SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Son Yılların En Büyük Zararı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:24:11
A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç tarafından Malatya‘ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e verilen dosyada, “İlimiz afet kapsamına alınmalı. Kredi borç ödemeleri ve elektrik paraları 2 yıl ötelenmeli. Faizsiz kredi desteği sağlanmalı. Sigorta yaptırmayan üreticinin durumu da gözetilmeli” talepleri yer aldı. 

TSO Başkanı Erkoç tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sunulan dosyada şu ifadeler yer aldı:

“İlimizde 29-31 Mart tarihleri arasında yaşadığımız aşırı don nedeni ile son yılların en büyük zararını yaşadık. İlimiz ve ilçelerinin ortak tarımsal geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının tamamı büyük zarar görmüştür. Önceki yıllarda kısmi don zararları yaşanırken, bölgeden bölgeye derecesi değişirken, bu yıl erken açan yaprakların dahi yanmasına sebep olmuştur. Geçmişte hükümetimizin sağladığı hibe desteklerle çiftçimizin bu mağduriyeti giderilmiştir. Ekonomimizin yeniden canlanması için Çiftçi Kayıt Sistemi esas alınarak arazi dönüm başına hibe destek verilmelidir. Kayısı üreticilerinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ve elektrik fatura bedelleri bir sonraki hasat dönemi sonuna kadar, yani en az 2 yıl ertelenmelidir. Bir sonraki hasatta ödemek üzere emeğini de katarak temin ettiği kredi ile bu dönem sonuna umut ettiği hasat don zararı sonucunda umutları son bulmuştur. Üreticilere tekrardan tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmeli. Sigorta yaptıramayan üreticinin durumu da gözetilmelidir. Üreticilerin büyük bir bölümü, bir önceki yıl ürününü istediği fiyatta değerlendiremediğinden bahçesini sigortalatamamıştır; elde ettiği gelirle ancak işçi ve ilaçlama giderlerini karşılayabildiğinden sigortaya kaynak ayıramamıştır. İlimiz ekonomisinin esnaf, tüccar, sanayici, kısaca tüm kesimlerini direkt ilgilendiren bu konu afet kapsamında ele alınarak değerlendirilmeli.”

"MALATYA EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin de, kayısıdaki don zararının afet boyutunda olduğunu belirterek, ortaya çıkan durumun sadece kayısı üreticisini değil, Malatya ekonomisini de aynı derecede olumsuz etkileyeceğini söyledi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Malatya’da yaşanan don olayı sadece belli bölgelerde değil, ilimizin tamamında etkili olmuş ve kayısıdaki zararın boyutu son dönemlerin en büyük afeti olarak gösterilmektedir. Kayısıda üretiminde ciddi bir zarar söz konusudur. Öncelikle şu konu çok önemlidir; kayısı Malatya köylüsünün, Malatya esnafının ve Malatya sanayicinin, Malatya tüccarının yani Malatya ekonomisinin temel lokomotifidir. Kayısıdaki don zararı sadece çiftçiyi ve köylüyü mağdur etmeyecek, aynı zamanda Malatya ekonomisini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle alınacak olan önlem ve kararların bu çerçevede görülmesi çok önemlidir. Son yıllarda kayısıda yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı çiftçimizin neredeyse yüzde 55’inin TARSİM sigortası yaptıramadığı bir gerçektir. Bu nedenle hükümetimizin, kayısı üreticimizin tamamını kapsayacak bir destek uygulaması başlatması en temel beklentimizdir” dedi.

Keskin, “Tarım fuarının açılışı için Malatya’ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e beklentilerimizi ve sorunun çözümü için önerilerimizi ilettik. Esnaf teşkilatları ve üst kuruluşumuz TESK olarak bu konudaki girişim ve taleplerimizi hükümetimiz nezdinde dile getirerek, Malatya’da gündeme gelen taleplerin takipçisi olacağız. Hükümetimizin bu konuda çiftçimizi mağdur etmeyeceğini ve Malatya il ekonomisinin ciddi sıkıntılar yaşamadan 2014 yılını atlatması için gereken desteği vereceğine inanıyoruz” ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız