SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SMMMO Uyardı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, teşviklerle ilgili yasada yapılması düşünülen değişikliğin, içinden çıkılması daha zor çözümsüzlüğe yolaçacağı uyarısında bulundu.

Altaş, yasada yapılması düşünülen değişiklik, sakıncaları ve kendilerinin önerilerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ilimizinde yer aldığı 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı yasa kapsamındaki illerde uygulanmakta olan gelir vergisi teşviki ile 5615 sayılı kanunla uygulama konulan asgari geçim indirimi ugulamsında yaşanan sorunlar geçtiğimiz günlerde başta Malatya SMMM odası olarak konu ile ilgili tüm kesimlerce dile getirilmişti. Bu konu hükümet tarafından hazırlanan bir kanun tasarısında ele alınarak çözüme kavuşturulması düşünülmektedir. TBMM plan ve bütçe alt komisyonda görüşülmekte olan bu değişiklikle ilgili olarak Malatya Millet vekilimiz sayın Mevlüt Aslanoğlu’nun bilgilendirmesi sonucunda Malatya SMMMO olarak hazırlamış olduğumuz çalışmayı sorunun çözümü için Malatya Millet vekillerine göndermiş bulunmaktayız.

YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN DEĞİŞİKLİK VE SAKINCALARI
5084 Sayılı kanunun uygulandığı illerde 5615 sayılı kanunla uygulamaya sokulan asgari geçim indirimi uygulamasında yaşanan sorunlar nedeni ile Başbakanlık tarafından 07.02.2008 tarihinde TBMM sunulan ve bu günlerde komisyona sunulan “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” kanun tasarısında GVK eklenecek bir geçici madde ile yaşanan sorunlara çözüm getirilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu uygulamaya da değişiklik öngören yasa maddesinde maddenin bu şekli ile yasalaşması halinde soruna çözüm bulmaktan çok içinden çıkılmayacak bir çözümsüzlük ortaya çıkacaktır.

Eklenmesi düşünülen madde;

“GEÇİCİ MADDE 72- 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında istihdam edilen işçiler hakkında, Kanunun 32 nci maddesine göre hesaplanan asgari geçim indiriminin %40’ı uygulanır.”

Madde Gerekçesi
Maddeyle, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesi ile 1/1/2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak üzere getirilen asgari geçim indiriminden, 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Kanun kapsamında çalışan işçilerin ne şekilde yararlanacakları hususuna açıklık getirilmektedir. 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Kanunda öngörülen gelir vergisi tevkifatı teşviki göz önünde bulundurularak, bu kapsamda istihdam edilenlerin ücretlerinden kesilecek gelir vergisinin hesabında esas alınacak asgari geçim indirimi tutarı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesine göre bulunacak tutarın %40’ı olarak dikkate alınması öngörülmektedir.

Bu düzenlemenin sakıncaları:

1. Yapılan düzenlemedi %40 oran uygulaması ücret ile çalışanların Asgari geçim indiriminden %60 oranında eksik yararlanmasını öngörmektedir.

2. 5084 sayılı yasa kapsamında bulunan illerde kapsama dahil olan ve olmayan işyerlerinde farkı uygulama nedeni ile işçiler açısından anayasanın eşitlik ilkesine göre haksız bir uygulamadır.

3. Özellikle 10 kişiden az işçi istihdam eden ve 5084 sayılı yasanın ilk çıktığı yıl bu yasadan yararlan işyerlerinde istihdam edilen eski işçiler asgari geçim indirimden %100 oranında yararlanırken 5084 yasa kapsamındaki işçiler %40 oranında yararlanacak olması nedeni iş barışını olumsuz etkileyecektir.

4. 5084 Sayılı yasa ile sağlanan Gelir Vergisi Teşviki işverene sağlanan bir teşvik olup 5615 sayılı yasa ile uygulama konulan asgari geçim indirimi işçiye sağlanan bir imkan olup bu uygulamanın tarafların birinin lehine kullanılması vergi tekniği ve uygulanması açısından sorun yaratacaktır.

5. 5084 sayılı yasa kapsamında %40 oranının uygulaması ile işçiler açısından kazanılmış bir hakkın geri alınmasına yol açacaktır.

6. Asgari geçim indirimi uygulaması ile 2008 yılında 20007 yılına göre asgari ücrette yaklaşık bir %20 oranında bir ücret artışı sağlanmış oldu bu uygulamanın 5084 sayılı yasa kapsamındaki işçilere %40 olarak uygulanması halinde özellikle asgari ücret ile çalışanlar acısından ücretlerinde %12 oranında bir düşüş olacaktır.

7. Asgari geçim indirimin %40 uygulanacağı işyerlerindeki özellikle kalifiye işçiler 5084 yasa kapsamında çalışan işyerlerinden ayrılarak kapsam dışındaki işyerlerini tercih edeceklerdir.

8. 5084 Sayılı yasa kapsamındaki illerde istihdamı ve
yatırımı teşvik etmektedir bu illerde asgari geçim indiriminin %40 olarak uygulanması bu illerde asgari ücret + asgari geçim indirimi acısından net ele geçen tutarın diğer illere göre daha düşük olması bu illerden göçü artıracaktır.

BU KONUDA YAPILMASI GEREKEN VE ÖNERİMİZ
Bu uygulamada yaşanan bu sorunların 5615 sayılı kanunun 32. maddesinin son fıkrasında yer alan “Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir." Hükmünün bakanlıkca işletilerek çözümlenmesi en doğru olanınır. Bunu için 265 seri nolu Gelir vergisi genel tebliğinin

Madde 8. İşverenlerce Yapılacak İşlemler
8.1. Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce Yapılacak İşlemler

İşverenler, her yılın Ocak ayında düzenleyecekleri asgari geçim indirimine ait bordroda, her aya ilişkin ücretliler için hesaplayacakları asgari geçim indirimi tutarını göstereceklerdir. Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indirimi tutarının her aya isabet eden kısmı, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan "Asgari Geçim İndirimi" satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamından mahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir. “Mahsup edilecek asgari geçim indirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır ançak diğer indirim ve istisnalar nedeni ile beyannamede mahsup edilecek vergi çıkmaması halinde işverenlerin talebi halinde diğer vergi borçlarına mahsup edilir.”

Düzenlenmesi ile bu sorun hem işveren hem de işçi açısından en sağlıklı bir şekilde çözümlenir. Aksi takdirde hem iş dünyasının hem de çalışanların devlete ve idareye olan güvenleri sarsılır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız