SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soru Var, Yanıt Veren Yok!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:27:57
Soru Var, Yanıt Veren Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Malatyapark AVM’nin sahibi olan Malatya Girişim Grubu’nun yaptırdığı Hilton Otel’in önünde bulunan ve imar palanında ‘Kamuya açık otopark” olarak düzenlenen alanın, otele ait yeşil alan ve bahçe olarak düzenlenmesi ile belediyenin temel görevleri arasında bulunan alt yapı hizmetlerinden “Katılım Payı” adı altında ücret talep edilmesi, Belediye Meclis toplantısında gündeme getirildi. 

‘Yasal olmayan bu durum karşısında ne yaptınız?’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, dün yapılan meclis toplantısında her iki konuyu birer soru önergesi ile gündeme getirdi. Tabel, şimdilerde Hilton Oteli’nin ön bahçesi gibi düzenlenen alanın, imar planında “Kamuya açık otopark alanı” olarak işlendiğini ancak inşaatı bitmek üzere olan Hilton Oteli’nin ön bahçesi gibi düzenlendiğini, bu durumun “Kamusal alanın işgali” olduğunu belirterek, belediyenin burada yapılan kanunsuzluğa karşı ne gibi işlem yaptığını sordu.

Malatya Girişim Grubu tarafından yaptırılan Hilton Otel’in, kamusal alanı kendi özel mülkiyeti gibi düzenlediğini belirten Tabel, bölgenin imar planı da Meclis Başkan Vekiline iletti. Tabel, önergesinde kamuya ait alanın izinsiz kullanıldığı ve ‘İşgal’ denilen bu durum karşısında Malatya Belediyesi’nin ne gibi yasal işlem başlattığını sorduğu önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

“İnönü Caddesi üzerinde ve Malatya Park AVM bitişiğinde inşaatı bitmekte olan yeni Hilton Oteli’nin cadde ile arasındaki kamuya ait otopark alanı olarak bırakılması gereken alanın otele ait yeşil alan olarak düzenlendiği görülmektedir.

1- Mevcut imar yasasına göre, yapıların ön bahçelerinin yol boyunca tesviye edilmesi gerektiği bilinmektedir.

2- Ekte sunduğum bölge imar paftasına göre, otelin yeşil alan olarak planlandığı bölgenin aslında kamuya ait otopark olduğu görülmektedir. 

3- Bu durumda mevcut otel inşaatı, imarı ve dolayısıyla da kamuya ait otoparkı işgal etmiştir. 

4- Bu konuda meclisimize bilgi verilmesini ve eğer bu durum doğru ise belediyemizin imarı neden tam olarak uygulamadığının açıklanmasını saygılarımla arz ederim.”

‘Yasal hizmetlerden neden katılım payı alıyorsunuz?’

CHP’li üye Günnur Tabel, verdiği bir başka önerge ile de Malatya Belediyesi’nin yasal görevleri arasında bulunan alt ve üst yapı çalışmaları kapsamında hizmet götürdüğü sokaklardaki vatandaşlardan ‘katılım payı’ adı altında aldığı ücretin yasal olup olmadığını sordu.

Tabel, bu konuda verdiği soru önergesinde ise yol, kaldırım, kanalizasyon ve su gibi hizmetlerin belediyelerin temel görevleri arasında bulunduğunu belirterek neden ücret alındığını sordu. Tabel’in bu konudaki önergesinde ise şu ifadeler yer aldı:

“Belediyemiz göreve geldiğinden beri geçen yaklaşık 5 yıllık sürede şehirde birçok mahallede, ana ve ara yollarda, alt ve üst yapı çalışmaları yapmıştır. Öncelikle bu modern görünümün sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak son zamanlarda gerek yazılı ve görsel medyada ve gerekse ilgili kişiler ile yapılan görüşmeler sonunda yapımın gerçekleştiği yerde oturan vatandaşlardan ücret talep edildiği anlaşılmıştır.

1- Öncelikle bu bilgi doğru mudur?

2- Eğer doğru ise bu bir hak mıdır?

3- Bu tür hizmetler belediyeciliğin bir gereği değil midir?

4- Eğer belediyemizin böyle bir tasarrufu önceden planlanmışsa hizmetin gideceği yerdeki vatandaşa bu konuda bilgi verilmiş ve görüşü alınmış mıdır?”

600 lira ile 1500 lira arasında para talep ediliyor

Malatya Belediyesi tarafından Çöşnük Mahallesi Mehmet Buyruk Caddesi sakinlerinden, bu güzergahta 2008 yılında başlatılan kaldırım ve asfalt düzenleme hizmetleri  için katılım payı adı altında para talep edilmesi tartışmalara ve tepkilere neden oluyor. 

Malatya Belediyesi tarafından gayrimenkul sahiplerine gönderilen ihbarnamede, yol harcı katılım payı adı altında 600 lira ile 1500 lira arasında değişen miktarda paranın 2 yıl süreli 4 eşit taksitle tahsilat uyarısı yapılıyor.

Belediyenin, ilk etapta Mehmet Buyruk Caddesi'nde başlattığı tahsilat girişimlerini, kaldırım ve yol düzenlemesi yaptığı bütün mahallelere yaygınlaştıracağı ifade ediliyor.

Yanıtı bir ay sonra verebilecekler!.

Günnur Tabel’in Malatya kamuoyunu yakından ilgilendiren böylesine önemli iki konuda verdiği soru önergesi gündeme alınmadığı gibi yanıt da verilmedi. Meclise başkanlık eden Başkan Vekili Hüseyin Apak “Bu konularla ilgili gerekli incelemeyi yaptıktan sonra önümüzdeki meclis toplantısında sizleri bilgilendirelim” diyerek geçiştirdi. 

Önergeler oylamaya sunulmadan Aralık ayı toplantısına ertelendi. 

HABER:malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız