SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soğuk Savaş Tehdidi

A- A+ PAYLAŞ

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, iktidara geldiğinden bu yana düzenlediği en büyük basın toplantısında Batı’yı “Soğuk Savaş’a dönüş” konusunda uyardı.Moskova yakınlarında bulunan ve Rus hükümetinin bir teknoloji merkezi haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüğü Skolkovo’da, gazetecilerle bir araya gelen Medvedev, eğer Rusya’yla Batı arasında yeni füze savunma kalkanı üzerinde bir anlaşma sağlamazsa, Rusya’nın nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilebileceğini ve ikinci bir Soğuk Savaş’ın başlayabileceğini söyledi.

Medvedev, ABD’nin Rusya’nın itirazlarına karşın Avrupa’ya yerleştirmeyi düşündüğü füze kalkanı projesini sürdürmesinin, “Moskova’yı yanıt vermeye zorlayacağını” ancak bunu yapmayı tercih etmediklerini söyledi.

“Bu durumda nükleer kapasitemizin saldırı potansiyelini geliştirmekten bahsetmeye başlayabiliriz ki bu çok kötü bir senaryo olur” diyen Rusya Cumhurbaşkanı, eğer füze kalkanı Kremlin’in itirazlarına rağmen devreye girerse bu yıl yürürlüğe giren yeni START anlaşmasından çekilebilecekleri tehdidini yineledi.

ADAYLIK KONUSUNDA YİNE KONUŞMADI

Bununla birlikte Medvedev, kendisinden beklenen en büyük açıklamayı yapmaktan kaçındı. 2012 seçimleri için aday olup olmayacağı konusunda yine net bir şey söylemedi.

Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak seçimlerde ikisinden birinin aday olacaklarının işaretini vermişlerdi ancak kesin ismin kim olacağı hala açıklanmadı.

Medvedev, “Bu kararı açıklamak için başka bir basın toplantısı seçilmeli” dedi.

Devlet başkanlığına geldiği günden bu yana en büyük basın toplantısını düzenleyen Medvedev, 800’den fazla gazeteciye, “Bu açıklamayı yapmaya kendimi hazır hissettiğimde, yapacağım” derken bunun “çok kısa bir süre içinde” olacağının da işaretini verdi.

PUTİN'E SESSİZ MEYDAN OKUMA

Rusya’da nüfusun çoğunluğu hala Putin’i mutlak lider olarak görüyor. 2002-2008 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Putin bu ay içinde siyasi desteğini artırmak için bazı hamleler yapmıştı.

Medvedev konuyla ilgili doğrudan açıklama yapmaktan kaçınırken, “Hiç kimse sonsuza kadar iktidarda kalamaz. Böyle yanılgıları olan insanların sonları kötü olur” şeklindeki ifadeleri Putin’e bir darbe olarak yorumlandı.

Medvedev, “Bildiğiniz gibi sık sık hükümeti eleştiriyorum ancak aynı zamanda hükümetin uyumlu bir bünye olarak çalıştığını da düşünüyorum. Dolayısıyla zincirin bazı halkalarını aradan çıkarmak bence doğru olmaz” dedi.

Putin’le önemli konularda benzer şeyler düşündüklerini söyleyen Rusya Devlet Başkanı, “Birbirimizi tanıyoruz ve çok iyi anlıyoruz. Gerçekten birçok konuda aynı fikirdeyiz. Stratejik olarak da birbirimize yakınız. Aksi takdirde siyasi ortaklığımız kopardı” dedi.

Ancak Rusya’nın Putin’in düşündüğünden daha hızlı modernleşebileceğini de ifade eden Medvedev’in bu konuşmayı “Putin’in şakşakçısı” imajını kırmak için kullanacağı ifade ediliyordu.

"HODORKOVSKİ TEHLİKELİ BİRİ DEĞİL"
Medvedev, bir gazetecinin cezaevinde bulunan Yukos petrol şirketinin eski sahibi Mihail Hodorkovski'nin serbest bırakılmasının toplum için tehlikeli olup olmayacağı yolundaki sorusu üzerine de, Hodorkovski'nin cezaevinden çıkmasının toplum için tehlikeli olmayacağını belirterek, "Kesinlikle hiç tehlikeli değil" dedi.

Bir dönem Rusya'nın en zengin adamı olan Hodorkovski 2003 yılında gözaltına alınmış, hakkında açılan vergi kaçırma iddialarından suçlu bulunmuş ve şirketinin sahip olduğu malvarlıkları satılmıştı.

Putin, Hodorkovski'yi ABD'li gangster Al Capone'a benzetmiş ve "hırsız olan Hodorkovski'nin yerinin de cezaevi olduğunu" söylemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız