SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Son Derece Olumlu Bakıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:48:29
A- A+ PAYLAŞ

Vagon Onarım Fabrikası'nın faaliyete geçirilebilmesi için Çin'e giderek, burada konunun ilgilileriyle görüşen Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva'nın temaslarıyla ilgili olarak Valilikten bir açıklama yapıldı.

Çin'li yetkililerin Vagon Onarım Fabrikası'nın faaliyete geçirilmesi düşüncesine "son derece olumlu" yaklaştıkları belirlenen Valilik açıklaması şöyle:

"İlimizde  vagon üretimi amaçlı yatırım programına alınan ancak tamamlanamadığı için 1989 yılından itibaren atıl durumda bulunan Vagon Fabrikası yatırımının hayata geçirilmesi konusunda, hızlı tren sistemleri, metro, yük ve yolcu vagonları, tren lokomotifleri alanlarında faaliyet gösteren Çinli CNR firması ile görüşmeler sürdürülmektedir.

Geçtiğimiz Ocak ayında davetimiz üzerine CNR Jinan Railway Firması Başkanı Jia Shirui ve beraberindeki teknik heyet ilimize ziyarette bulunmuş ve bu  ziyaret kapsamında misafir heyete  ilimiz yetkililerince Vagon Fabrikasının mevcut durumu hakkında  bilgiler verilmiş,  ülkemizin yatırımcılara sunduğu olanaklar ile Malatya ilimizi yatırım ve teşvik anlamında cazip kılan unsurlar anlatılmıştı.
 
Malatya Valisi Sn. Doç.Dr Ulvi Saran Başkanlığında Belediye Başkanı Ahmet Çakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva’dan oluşan heyet, 20-24 Şubat 2012 tarihleri arasında  CNR Firmasının daveti üzerine firmanın  üretim tesislerinde incelemelerde bulunarak bundan sonraki süreç hakkında ikili görüşmelerde bulundu. Halihazırda demiryolu sektörüne yönelik değişik alanlardaki üretimi ile Çin’deki pazarın yarısından fazlasına hakim olan, 60’ı aşkın ülkeye ihracatı bulunan, 90.000 kişiye istihdam sağlayan firmanın Jinan’daki Vagon üretim fabrikası ve Tangshan’daki Yüksek hızlı tren fabrikası yerinde incelenerek yetkililerden teknik bilgiler alındı. CNR Holding Başkan Yardımcısı Zhao Guangxing ve CNR Jinan Firması Başkanı  Jia Shirui ile Yürütülen görüşmeler neticesinde  taraflar bundan sonra izlenecek yol haritası ile ilgili olarak bir iyi niyet sözleşmesi imzaladı. 
 
 Sözleşme imza töreninde konuşan ve CNR Jinan Firması Başkanı  Jia Shirui; “Ocak ayında Malatya’ya gerçekleştirdiğimiz ziyarette heyetimize gösterilen yakın ilgiden dolayı büyük memnuniyet duyduk. Ziyaret esnasında gerçekleştirilen temaslar ve atıl durumdaki Malatya Vagon Fabrikasında yapılan teknik incelemeler  neticesinde, Malatya’daki Vagon Fabrikası yatırımına son derece olumlu bakıyoruz. Firma olarak ülkenizde son yıllarda demiryollarının geliştirilmesine verilen önemin farkındayız ve bu yönde atılan adımları çok yakından takip ediyoruz.  Türkiye’deki muhtemel yatırımımızın, hem Türkiye iç piyasası açısından hem de Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına erişim noktasında bizlere büyük avantajlar sağlayacağını düşünüyoruz. Yatırımla ilgili olarak şu ana kadar Malatya’da yetkililerin göstermiş olduğu yakın ilgi neticesinde tesis ettiğimiz işbirliği ortamı bizi bundan sonraki süreçle ilgili cesaretlendiriyor.” dedi. 
 
Malatya Valisi Sn. Doç.Dr Ulvi Saran ise yaptığı açıklamada ; “Malatya heyeti olarak bize gösterilmiş olan  misafirperverlikten dolayı çok hoşnut olduk.  Genel olarak Çin’in son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik performans, özel olarak da CNR Firmasının demiryolu, vagon,  hızlı tren sistemleri konusunda gelmiş olduğu nokta takdire şayandır. Bu ziyarette gerçekleştirilen görüşmeler ve imzalanan iyi niyet sözleşmesiyle birlikte önemli bir aşama daha kaydedildi ve yatırımın bölgeye kazandırılması ile ilgili kanaatimiz güçlendi.  Bizler Türkiye’nin ve Çin’in ortak bir çok özellikler taşıdığını düşünmekteyiz. Tarihsel süreçte birçok alanda etkileşim içinde olmuş iki milletiz. Çin şu anda Uzakdoğu Asya’nın lider ülkesi konumda Türkiye ise ön Asya’nın lider ülkesi konumdadır.  Ekonomik ve ticari alanda her iki ülke de göstermiş oldukları performansla dünyanın dikkatle takip ettiği ülkeler arasındadır.   İki ülke yakın zamanda ticari ve kültürel ilişkileri artırıcı yönde önemli adımlar atmışlardır.  Çin Hükümeti ile Hükümetimiz arasında imzalanan Demiryolu altyapısının iyileştirilmesi anlaşması ve 2012 yılının ülkemizde kültürel anlamda Çin yılı ilan edilmiş olması bu yöndeki en somut pozitif gelişmelerdir. 
 
Bizleri bir araya getiren  temel amaç da , iki ülke ilişkilerinde  ulaşılması planlanan hedeflere somut katkı sunmaktır. Ülkemiz halihazırda kendi kendine yetecek kapasitede vagon üretimi gerçekleştirmektedir. Ancak, ülkemizin 2023 yılı için koymuş olduğu hedefleri yakalaması için yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu payının artırılması zorunludur.  Ülkemizdeki metro, hafif raylı sistem, Marmaray ve yüksek hızlı tren yatırımlarını da düşündüğümüzde son derece önemli bir potansiyel sözkonusudur. Bu durum Malatya’daki Vagon Fabrikasının kurulması yönünde de önemli bir fırsat oluşturmaktadır. İncelemelerimiz neticesinde, CNR firmasının mevcut pazar durumu, üretim kapasitesi, kurumsal ve organizasyonel kapasitesi, teknoloji kullanımı ve bilgi birikiminin yüksek düzeyde olduğunu gözlemledik. Bu durum, yapılacak fizibilite çalışmasının olumlu sonuçlanması halinde, bölgemizdeki yan sanayinin gelişmesine de katkı sağlayacak yatırımın  çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi yönündeki kanaatimizi  güçlendiriyor” dedi.
 
Görüşmeler esnasında Malatya Belediye Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ilin sosyal ve  ekonomik yapısı hakkında açıklamalarda bulunurken, Fırat Kalkınma Ajansı tarafından ise  yatırım ve teşvik sistemi ile ilgili bilgilendirme yapıldı."
 
FOTO: Çin gezisinden 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız