SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soda- Maden Suyu Karışıklığı

A- A+ PAYLAŞ

Maden Suyu hakkında yanlış haber
- Amerika’daki soda kavramı ile “bütün şekerli meşrubatlar ve diyet içecekler” kastedilmektedir
- Maden Suyu ise şekersiz, mineralli, doğal ve sağlıklı bir içecektir
- Aşırı şeker tüketimi, vücutta şeker metabolizmasını bozduğu ve ensülinin fazla salınmasına yol açtığı bilinmektedir

“Soda pankreas kanseri riskini artırıyor” başlığı ile internet haber sitelerinde yer alan ve “maden suyu yeşil şişe görseli “ ile birlikte sunulan haberin, yabancı kaynaktan yanlış çeviri ile toplumu yanıltması üzerine, maden suyu ile ilgili yanlış bir algı yaratılmıştır. Haberin orijinalinde tarif edilen içecek türü, tatlandırılmış ve meyve şekeri ile oluşturulmuş meşrubatlardır. Çevirinin yanlışlığı nedeniyle maden suyu ile ilgili bir yanlış algılama doğmuştur.
Maden suyu içinde mineraller taşıyan doğal kaynaklı mineralli sudur, yeşil cam şişelerde bulunmaktadır. Soda ise sodyum bikarbonat içeren şehir suyudur ve teneke kutuda satılmaktadır. Bununla birlikte, Amerika’daki soda kavramı ile “bütün şekerli meşrubatlar ve diyet içecekler” kastedilmektedir. Bizde ise soda deyince, tamamen mineralli doğal maden suyu anlaşılmaktadır ve Türk toplumunun da yaygın ifadesi bu yöndedir.
İ.Ü.Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Tıbbi Hidroloji ve Klimatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Karagülle, soda ile maden suyunun aynı şey olmadığını söyledi ve bu haber vesilesiyle de Türk toplumunu sağlık konusunda doğru seçim yapması hususunda bir kez daha uyardı.
Karagülle konu hakkında bilimsel açıklama yaparak şunları söyledi : “İlgili araştırmada bahsi geçen araştırma, şekerli ve diyet meşrubatlar üzerinedir. Aşırı şeker tüketiminin vücutta şeker metabolizmasını bozduğu ve ensülinin fazla salınmasına yol açtığı bilinmektedir. Bunun da pankreas kanseri riskini arttırdığına değin kanıtlar bulunmaktadır. Bu çalışmada sonuçta şekerli meşrubatların da vücut için benzer olumsuz etkileri olduğunu, bunlara pankreas kanseri riskini artırmanın da dahil olduğunu (özellikle aşırı kilolu bayanlarda) ortaya koymaktadır. Çalışma, şekerli ve diyet meşrubat tüketimi üzerinedir, maden suyu tüketimi ile ilgili değildir. Amerika’da soda kavramı tüm meşrubatları anlatır. Türkiye’de ise soda deyince anlatılan maden suyudur. Herhalde artık maden suyuna soda demekten vazgeçmenin zamanı gelmiştir diye düşünüyorum.” diye konuştu. Prof Karagülle Türkiye’deki şişelenmiş maden sularının bu çalışma kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Ve şekerli ya da diyet meşrubatlar yerine her zaman doğal mineralli ve kalori içermeyen maden suyunun tercih edilmesinin sağlıklı olduğunu ve insan bedeni için günde en az bir litre maden suyunun bir çok sağlık yararları bulunduğunu ilave etti.

Ne içiyorsunuz?
Maden suyu mu, Soda mı?
- Ülkemizde maden suyu ile soda aynı içerikte bilinmektedir.
- Farklı olduğunu bilenler bile, Maden Suyuna, Soda demektedir.
- Maden Suyu içmek isteyenler, alırken veya sipariş verirken SODA istemektedir.
- Yeşil Cam Şişeler maden suyudur. Soda, teneke kutuda satılmaktadır.
- Yeşil şişe ile maden suyu sipariş verilmelidir, lokanta, bar vs. genel yerlerde makineden bardağa soda doldurularak servis edilmektedir.
- Doğal maden suyu, doğal su çevriminde yeraltında oluşur ve toprakta bulunan birtakım element ve maddeleri çözünmüş halde içerir.
- Soda ise ABD’de çok yaygın tüketilen yapay bir içecektir.

ASIL GERÇEK
MADEN SUYU, soda değildir.
MADEN SUYU gerçek doğal mineralli sudur, SODA ise sodyum bikarbonat içeren, içine gaz konulan yapay bir sudur.
İ.Ü.Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Tıbbi Hidroloji ve Klimatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Karagülle, soda ile maden suyunun aynı şey olmadığını gösteren açıklamalarda bulundu ve toplumu sağlık için doğru seçim yapması konusunda uyardı.

MADEN SUYU, doğal yer altı kaynaklarından oluşan mineralli sudur
Prof. Dr. M. Zeki Karagülle’nin açıklamalarına göre maden suyu, bir yer altı su kaynağından doğal olarak “kaynayan” veya “yapay” yollarla çıkarılan, şehir su şebeke sisteminden alınmamış olan, şişelenmiş halde nakledilmeyen, orijinal bakteriyolojik temizliği ve saflığını garantiye alan koşullarda toplanan, özel hijyenik kurallara uyularak çıkış noktasına yakın özel bir tesiste şişelenen, doğal mineral içeriğini değiştirecek herhangi bir ön işleme tabi tutulmayan, yalnızca havalandırma yardımıyla dekantasyon ve/veya filtrasyon yöntemleri ile stabil olmayan içerikleri (örn. Gazlar, demir, sülfat, arsenik vb) uzaklaştırılabilen, yalnızca karbondioksit eklenebilen yer altı suyu olarak tanımlanıyor.

SODA, şehir suyundan yapılan yapay içecektir
Soda, ise bir yer altı su kaynağından alınmayan, şişelenmemiş halde nakledilebilen, şehir su şebeke sisteminden veya işlenmiş sulardan alınmış olan, bakteriyolojik temizliği dezenfeksiyon ile sağlanan, bir meşrubat veya benzeri içecek tesisinde şişelenen, şişelenme sırasında içine yapay olarak sodyum ve karbondioksit eklenen yapay su veya içecek.
MADEN SUYU NEDİR? SODA NEDİR?
Prof. Dr. Zeki Karagülle soda ile maden suyu hakkındaki açıklamalarına şöyle devam etti;
“Maden suyu mineral içeriği açısından zengin olup, litrede 1000 mg üzerinde ve genellikle 2000-3000 mg mineral içerirken; sodada mineral oranı düşük litrede 750 ila 1500 mg arasındadır. Maden suyu içerisinde kalsiyum, sodyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür, eser elementler gibi mineraller yer alırken, soda içerisinde sadece sodyum ve bikarbonat var. Hem sodada hem maden suyunda karbondioksit bulunuyor, fakat maden suyunda bu oran 2000-4000 mg/L iken soda içinde bu oran 1000-2000 mg/L’dir.
Maden suyunun mineral desteği, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, sindirim sistemi, böbrekler ve boşaltım sistemi, metabolizma, kalp damar dolaşım sistemi, cilt, kemik ve diş sağlığı gibi yararlı etkileri varken, sodanın sadece mide, bağırsak, sindirim sistemine yararlı etkileri var.
Maden suyunun osteoporoz, kas yorgunluğu, hazımsızlık, böbrek taşları, safra kesesi tembelliği, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, hiperglisemi, gut hastalığı, diabet, metabolik sendrom, ateroskleroz, diş çürükleri, aritmiler, ani kalp ölümleri gibi durumlarda tedavi edici veya koruyu etkileri bulunuyor.
Maden suyunun yan etkileri yok denecek kadar azdır. Sadece florür içerenler (litrede 1.5mg üzerinde) uzun süre ve günde 2 litrenin üzerinde içilmesi halinde dişlerde sararmaya yol açabilir ve yüksek tuz (NaCl=sodyum klorürü) içerenlerin (litrede 750 mg üzerinde sodyum) ise hipertansiyonda günde1 litre üzerinde içilmesi tavsiye edilmez. Oysa, sodanın yan etkileri arasında hipertansiyon, mide asidi azlığı (hipoasidite), bağırsak tembelliği (kabızlık) yer alıyor ve ayrıca işlenmiş su olmasına bağlı bir dizi hijyenik riskler de taşıyor. Sodanın hazımsızlık, mide asidi fazlalığı ve kanda asidoza eğilim gibi durumlarda beklenen yararlı etkileri ise zaten tüm maden suları için de geçerlidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız