SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Son Derece Değerliler.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:37:57
A- A+ PAYLAŞ

Hekimhan’da iki ve Kuluncak ilçesinde ise bir noktada tespit edilen Sarıçamların Türkiye’de Kayseri-Pınarbaşı’ndan sonra bulunan en önemli gen kaynakları olduğu tespit edildi.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Hekimhan ilçesine bağlı Boğazgören Köyü Zurbahan Dağı ile Köylü Köyü ile Kuluncak İlçesine Çayköy’ndeki sarıçamlarla ilgili olarak yapılan çalışma ve değerlendirmeden sonra, “Malatya’da üç farklı noktada ana yayılışından uzak olarak küçük alanlarda doğal sarıçam popülasyonları bulunmaktadır. Bu yayılışlar, Sarıçamın en güney yayılışlarından birini oluşturmaktadır” şeklindeki tespite yer verildi.

TÜRKİYE’DEKİ SARIÇAMIN SON NOKTASI

Orman Bölge Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu bilgi notunda, “Sarıçam Dünyada çok geniş yayılışa sahiptir ve ticari olarak en önemli ağaç türlerinden biridir. Sarıçamların ömrü genel olarak 250 ile 400 yıl arasında değişmektedir. En güney yayılışlarından biri İspanya’nın Sierra Nevada Dağlarında 37 enlem derecesi civarındadır. Ülkemizdeki en güney yayılışı Kayseri Pınarbaşı’nda bulunmaktadır. Erişilen kaynaklarda Malatya’nın Hekimhan ve Kuluncak İlçelerinde yer alan Sarıçam Popülasyonları ile ilgili herhangi bir kayıt bulunamamıştır. Adı geçen yayılışlar, Sarıçamın Dünya’da en güney yayılışlarından birini oluşturmaktadır” denildi.

3 AYRI NOKTADA BULUNUYOR 

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Hekimhan’ın Boğazgören Köyü Zorbahan Dağı mevkiinde yapılan incelemede, bu bölgede toplam 43 adet sarıçam varlığının tespit edildiği belirtilerek, buradaki en yaşlı çam ağacının 200-250 yaşlarında olduğunun anlaşıldığı ve boyunun ise 12 metre olarak ölçüldüğü kaydedildi. 

Hekimhan ilçesinin Köylü Köyünde ise yaklaşık 150 ile 200 adet arasında sarıçam tespitinin yapıldığı aktarılarak, her iki köydeki sarıçamların da domuzların sürtünme yapması nedeniyle tehlike altında olduğu belirtildi.

Kuluncak ilçesinin Çayköy’nde ise tespit edilen sarıçamların 40-50 hektarlık alanda meşeler ile birlikte geniş bir alanı kapsadığı aktarıldı.

DEĞERLİ BİR GEN KAYNAĞI 

Orman Bölge Müdürlüğü’nün incelemesinin ardından hazırlanan bilgi notunda şu ifadeler yer aldı: 

“Bu üç farklı noktadaki Sarıçamlar Kayseri- Pınarbaşı ve Afyon-İhsaniye ile beraber Sarıçamın en güney yayılışlarından birini oluşturmaktadır. Bu yöredeki Sarıçamlar ana yayılıştan uzak, yörede tutunmaya çalışan izole popülasyonlarıdır. Bu kalıntı popülasyonlar son derece değerli gen kaynaklarıdır. Yöre için zenginlik olan bu yayılışların korunması ve devamlılığı önemlidir.”

Bu arada, Orman Bölge Müdürlüğü’nün Hekimhan ve Kuluncak’daki sarıçamlardan tohum alarak bölgede diktiği ve belirtildi.

HABER: malatyahaber.com- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız