SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SODES'e 200 Milyon Kaynak

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sosyal Destek Programına (SODES) 2011 yılı için 200 milyon TL kaynak ayırdıklarını belirterek, "Bir projenin bir tek insanın hayatını bile değiştirmesi yeterli aslında. Bir tek insanın hayatında bile bir farklılık oluşturması tüm bu çabalara değer. Burada çok sayıda insanın hayatında ciddi bir farklılık oluşturduğunu görüyoruz bu projelerin" dedi.

Bakan Yılmaz, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu ile birlikte Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında Sosyal Destek Programı (SODES) hakkında bilgi verdi. Yılmaz, SODES ile toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımı, mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve istihdam edilebilirliğin artırılması, yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunların giderilmesinin amaçlandığını anlattı. 'İstihdam, sosyal içerme, kültür sanat ve spor' alanlarında, yerel yönetimler, STK'lar, üniversiteler, meslek örgütleri ve kamu kuruluşlarının taşra teşkilatları tarafından teklif edilen toplumsal projelerin, önce valilikler tarafından ön elemeye tabi tutulduğunu belirten Yılmaz, daha sonra DPT'ye gönderilen projelerin gerekli kriterlere uymaları halinde finanse edildiklerini bildirdi.

Hedef kitlenin çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan insanlar olduğunu belirten Yılmaz, "Bir projenin bir tek insanın hayatını bile değiştirmesi yeterli aslında. Bir tek insanın hayatında bile bir farklılık oluşturması tüm bu çabalara değer. Burada çok sayıda insanın hayatında ciddi bir farklılık oluşturduğunu görüyoruz bu projelerin" dedi.

Yılmaz, 2008 ve 2009 yıllarında GAP bölgesindeki 9 ilde uygulanan SODES programının 2010 yılında Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere DAP illerini de kapsamaya başladığını hatırlattı.

2008 yılında GAP bölgesindeki illerde 42 milyon TL bütçe ile 398 projenin gerçekleştirildiğini bildiren Yılmaz, aynı bölgede 2009 yılında 92 milyon TL bütçe ile 778 projenin finanse edildiğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, 2010 yılında ise SODES'in kapsamının genişletildiğini ve toplam bütçenin de 155 milyon TL'ye çıkartıldığını söyledi. 2010 yılında valiliklerden 365 milyon TL tutarında 2 bin 586 adet proje teklifi geldiğini belirten Yılmaz, 150 milyon TL bütçe ile bin 187 projeyi finanse etme imkanı bulduklarını bildirdi. Yılmaz ayrıca 3.5 milyon TL'nin de valiliklerin projeleri izleme ve yürütme kapasitelerini geliştirmek üzere aktardıklarını söyledi.

Yılmaz, 2010 yılında SODES bütçesinin üçte birinin sivil toplum kuruluşlarına ayrıldığını belirterek, "Bu önemli bir gelişme 49 milyon toplam bütçeli 376 adet sivil toplum projesini 2010 programımızda destekleyeceğiz" dedi.

2011'DE 200 MİLYON TL BÜTÇE
Bakan Yılmaz, SODES Programının 2011 yılında da devam edeceğini belirterek, "2011 bütçemiz meclisimize gitti. Orada da SODES'e 2011 için 200 milyon TL kaynak ayırdık. 2011 yılında da metodolojimizi daha da geliştirerek; uygulama alanımızla ilgili çeşitli çalışmaların yaparak bu programı devam ettireceğiz. Geçmişten öğrendiklerimizle belki proje bazlı çalışmadan daha program bazlı bir yaklaşımı da güçlendirerek, 2011 yılında bu uygulamalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

DPT Müsteşarı Madenoğlu ise, bir basın mensubunun 2011 proje tekliflerinin ne zaman alınmaya başlanacağına ilişkin sorusu üzerine, bütçe görüşmelerinin ardından sürecin başlayacağını belirterek, Ocak-Şubat aylarında valiliklerin çağrı yapabileceklerini söyledi.

Bakan Yılmaz da, projelerin 1 yıl süreli olmasının, kurslara ya da etkinliklere başlayan çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin belirtilerek, projelerin neden süreli olduğunun sorulması üzerine, "Bu da tartıştığımız konulardan bir tanesi. Proje dediğinizde de bir başlangıcı ve sonu var. Bittikten sonra ne yapılabilir, bu konularda da biraz daha bizler de kafa yormaya çalışıyoruz. Bazı şeyler bitebilir, bitince problem olmayabilir. Ama bazı konularda proje bittiği zaman tam olarak arzu ettiğimiz noktaya gelmemiş olabiliriz. Devam ettirilmesi gereken hususlar olabilir. İşte az önce 'program bazlı' çalışalım derken biraz onu kastediyoruz. Proje bazlıdan program bazlıya geçebilir miyiz, en azından belli konuları süreklilik arz eder şekilde destekleyebilir miyiz, bunları tartışıyoruz. 2011 programında muhtemelen böyle farklılıklar göreceksiniz" dedi.

Yılmaz, projelerin sürmesi için özel sektörün sponsorluğunun da düşünülebileceğini sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız