SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sorduk, Cevap Alamadık..'

A- A+ PAYLAŞ

Makina Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Erdal Yavaş, doğalgaz çalışmalarının takipçisi olduklarını söyledi.

Malatya’da Aşiyan Lokantası'nda basın toplantısı düzenleyen Makine Mühendisleri Odası temsilcisi Erdal Yavaş, doğalgaz çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yavaş, Malatya şehir içi doğalgaz lisansını alan Pegaz Şirketi'ne sıkıntılara ilişkin bazı sorular içeren yazı gönderdiklerini ancak henüz cevap alamadıklarını belirtti.

Malatya'nın bir bölümüne döşenen ve yaklaşık 5 bin abonenin yararlandığı doğalgaz şebeke çalışmalarının denetimiyle ilgili sorular üzerine Yavaş, "Doğalgaz çalışmalarının takipçisiyiz, sıkıntının farkındayız" dedi.

Pegaz Şirketi'nin Malatya doğalgaz döşeme ve işletme lisansını Aksa Şirketi'ne devretmesiyle ilgili kendilerine resmi bilgi gelmediğini ve bu konunun henüz Enerji Piyasası Denetim Kurulu (EPDK) tarafından onaylanmadığını bildiklerini dile getiren Yavaş, Milli Eğitim Müdürlüğü ve bir özel şirket işbirliğiyle açılan doğalgaz kaynakçılığı kursuyla ilgili soruları da yanıtladı. Kursa katılanların sınava tabi tutulmasından sonra belge verildiğine dikkat çeken Yavaş, "İşi öğrenmeyen ve gereği gibi yapmayana zaten sertifika verilmez" şeklinde konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen doğalgazla ilgili toplantıya Pegaz ve Aksa şirketlerinin katıldığını öğrendiklerini ifade eden Yavaş, "Oda olarak davet edilmediğimiz için bu toplantıya katılmadık. Bizler de davet edilmeliydik. Katılmadığımız toplantı hakkında da yorum yapmamız yersiz olur" diye konuştu.

KULİSLERDE DOĞALGAZ..
Öte yandan, doğalgaz konusundaki teknik bazı sorunlarla ilgili kulislerde konuşulanlardan bazıları şunlar:

Özellikle ana boru hatlarının döşenmesinde kurallara uyulmadığı, ana hat borularının döşeneceği kanalların en az 1.40 m. olması gerekirken kent merkezinde bazı yerlerde, özellikle de kenar mahallelerde bu kurallara uyulmadığı hatta bazı gözden uzak sokaklarda bu derinliğin 40-50 cm.’ye kadar düştüğü iddiası var.

Kaynakçı eğitiminde ilk başlarda süre açısından yaşanan sorunların yapılan girişimler sonucunda aşıldığı ve bu konuda başta Ankara, İstanbul ve Kayseri’de deneyimli ustaların gelerek eğitim verdiği ve şu anda sayıca az olmalarına rağmen ustaların mevcut olduğu öne sürülüyor.

İç tesisatta dişli sistemiyle boru bağlamadan kaynaklıya geçiş sisteminin arkasında bazı grupların kendilerine yeni pazar yaratma çabasının yattığı, halbuki her iki sistemin de Türkiye’de uygulandığı, Malatya gibi 1.derece de deprem bölgesi olan İstanbul’da dahi hala dişli sistem uygulandığı öne sürüldü.

Özel bir bilgisayar programının da pazarlanması gündemde. Türkiye’de sadece bir firma bu programa sahip. Fiyatları da İstanbul-Ankara’dakilerle aynı değil, aradaki fark 100-150 lira civarında, nedenini sorulduğunda, ilgili firmaca “Orada sürüm çok onun için” yanıtı veriliyor. Tek satıcı, mecbur alıcı mantığı iddiası da mevcut.

Denetim konusunda Makine Mühendisleri Odasının her hangi bir yasal yetkisinin olmadığı, denetim yetkisinin tamamen EPDK’ya ait olduğu, denetimlerin EPDK tarafından yapılması gerektiği halde bugüne kadar böyle bir denetim mekanizmasının çalıştığını gerek mühendisler gerekse de firmalar olarak ne görüldüğü, ne duyulduğu, bu konunun bir sır olduğu iddiaları seslendiriliyor. (EPDK’nın denetim işini de ayrı bir özel şirkete ihale ettiği, bu şirketin de, şebekeyi döşeyen ve PEGAZ’ın büyük ortağı olan şirketin şantiyesinde yerleşik olduğu konuşuluyor. Malatya'da geçen yılın ikinci yarısında yaşamı felç eden uygulamalara, şebeke ile ilgili iddialara karşın, bu şirketin bir türlü ortaya çıkmadığı, iddialara muhatap olmadığı biliniyor.)

Ayrıca; yasal olarak %10 hisse nedeni ile ortak olan Malatya Belediyesinin de denetim yetkisi olduğu, şebeke döşemelerinde kanalizasyon- su gibi şebekelerine önemli zararlar verildiği, ancak belediyenin etkili denetim yerine sadece ceza yazmakla yetindiği, kamuoyunun gündemine basın yoluyla getirilen “somut” onlarca konuya duyarsız kaldığı da iddia ediliyor.

Yapılan şebeke çalışmalarında TEDAŞ’ın ana elektrik hatları önemli derece de hasar gördü. TEDAŞ’ın da bu konuda denetim görevini yapmadığı konuşulanlar arasında.

Ayrıca, PEGAZ’ın devri haberleriyle ortaya çıkan ve henüz resmiyet kazanmamış bu işleme karşın adı duyulmaya başlayan yeni firmanın, İç Şebeke Denetim birimindeki makine mühendislerinin başına bir Harita Mühendisi’ni getirdiği daha önce kamuoyuna yansımış, makine mühendislerinin bu konudaki sıkıntılarını ifade ettikleri de belirtilmişti. Yeni firmanın, eleştirilen uygulamalarla ‘gerekirse dışarıdan mühendis getiririz’ diyerek gözdağı verme ve sindirme politikasını hissettirdiği de iddialardan biri.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız