SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sorumlulara El Çektirilmeli'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nden bir kısım öğretim üye ve görevlilerinin üye olduğu İNÖDER'in de aralarında bulunduğu Üniversite Dernekleri Platformu tarafından, son yaşanan YGS skandalı ile ilgili olarak yapılan açıklamada, konunun takipçisi olunacağı belirtildi.

Platformun açıklaması şöyle:

"Biz aşağıda ismi geçen Üniversite Dernekleri Platformu üyeleri olarak son yaşanan YGS skandalının üniversitelerimizde okuyacak öğrencilerin seçilmesini etkilemesinden, adalet ve toplumsal sorumluluğumuzdan dolayı kendimizi taraf olarak görüyoruz. Sınava giren gençlerimiz ve aileleri ile beraber yaklaşık 6-7 milyon insanımızı yakından ilgilendiren bu olay üniversitelerimiz ve toplumun geleceği düşünüldüğünde öğretim elemanları olarak hepimize sorumluluk yüklemektedir.

Geçtiğimiz yıl yaşanan ve ne yazık ki soruşturması hala sonuçlandırılmayan KPSS sorularının bir gruba sızdırılmasından sonra ÖSYM yeniden yapılandırıldı. Kurum adı, başkanı, uygulanacak sınav kuralları tümüyle değiştirilen ÖSYM’nin yaptığı son YGS’de ortaya çıkan şifreleme skandalı “Acaba birileri kayırılıp üniversitelere yerleştirilmek mi isteniyor?” sorusunu akıllara getirmektedir.

Olay bu denli ciddi iken, ÖSYM Başkanı ile beraber devlet ve hükümet yetkililerinin alelacele yaptıkları açıklamalarla sorunun önemsizleştirilip, örtbas edilmeye çalışılması toplumda yaşanmakta olan devlet ve kurumlarına karşı güven erozyonunu daha da hızlandırmıştır.

Bu YGS, uzman görüşlerinden çok net olarak anlaşılacağı üzere, cevapların sıralamasında oluşan güvenlik açığı nedeniyle ölçme ve değerlendirme niteliğini kaybetmiştir. Bu sınav güvenilir değildir. Ayrıca, kimi okullarda kız öğrencilerin sınav salonlarına ayrı yerleştirilmeleri ve öğrenciye özel sınav kitapçığı üretilmesi bu sınavı geçersiz kılmaktadır. Geçmişte toplumun güven duyduğu, yıllarca yaptığı sınavlar ile büyük bir bilgi birikimine sahip olan ÖSYM’ye liyakatın gözardı edilerek deneyimsiz bir yöneticinin atanmış olması ve kurumdaki tüm bilgi işlem altyapısının yok edilerek böylesi önemli bir sınavın özel bir firmaya ihale edilmiş olmasını anlamak olanaksızdır. Sorumlu kişiler tarafından yapılan çelişkili açıklamaları da ne yazık ki gerçeklikten uzak, durumu kurtarma çırpınışları olarak görüyoruz. Bu sonuçtan kendisinin yetersiz kaldığını ifade eden ÖSYM Başkanı kadar, bu atamayı yapan kurum da sorumludur.

Yargıya intikal eden bu olayın tarafsız olarak incelenmesi ve açığa çıkarılmasında akademik olarak yetkin, bağımsız bir uzmanlar komisyonunun ivedilikle oluşturularak durumun bilimsel gerçekler ışığında değerlendirilmesini, sorumlularının derhal görevden el çektirilerek gerekli yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz.

Üniversite Dernekleri Platformu olarak konunun toplum vicdanını rahatlatacak bir sonuca ulaşana kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Üniversite Dernekleri Platforumu katılımcıları:
Abant İzzet Baysal Üniversiteli Öğretim Elemanları
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği
Çukurova Öğretim Elemanları Derneği
Ege Öğretim Elemanları Derneği
Gazi Üniversiteli Öğretim Üyeleri Derneği
İnönü Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği (İNÖDER)
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği
Samsun Akademik Elemanlar Derneği
Tüm Öğretim Elemanları Derneği
Üniversite Konseyleri Derneği
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği
Van Yüzüncü Yıl Üniversite Öğretim Elemanları Derneği"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız