SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SMMMO'dan Milletvekillerine

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, ekonomik krize karşı alınması gereken önlemler konusunda yeterli siyasi kararlılığın gösterilemediğini söyledi.

Altaş, Malatya milletvekillerine birer mektup göndererek, iç piyasayı da ciddi bir şekilde etkileyen ekonomik krizle ilgili saptamalarını ve önerilerini şöyle belirtti:

"Dünyada yaşanan finansal krizin etkileri yavaş yavaş ülkemiz finans ve reel sektörü başta olmak üzere piyasalarda görülmeye başladı. Özellikle son üç aylık dönemde ihracat ve ithalat işlemlerinde görülen azalma piyasalarda önemli bir daralma meydana getirdi. Üretimine ara vermek zorunda kalan veya kapanan işletmeler nedeni ile işsizlik çığ gibi giderek artmaktadır.

Bankaların krizle birlikte kredi kullandırmakta izledikleri yol piyasalarda ihtiyaç duyulan nakit sıkıntısını daha da artırmakta bu uygulamanın böyle devam etmesi halinde yaşanan kredi sıkışmasının daha da büyümesi likidite krizini artırarak piyasaları şok edecek nakit bunalımına sebep olabilir. Bunun sonucunda da reel sektörde yaşanacak nakit sıkıntısı domino taşı etkisi gösterebilir hiç umulmadık bir şekilde firmaları yıkıma götürebilir.

Nakit ihtiyacını karşılamak için işletmelerin sermaye azaltımı ve düşük fiyatlarla gerçekleştirdikleri yaygın satışlar piyasaları kontrol edilmez bir yapıya dönüştürebilir bunun sonucu oluşan kayıpların telafisi ilerde mümkün olmayabilir.

Özellikle ; 2009 Yılı Ocak ayı bütçe gerçekleşme rakamları “vergi gelirlerindeki düşüş” son on yılın en olumsuz sonuçlarını ortaya çıkarmıştır.Bunun önümüzdeki aylarda bu şekilde gerçekleşmesi halinde kamunun finansmanında önemli açıklar oluşabilir.Yapmış olduğumuz çalışmlardan ve basından edindiğimiz bilgilere göre yaşanan bu kriz ile ilgili Siyasi irade alınması gereken önlemlerin alınarak bir an önce hayata geçirilmesinde yeterli kararlılığı gösteremediğini görmekteyiz.

Bu nedenle ekonomik olarak hemen aşağıdaki konularda kararların alınıp uygulamaya sokulması gerekmektedir:

• 2009 Yılı Bütçesi oluşan ekonomik şartlara göre revize edilmeli,
• Düşme eğiliminde olan enflasyonda göz önüne alınarak iç tüketim artırılmalı,
• İşçi ve memurun alım gücünü artırıcı imkânlar sağlanmalı,
• Dış ticarette üretimi artıcı satış politikaları belirlenmeli ihracat desteklenmeli,
• İç piyasada kredili ve uzun vadeli satışlara bir düzenleme getirilmeli,
• İmalatçı üzerindeki kur riski azaltılmalı,
• Katma Değer Vergisinde düzenleme yapılarak işletmelerin kayıtlarında birikmiş bulunan indirilecek KDV’nin diğer vergilere mahsup imkanı sağlanmalı grup şirketlerinde KDV konsolide imkanı sağlanmalı,
• İşsizliği önleyici olarak istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primleri desteklenmeli, 5084 sayılı teşvik yasasının süresi 2012 yılına uzatılmalı,

“Yeni ek vergiler ödemek istemiyoruz.”

Konu hakkında bilgilerinizi ve gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstermenizi arz ederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız