SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sol Bacak Üstünden Vurun"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:46:39
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki Avcı Derneği yöneticilerine sürek avı ile ilgili olarak seminer verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlene seminere; Bölge Müdür Yardımcısı Şevket Bozdağ, Av Yaban Hayatı Şube Müdürü Yaşar Selçuk, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü İl Şube Müdürü Abdullah Koç ile Uzman Avcı Celalettin Özalp, Malatya Avcılar ve Atıcılar Derneği’nden Mehmet Değirmenci, Konak Yeni Avcılar ve Atıcılar Derenği’nden Tahir Macit, Malatya Atıcılık ve Avcılık İhtisas Kulübünden Basri Duran, Rıdvan Aslanöz, Remzi Talas, Malatya İslakoğlu Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Derneği’nden Muhammed Aslan ile avcılar katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü İl Şube Müdürü Abdullah Koç, “Malatya’da merkez ve ilçelerinde son günlerde çiftçilerimizin ve halkımızın tarım alanlarına zarar verildiği ve can güvenliğinden endişe edildiği gerekçesiyle yaban domuzu ile ilgili şikayetler arttı. Bunun için yaban domuzu sürek avı ile ilgili talepler oldu. Arapgir, Akçadağ ve Pütürge ilçesinde yaban domuzu sürek avı düzenlenmesi için onay aldık ve izin verdik. Yerli avcılarımızın bu konuda tecrübesizlikleri ve deneyimsizlikleri ve emniyet ve güvenlik açısında sıkıntı taşındığı için sürek avına gereken ilgi gösterilmedi. Bunun için uzman avcı Celalettin Özalp’ı Malatya’ya davet ettik” dedi.

Uzman avcı Celalettin Özalp ise sürek avında avcıların mutlaka kıyafet konusuna dikkat ederek, kazaya sebebiyet vermemek için göz alıcı doğa ile zıt kıyafetler kullanılmasını önerdi. Sürek avında avcıların bir birlerini görecek şekilde atış alanı dışında durmalarını, herkesin bir disiplin içinde hareket etmelerini öneren Özalp, “Sürek avı kısa süreli olmalı. Ne kadar kısa olursa verim o kadar yüksek olur. Sürek avında rüzgar avcıya yönelik esmeli. Eğer avcıdan domuza doğru rüzgar eserse, domuz çıkmaz. Domuz 200 metreden insanın kokusunu aldığı zaman insanın üzerine gelmez, göremezsiniz. Domuzun boynuna ateş açıldığı zaman yüzde bin etkisiz halde yatar, ama burada çık risk vardır. Domuz şoka giriyor, birden kalkarak gidebilir. Sol bacak üstüne ateş açılırsa domuz ölür. Karaciğerinden vurulduğu zaman 5-6 kilometre gider, akciğerine ateş açıldığı zaman 300-400 metre gider” şeklinde bilgi vererek, sürek avında yapılması gereken hareketleri ve planları teknik bilgilerle anlattı.

BÖLGE MÜDÜRÜLĞÜNDEN BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü’nce sürek avı ile ilgili olarak yapılan bilgilendirme açıklamasında, “İlan edilmiş genel ve devlet avlaklarında belirlenen kotalar; Bakanlığın belirleyeceği kurallar doğrultusunda, her gün av yapılabilecek. Genel ve devlet avlağında herhangi bir türe ait kota bitince o türün o avlakta avlanması yasak. Avlattırılan tüm türlere ait kotalar bittiğinde o avlak ava kapanıyor. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2013-2014 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu (MAK) kararı ile yasaklanan avlanma esas ve usulleri, avlanma araç ve gereçleri ile avlanma limitleri de belirlenmiştir. Ayrıca yetkisiz av yasağı konulamaz, av izni verilemez. Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler.

Genel kolluk ile, av yasaklarının takibi ile görevli olan av koruma memurları ve saha bekçileri, bu Kanunda belirtilen yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye, avda kullanılması yasaklanan eşya ve vasıtalara elkoymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir. Görevli memurların bulunmadığı yerlerde, kır ve köy bekçileri ile köy muhtarları da aynı yetkiyi haizdir.

Çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal habitatlar bozulmaya devam etmekte ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanı türlerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak amacımız doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için tedbirler almaktır. Bu kapsamda Malatya İl Şube müdürlüğümüze bağlı Keklik Üretme İstasyonunda üretilen keklikler Ülkemizin çeşitli yerlerinde eski yaşam alanlarına yerleştirilmektedir. Bu amaçla 2013 yılında; Bölgemizdeki kınalı keklik popülâsyonunu artırmak amacıyla keklik popülasyonu için uygun habitatlar belirlenerek Arapgir ilçesine 1000 adet, Doğanyol ilçesine 300 adet Kınalı keklik yerleştirilmiştir. Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği halinde Orman zararlıları ile (Altın Kıçlı Kelebek, Çekirge ve Kene gibi) mücadele amaçlı ortak yürütülen proje kapsamında ilimize 500 adet kınalı keklik tahsisi yapılmış Akçadağ ilçesine yerleştirilmiştir. Yine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliğinde; Pütürge İlçesi köylerinde çekirge popülasyonunun en üst seviyeye çıkarak, bölgedeki çiftçilerin kayısı bahçelerine, sebze ve hububat alanlarına tabi afet olacak derecede hasar oluşturduğu, düzenli, zirai mücadele yapılmasına rağmen çekirge popülasyonunun düşürülemediği, yağan yağmurlar nedeniyle ilaçların faydalı olmadığı, kullanılan kimyasal ilaçların çekirge ve sünenin doğal düşmanı olan bıldırcın, keklik ve serçelerin ölmesine neden olduğundan, çekirge istilasına karşı doğal mücadele amaçlı 1000 adet keklik tahsisi yapılarak Aktarla, Karşıyaka, Bölükkaya, Tatlıca köylerine yerleştirilmiştir. 2013 yılında İlimizde keklik popülasyonu için belirlenen uygun habitatlara toplam 2800 adet kınalı keklik yerleştirilmiştir. Bu alanlar 3 yıllığına ava kapatılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasında yaban domuzu ili ilgili olarak, “İlimiz ve ilçelerinde yaban domuzu popülasyonunun arttığı ve tarım alanları ile meyve bahçelerine zarar verdiği yönünde şikayetler alınmaktadır. Bu amaçla 4915 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler gereği sahalarda yapılan incelemeler sonucu Pütürge ve Akçadağ ilçelerinde 2 defa, Arapgir ve Darende ilçelerinde bir defa mücadele amaçlı yaban domuzu sürek avı yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan av organizasyonu ile Arapgir ilçesinde 8 adet, Darende İlçesinde 9 adet yaban domuzu vurulmuştur. Tecrübesiz ve deneyimsizlik nedeniyle emniyet ve güvenlik noktasında sıkıntı yaşanması endişesiyle mücadele amaçlı sürek avına avcı katılımı sağlanamadığından diğer ilçelerimizde ki av organizasyonları gerçekleştirilememiştir. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla av turizm acente firmalarıyla irtibata geçilerek ilimiz avcılarına mücadele amaçlı sürek avı semineri ve düzenlenecek sürek avıyla uygulamalı eğitim verecek uzman avcı getirilmiştir. Uygulamaya yönelik Akçadağ ve Pütürge ilçelerinde mücadele amaçlı yaban domuzu sürek avı yapılması kararı alınmıştır. Müdürlüğümüzce av koruma ve kontrol faaliyetlerine ilgili kurumlarla işbirliği içinde devam edilmektedir. Bu amaçla emniyet birimlerine eğitimler verilmektedir. İlimizde popülasyonu azalan bölgelerde kınalı keklik popülâsyonunu artırmak, orman zararlıları ile zirai mücadeleye destek sağlamak, bozulan ekolojik dengeye olumlu katkıda bulunmak ve av turizmini canlandırmak amacıyla yapmış olduğu yerleştirme çalışmalarına devam edilecektir. Bu çalışmalarımıza toplumun tüm kesimlerinin destek vermesi durumunda başarı kaçınılmaz olacaktır” açıklaması yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız