SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sokakta Kimse Birşey Bulamaz'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:55:31
'Sokakta Kimse Birşey Bulamaz'
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olayların Türkiye'ye daha fazla zarar vermeden bitmesi gerektiğini belirterek, "Kaostan, sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz, bulsa da kimsenin hayrına olamaz. Bu işin yolu demokrasidir, serbest rekabettir, seçimdir ve siyasetin de meşru zeminler üzerinde yapılmasıdır" dedi. 

İçişleri Bakanı Muammer Güler, İçişleri Bakanlığı'nda yurt dışından gelen öğrencileri kabul etti. Kabul öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Sokaklardaki yakıp yıkmanın son bulması gerektiğine vurgu yapan Bakan Güler, "Kaostan, sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz, bulsa da kimsenin hayrına olamaz. Bu işin yolu demokrasidir, serbest rekabettir, seçimdir ve siyasetin de meşru zeminler üzerinde yapılmasıdır" dedi.

Marjinal gruplara dikkat çeken ve diğer sağduyulu vatandaşların yanındayken polise saldırdıklarına dikkat çeken Bakan Güler, bu grupların eylem alanından ayrılırken bir şekilde polise saldırdığını ve polisin de müdahale etmek zorunda kaldığını anlattı. "Kızılay eğer her gün eylem yeri olursa, Ankara'da genel hayatın, kamu düzeninin sağlanması mümkün değildir" diyen Bakan Güler, "Ankara'da alanlar gösterilmiştir. Kim toplantı yapmak istiyorsa, protesto gösterisi yapmak istiyorsa, Ankara'da belirlenen 9 alan onlara tahsislidir. Bu konuda kimseye müdahalemiz yoktur, müdahalenin ancak polise saldırı ve kamu mallarına saldırı gibi hususların hayata geçirilmesi ile başladığını sizler de gördünüz. Mazgallar dahi kaldırılarak polis araçlarının geçmesine izin verilmiyor" şeklinde konuştu.

“GÖZALTINA ALINAN YABANCILARIN AJAN OLUP OLMADIKLARI İÇİN ÇALIŞILIYOR”

Bakan Güler, Başbakan Erdoğan'ın da anlattığı yabancı uyruklu kişilere de dikkat çekti. İstanbul'da 6 kişi, Ankara'da da 1 kişi olmak üzere toplam 7 kişinin gözaltına alındığını belirten Güler, "Bunların 4'ü hakkında yurt dışına gönderilme kararı verildi. Birisi gözaltında, ikisi de serbest bırakıldı. Bunların hiçbirisinin diplomatik pasaportu yoktur, turist pasaportu kimliğindedirler. Onu özellikle belirtmek isterim" diye konuştu.

Bu yabancı uyruklu kişilerin ajan olup olmadığı sorusu üzerine ise Bakan Güler, "Bu konudaki tespitleri yapmaya çalışıyoruz. Bunların ikisi Fransız, birisi Yunan, birisi Amerika Birleşik Devletleri, birisi Alman, ikisi de İran vatandaşıdır. 4 erkek 2 kadın olmak üzere, onlarla ilgili tespitlerimiz, araştırmalarımız sürmektedir" şeklinde konuştu.

Gazetecilerden gelen sorular üzerine polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığı noktasında araştırmalar olduğunu belirten Güler, Bakanlık müfettişlerinin polis şiddeti noktasında tespit için çalıştıklarını kaydetti. Vatandaşın sağ duyulu olması gerektiğini söyleyen Güler, "Sağduyu ile hareket edilmesinin her şeyi çözeceğine inanıyorum" dedi.

Polisin tarihi geçmiş biber gazı kullandığı yönündeki iddialara da cevap veren Muammer Güler, böyle bir durumun ise söz konusu olmadığının altını çizdi. Güler, kasklarındaki numaraların görünmemesi için bantla kapatan polisler konusunun da yine inceleme konusu içinde olduğunu kaydetti.

Konuşmasının sonunda ise İzmir'deki bir iki gözaltının dışında gözaltında bulunan vatandaş olmadığını kaydeden Güler, "Bu işin Türkiye'ye daha fazla zarar vermeden bitmesini istiyorum" diye konuştu.

BİLANÇO..

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylarda 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası ve 12 binada hasar meydana geldiğini söyleyerek, "Şuandaki tespitler bu zararın 70 milyonu aştığı noktasındadır" dedi. 

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, bugüne kadar 78 ilde 746 gösterinin yapıldığını belirterek, bu gösteriler sırasında şimdiye kadar 915 vatandaşın yaralandığını ve bugün itibariyle 79 kişinin hastanelerde yattığını kaydetti. Bu yaralıların ise 4'ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, şuanda yoğun bakımda da 8 kişinin yattığını kaydetti. "Bu süre içerisinde 516 güvenlik görevlisi de yaralanmış bulunmaktadır" diyen Bakan Güler, bu eylemlerin geldiği nokta ile başlangıcı arasında farklar olduğunu söyledi. Bu eylemlerin Gezi Parkı protestolarını aşan bir hal aldığına dikkat çeken Güler, hayatını kaybeden şehit Komiser Mustafa Sarı'ya da Allah'tan rahmet diledi.

Eylemlerin meşru hak arama boyutlarını aştığını söyleyen Güler, "Şuana kadar yaptığımız tespitlerde maalesef 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası ve birisi CHP, 11'i de AK Parti teşkilatlarına ait 12 binada hasar meydana geldiğini, reklam panolarında, trafik levhalarında, otobüs duraklarında, kaldırımlarda, MOBESE kameralarında, sinyalizasyon sistemlerinde, park ve peyzaj düzenlemelerinde, aydınlatma direklerinde, çöp ve konteynırlarda ve polis noktalarında önemli zararların meydana geldiğini tespit ettik. Şuandaki tespitler bu zararın 70 milyonu aştığı noktasındadır ve tabi ki üzücüdür" diye konuştu.

"GÖZALTINDA KİMSE YOK"

Bakan Güler, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gelen sorular üzerine gözaltılar hakkında bilgi veren Bakan Güler, "Son güne kadar 117 gözaltı vardı. Şuan itibariyle kimsenin gözaltında olmadığını, sadece İzmir'de bir iki gözaltının kaldığını söylemek istiyorum. Çünkü savcılarımız süratle emniyette de çalışmak suretiyle bu ifade işlemlerini ve adliyeye sevk işlemlerini yapıyorlar. Bir kişi var gözaltında olan, bir yabancı. Bir de İzmir'de gözaltı var, diğerlerinin büyük ölçüde serbest bırakılmış olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu.

Polis şiddeti noktasında da bütün eylemlerin tek tek inceleneceğini ve gereğinin yapılacağını kaydeden Bakan Güler, dün gece Kuğulu Park civarında neden müdahale olduğuna ilişkin bir soruya da, "Kuğulu Park'ta protesto eylemi yapan hiç kimseye şuana kadar müdahalede bulunulmadı. Genel yolların işgal edilmesi, Başbakanlığa yürünülmesi, Kızılay'a yürünülmesi ve bu konuda polisin ikazlarına riayet edilmemesi durumunda kendilerine zor kullanıldığını ifade edeyim" cevabını verdi.

Bir gazetecinin ise "Dün akşam Kuğulu'nun içinde bir eylem oldu. O sırada trafik akıyordu ve orada bir işgal yoktu. Bir tazyikli su geldi oraya" sözleri üzerine Bakan Güler şöyle konuştu:

"Hayır siz onları yanlış biliyorsunuz. Şimdiye kadar Tunalı'da birçok gösteri oldu, birçok hak arama eylemi oldu. Onların birçoğuna müdahale edilmedi ama dünkü olayda yolların işgal edilmesi gibi bir tespit oldu polisin. Ama sizin dediğiniz gibiyse ona da baktırırım."

"ADANA'DA GÖSTERİCİLER KAĞIT TOPLAYAN BİR ÇOCUĞU KÖPRÜDEN ATTI"

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adana'da kağıt toplayıcısı bir çocuğun göstericiler tarafından 5-6 metre yüksekliğindeki köprüden atıldığını söyleyerek, "Görüntülerden de maalesef çocuğun atıldığına dair çok özel görüntüler ve bu konuyla ilgili bazı konuşmalar tespit edilmiş. Bu da tabi çok vahşice bir davranıştır" dedi.

Güler, bir soru üzerine ise eylemler için "Yavaşlama seyri var" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız