuydu: İlimizin valisi tarafından bir şirketle anlaşmalı olarak bir gemi yapılıyor. Geminin büyüklüğü küçüklüğü tartışılıyor. Kendi aralarında istişare ediyorlar ve sözleşmeyi yapıyorlar. Ama iş öyle bir neticeye geliyor ki, şirketle valilik arasında para konusunda bir anlaşmazlık ortaya çıkınca, topu İl Genel Meclisi’ne atıyorlar. Biz o gün de söyledik. İl Genel Meclisine danışılmayan, İl Genel Meclisi’nde görüşülmeyen, bilgisi olmayan herhangi bir konunun sorumlusu bizmişiz gibi bu sorunun bizim tarafımızdan  çözülmesi talebini doğru bulmuyorum. Bizim bunu çözmek için mücadele edilmesini doğru bulmuyorum. Bu anlaşmayı kim yapmışsa, kimler arasında imzalanmışsa sorumlusu odur. Getirisi götürüsü onlara aittir. İl genel meclisin bunu takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Malatya adına Malatya’nın parasının takipçisi olacağımızı belirip meclisin de bunu takip etmesi gerektiğini ifade ediyorum” dedi.

Konu üzerinde görüş belirten AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan ise “Biz o yetkiyi verirken, sorumlusu biz değiliz dedik ama devletin malını ortada bırakacak durumumuz yok. Biz o gemiyi yapılana kadar haberimiz yoktu.  Dahlimiz yoktu. Ancak iş yapıldıktan sonra, bazı sıkıntılar ortaya çıktıktan sonra, o gemiyi çürümeye terk etme şansımız yok. Biz bu yönüyle konuya eğildik. Ama yapılan araştırmalar, sözleşmeye imza atan ile geminin yarıdan fazlasının ücretini ödeyen şirketin temsilcisinin aynı olmadığı öğrenilmiş. Dolaysıyla o sözleşme yok hükmünde olduğu için, geçen aldığımız yetki kararının iptalini teklif ediyorum” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Meclis Başkanı Naci Şavata, Kasım ayında gemi ile ilgili sorunların çözümü için İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya’ya verilen yetkinin kaldırılmasını oylamaya sundu. Yapılan oylama sonucunda, İl Özel İdaresi’ne verilen yetki ikinci bir meclis kararıyla kaldırılmış oldu. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız