SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sonunda Kayısı Kanser Oldu!..

A- A+ PAYLAŞ

Kayısı ağaçlarında son 2 ay içerisinde yaygınlaşan kurumanın nedeni geniş çaplı inceleme ile araştırılırken, "kanser"den şüpheleniliyor. Tarım İl Müdürlüğü, uzman akademisyenler, Araştırme Enstitülerinin uzmanlarının teknik inceleme yaptıklarını belirtirken, kayısıcılara da uyarılarda bulundular.

Tarım İl Müdürlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"İlimiz kayısı ağaçlarında son 2 ay içerisinde görülen yaygın kurumaları yerinde incelemek ve nedenlerini belirlemek amacıyla İl müdürlüğümüz Bitki koruma Şube Müdürlüğü elemanları ile birlikte Harran Üniversitesi Ziraat fakültesi Bitki Koruma Bölümü Profesör ve Doçentleri, Diyarbakır, Ankara ve Adana Zirai Mücadele ve araştırma Enstitüsü Müdürlüklerinin konu uzmanları ile Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü elemanlarından oluşan Teknik Komisyon gerekli incelemeleri yapmış ve laboratuar ortamında incelemek üzere numuneler almışlardır. Kesin sonuç numunelerin incelenmesinden sonra belli olacaktır.Ancak çiftçilerin uyması gereken önemli hususların bilinmesinde yarar vardır.

1- Son günlerde görülen kurumaların zararlılardan kaynaklanmadığı, ancak gözlem yapılan alanlarda dip kurtları gövde kurtları ve yazıcı böceklerin kısmen bulunduğu,
2- Bu kurumaların topraktan ve yetersiz beslenmeden ve sulamadan meydana gelmediği belirlenmekle birlikte mikro elementlerle gübrelenmesinde eksiklik olduğu,
3- Sözü edilen alanlarda kurumaların bakteriye hastalık etmenleri tarafından oluşturulmadığı gözlemlenmiştir.
4- Çiftçilerin ara ziraatı yapmalarından kaçınmaları gerekir.
5- Toprak ve yaprak analizleri yapıldıktan sonra yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır.
6- Sulama tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır.
7- Hasat sırasında ağaçlarda yaralanmalara sebep olabilecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
8- Budamalarda bir ağaçtan diğerine geçilirken budama aletlerinin % l0 ‘luk çamaşır suyu çözeltisine daldırılması , budanan dalların bahçeden uzaklaştırılarak yakılması ve budama yerlerinin macunla kapatılması gerekir.
9- Hastalık nedeniyle sökülen ağaçların yerine özellikle hastalığın şiddetli olduğu alanlarda genç sert çekirdekli meyve fidanı dikilmemelidir.
10- Toprak işlemeleri kök ve gövdeye zarar vermeyecek şekilde yapılmalı, bitkiyi strese sokacak bütün uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Kayısıda görülen kurumalarla ilgili yukarda sözü edilen hususların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yapılan gözlem ve incelemelerde kesin olmamakla birlikte kurumaların Cytospora Sp kanserinden ( Fungusundan ) kaynaklandığı düşünülmektedir. Hastalıklı alanlardan alınan örneklerin laboratuar ve mikroskobik incelemelerin sonucu kesin kanıya varılabilecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız