SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sorunu Büyük Oranda Çözdük"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:11:37
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan’ın en önemli içme suyu kaynağı olan Karasu’nun evlere taşınmasını sağlayan enerji kaynağı elektrik pompasının elektrik borcunun ödenmemesi nedeniyle geçtiğimiz yıllarda içme suyunda önemli sıkıntıların yaşandığı Yazıhan’da bu sorunun büyük oranda çözüldüğü bildirildi.  

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk,  göreve geldikten kısa süre sonra sorunu Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a aktardıklarını ve Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Karasu’daki sisteme müdahalesiyle suyu kısa sürede akıttıklarını söyledi. Sistemin eski ve kalitesiz olduğu için sık sık arızalandığını dile getiren Başkan Öztürk, MASKİ’nin içmesuyu sistemini tamamen yenileyeceğini ve yatırım programına aldığını da ifade etti.

“İçmesuyu Birliği’nin 2 milyon TL borcu vardı”

Karasu İçmesuyu Birliği’nin 2 milyon TL elektrik borcu nedeniyle Yazıhan’a su verilemediğini belirten Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, “Biz göreve geldiğimizde tabi Karasu kapalıydı. Karasu İçmesuyu Birliği’nin 2 milyon TL’ye yakın borcu nedeniyle kapalıydı.  Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır ile görüştük.  Başkanımız da, konunun önemli olduğunu biliyordu. İlk etapta hemen ekipleri buraya yönlendirdiler. Kendi iş makinelerinin yanı sıra biz de elimizde olan iş makinelerimizi verdik.  O sıralarda MASKİ henüz yapılanmasını tamamlamamıştı.  Geçmiş dönemde kurulan sistem de maalesef kaliteli bir sistem değil. Sık sık arızalanıyor. Bizden hangi parçalar, borular, yedek parçalar veya montaj ürünleri isteniyorsa verdik. Yoksa bile dışarıdan temin ederek müdahale ettik.  Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Çakır da üzerinde durdu ve suyu akıttık. Herhangi bir arıza olsa bile anında müdahale edeceğimiz bir ekip kurduk. Bunun için ne eksiğimiz varsa temin ediyoruz. Yazıhan’da şimdilerde içmesuyu konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bazen elektrik kesintileri nedeniyle su akmadığı oluyor ama genel olarak bu sorunu çözmüş durumdayız. Yaz boyunca Yazıhan’da ciddi manada bir su sıkıntısı yaşamadık” dedi.

“Elektrik şebekesi sarfiyatın yükünü kaldırmıyor”

Yazıhan’da hali hazırdaki elektrik şebeke sisteminin, harcanan elektrik sarfiyatının yükünü kaldırmadığını kaydeden Başkan Öztürk, Mısırdere Mahallesi’ne kurulacak olan Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra Boztepe Barajı’nın pompalama sisteminin de hayata geçmesiyle daha ciddi elektrik sarfiyatı olacağını belirterek şunları söyledi: “Yakın zamanda aratacak elektrik sarfiyatı nedeniyle Yazıhan’da yeni bir ayrım merkezinin kurulması gerekiyor.  Bu konuda TEİAŞ ile görüşmelerimiz sürüyor. Boztepe Barajı’nın pompalama sistemi kuruluyor ve Fethiye’nin yanı sıra o bölgedeki yüksek kodlu yerlere su çıkacak.  Orada ciddi bir elektrik sarfiyatı olacak. Hayvancılık Organize Sanayi kurulursa orada da ciddi bir sarfiyat olacak.  Yazıhan’ın şu andaki sistemi, elektrik sarfiyatının yükünü kaldırmıyor. Kaldırmayınca da TEİAŞ ile görüştük ve Hamidiye Mahallesi’nde yeni bir ayırım merkezi kurulacak. 2015 yılında tamamlanacak. Bu sistem de kurulunca inşallah ne elektrik te ne de içme suyunda bir sıkıntımız kalmayacak.”

Yazıhan’daki içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi projesinin MASKİ’nin yatırım programına alındığını belirten Başkan Öztürk, “Karasu’daki içme suyu şebekesi tamamen değişecek. Motorlar tamamen yenilenecek. Yeni bir krom depolama sistemi kurulacak.  Suyumuz, kendi kaynağında hijyenik bir ortamda depolanacak ve sonra pompalanacak. Kaçak ve kayıplarla ilgili önümüzdeki günlerde MASKİ alan taraması yapacak.  Bizim insanlarımız, uzun zamandır tahsilat yapılmadığı için kapısının önündeki bostanını ağacını bu sularla suladığı için, suda müthiş bir sarfiyat var. Ama yakın zamanda tüm sistemi de yenileyeceğimiz gibi kayıp ve kaçağın önüne geçecek ciddi çalışmalar da MASKİ tarafından yapılacak” şeklinde konuştu.

İçmesuyu projesi 4.2 milyon TL’ye yapılmıştı

Yazıhan ve köylerinin en önemli içme suyu kaynağı Yazıhan dağlarından doğan ve ovaya doğru akan Karasu Çayı’nın 18 köy ve 3 beldedeki evlere akıtılması için Malatya’nın eski valilerinden Ulvi Saran döneminde Malatya İl Genel Meclisi’nin kararıyla 4.2 Milyon TL ödenek ayrılmış ve İl Özel idaresi Genel Sekreterliği,  Karasu İçme Suyu Şebekesi’nin kurulmasını sağlamıştı.  Ancak içme suyunun dağıtım, faturalandırma ve ücret tahsilinden sorumlu Karasu İçme Suyu Birliği, suyun şebekeye pompalanmasını sağlayan elektrik pompasına ait elektrik borcunu ödememesi nedeniyle pompanın elektriği kesilmiş ve Yazıhan halkı, sıcak yaz aylarında içme suyunda önemli sorunlar yaşamıştı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız