SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Solu Düzeltmeyi Malatya'da Konuştular

A- A+ PAYLAŞ

10 Aralık Platformu diye adlandırılan bir organizasyon tarafından " Solda Yenilenme, Bütünleşme, Kitleselleşme " adıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Malatya'da bölge toplantısı düzenlendi. Özellikle mevcut CHP orijinindeki "ulusalcı" sol yapıya muhalif olarak ortaya çıktıkları öne sürülen, muhalif çevrelerce de "ulusal sol" kavramına karşı geliştirildiği, batı destekli olduğu iddia, eleştiri ve suçlamalarıyla karşı karşıya kalan platformun Malatya toplantısına çevre illerden de katılım oldu.

Malatya Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen bölge toplantısının açılış konuşmasını DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. Toplantıda ayrıca Prof.Dr. Burhan Şenatalar , Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve sendikacı Vicdan Baykara da konuşma yaptılar.

Bölgeki bazı illerden de katılımcıların olduğu toplantının açılışında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, " Ülkemizi ve halkımızı özgür, bağımsız, çağdaş, aydınlık ve demokratik bir geleceğe taşımak için, solu iktidar yapmak için başlattığımız büyük yürüyüşün bu yeni aşamasında, Malatya Bölge Toplantısında bir aradayız." dedi.

" Türkiye iyiye gitmiyor. Kimse hayatından memnun değil, geleceğe güvenle bakamıyor. Sanayileşme durmuş, çiftçi perişan hale gelmiş, esnaf kan ağlıyor, işsizlik ve yoksulluk halkın bir numaralı sorunu." diyen Çelebi şunları belirtti:

"Bakınız Malatya'ya: Bölgenin en önemli ürünü olan kayısı, piyasanın insafsız eline terkedilmiş. Geçtiğimiz yıl en az 450-500 milyon dolar gelir getirmesi gereken kayısı 170 milyon dolar getirmiş. Kilosu 4 milyon olması gerekirken 2 milyona ancak satılıyor. Oysa mazota, gübreye, ilaca zam üstüne zam yapılıyor.Tütün üretimi yasak, pancarda kota var. Sümerbank kapalı, Tekel'de üretim durma noktasında, Şeker fabrikası çalışamaz halde. Sorunlar bunlarla da bitmiyor. Üniversite araştırma hastanesi kadrosuzluk nedeniyle tam kapasite çalışmıyor. Bu güzide kurum göz göre göre yıpratılıyor. Malatya'da karşılaştığımız tablo budur. Bu tablo her yerde aynıdır."

" Bu işsizlik ve yoksulluk tablosu ile birlikte toplumdaki gerginlikler de artıyor. Sağduyu ve barış tehdit altında; kutuplaşma tehlikesi her yanı sarıyor." diyen Çelebi daha sonra şunları belirtti:

"Türkiye'de siyaset bugün kilitlenmiştir! Türkiye siyaseti gerginliklerden, gerilimlerden beslenmektedir. Halkımız kendi geleceğine hizmet etmeyecek bir kutuplaşmamayı doğru bulmamaktadır. Toplum bu durumdan şikayetçi, çözüm arıyor, umut arıyor. Bu umudu verecek olan siyasettir, çünkü siyaset çözüm yeridir. Arkadaşlar, tablo çok karamsar fakat, adil, barışçıl ve insancıl bir düzen, yeni bir Türkiye yaratmak elbette mümkündür, bu anlamda Türkiye çaresiz değildir. Oturup seyretmeyeceğiz, siyasete müdahale edeceğiz. Korkunun değil umudun yanında olacağız; geçmişin değil geleceğin peşinde koşacağız. Bozuk ve haksız gelir dağılımı, kötü altyapı ve çevrenin tahribatı, yetersiz eğitim ve sağlık hizmeti, işsizlik gibi temel sorunlara köklü çözümler üretmeliyiz. Çeşitli nedenlerle, farklı zamanlarda ve değişik koşullarda kırılıp dökülmüş, inciltilmiş, haksızlığa uğramış, dışlanmış, mağdur edilmiş ve sistem dışına itilmişlerin sesi olmak zorundayız. Bu anlamda yalnızca ekonomik mağdurların sesi değil, toplumsal yapımız içinde yer alan mağdurların da sorunlarını giderecek, kalıcı çözümler üretecek bir sol hareketi yeniden yapılandırmak zorundayız.

Bunun için ülkenin ve halkın sola, sosyal demokrasiye ihtiyacı var. Umudun adresi soldur, solun yenilenmesi, bütünleşmesi, kitleselleşmesidir. Bu adres solun birliğidir, solun iktidarıdır. Bunu sağlayacak siyasal kurumlaşmayı mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını artık sağa teslim etme lüksümüz yoktur. Halkımızı kutuplaştırıcı ve çatışmacı sağ siyasi akımlardan kurtaracağız. Yürüyüşümüzün rotası budur, hedefi budur. 10 Aralık Platformu, bu amaç etrafında bütünleşen herkesin katılımına ve katkısına açık olarak hareket ediyor, büyüyor ve kitleselleşiyor.Bu süreç, solun iktidarını yaratacak siyasal yetkinliğe ve halk desteğine mutlaka ve en kısa zamanda ulaşacaktır... Bundan kimsenin şüphesi olmasın"

DOĞAN'DAN SOL HAREKETE VE CHP'YE AĞIR ELEŞTİRİLER...
Gaziantep Büyükşehir Belediye eski Başkanı Celal Doğan, sol harekete ve CHP'ye yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Doğan, CHP'nin kuruluş biçiminin sosyal demokrat olmadığını bildirerek, Türkiye'de sosyalist esaslara göre kurulan tek partinin Türkiye Komünist Partisi (TKP) olduğunu söyledi.

Çok partili dönemde sol hareketin 56 yıllık süreçte hiçbir zaman tek başına iktidar olamadığını kaydeden Celal Doğan, "Sorunları iyi tespit edemediğimiz açıkça ortadadır. Genellikle aydın olarak kendi düşüncelerimizi geçmişte halkın düşüncesiymiş gibi yorumlamaya çalışmışız. Çoğu zaman da kendi isteklerimizi ya da kendi tavırlarımızı halkın tavrıymış gibi algılayarak, kendi duygularımıza tercüman olan siyasetleri gündeme getirmeye çalışmışız. O nedenle de seçimlerden sonra 'Halk bizi anlamadı' gibi suni gerekçeler söyleyip, eksikliklerimizi görmedik" dedi.

Solda toplumla uyuşmayan liderlerin ön plana çıkartıldığını aktaran Doğan, "Toplumla uyuşmayan anlayışları veya liderleri topluma dayatmaya çalıştık. Kafa başka gövde başka bir lideri topluma sunduk. Örneğin çok şairimsi, çok beyefendi görünen ama özde hiç halkla alakası olmayan bir lider Türkiye'de 30 sene sol hareketin başında oldu" diye konuştu.

Doğan, "Halk Partisi de dahil, şu ana kadar Türkiye'de hiçbir zaman ciddi evrensel ideallere sahip bir sosyal demokrat parti kurulmadı. Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk dönemleri de dahil sosyalist esaslara göre kurulmuş olan tek parti TKP'dir. O da illegalite de kalmıştır" şeklinde konuştu.

Doğan, "Sosyal demokrat olmayan CHP'ye illa sen sosyal demokratsın, yani Hasso değilim diyorlar, sen Hasso'sun diyorlar. Yani bunun hiçbir anlamının olmayacağını bilmek lazım" diyerek sözlerini tamamladı.

Celal Doğan, toplantıdan bir gece önce TV Malatya'da katıldığı "Aklın Yolu" programında da, 1 Mart teskeresinin reddedilmesine eleştiri getirdi ve bu teskerenin kabul edilmesi halinde, Türkiye'nin imar- inşaat işleri gibi konularda önemli kazanımlar elde edeceğini savundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız