SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soğuk Savaş 60 Yıl Önce Başladı...

A- A+ PAYLAŞ

60 yıl önce, Soğuk Savaş sürecinin başladığını ilan eden en önemli siyasi doktrin, dönemin ABD Başkanı Truman tarafından ortaya kondu. Truman Doktrini ile ABD, komünizm ile mücadelenin politikasının esasını teşkil ettiğini ilan etti. Bu doktrini, Avrupa’nın kalkınmasını hedefleyen Marshall Yardımı izledi.

Truman Doktrini, Soğuk Savaş dönemine damgasını vuran, 1940’lı yılların sonununda ABD Başkanı Harry Truman tarafından ortaya konan ve kendi adıyla anılan bir siyasi öğreti. Bu doktrin dünyanın iki bloka ayrıldığını ve Sovyet-Amerikan mücadelesinin başladığını ilan etmişti.

Harry Truman 12 Mart 1947 tarihinde ABD Kongresi önünde yaptığı konuşmada NATO’nun kuruluşu için güçlü bir irade ortaya koydu. Amacı ise ulusların özgürce gelişmelerini sağlayabilmek olarak tanımlandı. Truman burada şunları söyledi: “Biz bu amacımıza ancak özgür halkların hür kurumlara kavuşmalarını sağlarsak ve ulusal bütünlüklerini, totaliter rejimi empoze etmeye çalışan akımlara karşı koymaya yardım edersek ulaşabiliriz.”

Türkiye ve Yunanistan

Truman, komünizm ile silahlı mücadele veren ve dış ülkelerin baskısı altında bulunan devletlere mali ve askeri yardım yapılmasını savundu. Kastedilen ülkeler ise Türkiye ve Yunanistan’dı. Her ne kadar Amerikan Kongresi Truman’ın önerisini az bir farkla kabul etmiş olsa da doktrinin siyasi sonuçları büyük başarı getirdi. Türkiye’ye 100 milyon, Yunanistan’a ise 300 milyon dolar yardım yapıldı.

Doktrin, Yunan iç savaşının seyrini değiştirerek komünistlerin yenilgiye uğramasını sağladı. Türkiye’nin ise Sovyetler’e karşı özgüvenini arttırdı ve Batı ittifakına katılımı yolunda önemli bir adım teşkil etti.

Dış yardım, Truman Doktrini'nde de öngörüldüğü gibi Amerikan dış ve güvenlik politikasının ana eksenini oluşturdu. Truman Doktrini'nin başarısı Avrupa’nın yeniden inşaası için öngörülen Marshall Planı’na öncülük etti. Bu süreci 1949 yılında kurulan NATO ve hemen ardından gerçekleştirilen Kore ve Vietnam müdahaleleri izledi.

"Başkanların en kötüsü Truman"

Tanınmış Amerikalı tarihçi Gar Alperovitz ise Truman Doktrini'nin asıl ABD’nin atom silahları monopolünü koruma hedefinden kaynaklandığını söylüyor. Alperovitz, nükleer silahların ve atom bombasının olmadığı bir Soğuk Savaş’ın düşünülemeyeceğini ifade ediyor.

Harry Truman’ın kişiliğine gelince... Tarihçi Alperovitz şu özelliklerine dikkat çekiyor: “Vicdansız. Demokratik kurumları görmezden gelme ve halkı çılgınlığa sürükleme yeteneği olan bir kişi. Amerika’nın siyasi makinelerinin iktidara getirdiği en kötü ürün Truman’dır. Bu makine Missouri Kansas’taki gangster Pendergast’tır. Bu korkunç makina, siyasetçi satın alır ve insan öldürtürdü. Truman da onun senatörüydü.”

DW (Alman Radyosu) Türkçe Yayını

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız