SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soma Maden Faciasında 24 Gözaltı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:57:52
Soma Maden Faciasında 24 Gözaltı...
A- A+ PAYLAŞ

Soma'daki maden faciasıyla ilgili başlatılan soruşturmada ilk gözaltı kararı verildi. Soma Madencilik'in sahibi Alp Gürkan başta olmak üzere üst düzey yöneticilerin de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan 24 kişiden 5'i adliyeye sevk edildi. 19 kişinin ise jandarmada ve emniyette ifade verme işlemleri devam ediyor.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 kişiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan mühendis ve yönetici konumundaki 19 kişinin emniyet ifadeleri alınıyor. İfadesi tamamlanan 5 kişi ise Soma Adliyesi'ne sevk edildi.

ALP GÜRKAN VE GENEL MÜDÜR DE GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlardan arasında Soma Madencilik'in sahibi Alp Gürkan'ın olduğu bilgisi de geldi.

Adliye sevk edilenler arasında ise Soma İşletmeleri Genel Müdür Ramazan Doğru ve  İşletme Müdürü Akın Çelik olduğu belirtildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirkette görevli mühendislerin Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdiği belirtildi.

Bu ifadelerin ardından, şirketin diğer yöneticilerinin de sırayla ifadeye çağırılması bekleniyor.

İŞTE GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Soma'da Cumhuriyet Savcılığı'nın maden faciasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada gözaltına alınan bazı isimler belli oldu. "İhmal, birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler Soma Maden İşletmeleri İşletme Müdürü Akın Çelik, Muhabese Müdür Yardımcısı Ali Ulu, Mühendisler Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, Erdem Canbaz, Harun Güneş, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Saltuk Alpdemirci, Ergin Yılmaz, Teknikerler Mehmet Avcı, Halil Dalkıran, Mehmet Ali Gündüz, Mustafa Işık, Necati Demirci, Halil Yavuz oldu.

"BİZİM BİR SUÇUMUZ YOK" DEMİŞLERDİ

Meydana gelen faciadan 4 gün sonra maden şirketinin sahibi ve 4 yöneticisi kameralar karşısına geçmiş ve anlaşılmaz bir kroki ile şirketin hiçbir ihmalinin bulunmadığını anlatmaya çalışmıştı. Toplantıda yer alan Akın Çelik faciayla ilgili ısrarlı sorular üzerine yaşam odasının olmadığı itiraf etmiş, ancak ''Hiçbir ihmalimiz yok" diye de eklemişti.

301 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Facianın yaşandığı madendeki arama-kurtarma çalışmaları cumartesi günü sona ermişti. Son iki işçinin cesetlerinin de çıkarılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 301 olarak açıklandı.

OCAK TÜMÜYLE BOŞALTILDI

Çalışmaların sona ermesi nedeniyle pazar sabahı görevliler dışında maden ocağının tümüyle boşaltıldığı kaydedildi.

Maden ocağı sahasına girişler, basın mensupları da dahil görevli olmayan herkese kapatıldı. Madende görev yapan gazetecilerin Sabah saatlerinde çıkarıldığı sahada, sadece İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile jandarma personeli ve maden çalışanlarının kaldığı açıklandı.

Yangının kısmen devam ettiği gözlenen madende, kuzeybatı kesimdeki iki ocak ağzının tuğlayla örülmeye başlandığı belirtildi.

CHP MİLLETVEKİLİ: AVUKATLARI YOK

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de Soma soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Milletvekili Özgür Özel, şüphelilerin avukatlarının olmaması nedeniyle baronun kendileri için avukat görevlendirdiğini belirtti. Özel, "Bu durum bizi şaşırttı. Baronun avukatları da şaşırmış. Böyle güçlü bir firmanın kendi işletme müdürü için avukat görevlendirmemesi de dikkat çekici" diye konuştu. Özel, firmanın işletme müdürü Akın Çelik'e bu durumu sorduğunu, firmanın avukat görevlendirmediğini söylediğini, kendi avukatının da İstanbul'dan trafik nedeniyle Manisa'ya gelemediğini belirttiğini aktardı.

Özel, 5 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini de aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız