SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soruşturmalık Mimara Ödül

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nde 2 Kasım 2009 tarihinde İmar Müdürlüğü arşivinin mühürlenmesiyle kamuoyuna yansıyan “İmar Yolsuzluğu” kapsamında, savcılıkça soruşturması aylardır devam eden dosyalara konu inşaatların mimari Talip Yıldıran’a (fotoğrafta beyaz gömlekli) Kale Müftülük Sitesi ve Kale Merkez Cami Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği tarafından, her iki yapının mimari projesine katkılarından dolayı plaket verildi.

Kale Müftülük binası ve Kale Merkez Cami Cuma günü düzenlenen törenle hizmete girdi. Törenin sonunda, Kale Kaymakamlığı ve Kale Müftülüğü ve Merkez Cami Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği tarafından yapımına katkıda bulunanlara plaket verildi. Plaketlerden birisini de Talip Yıldıran aldı.

Hatırlanacağı üzere Malatya Belediyesi’nde 2 Kasım 2009 tarihinde, yüksek rant olan bölgelerde yapılan bazı inşaatlarda, sahte tapu işlemleriyle alan artışı ya da ek yoğunluk kullanabilmek için belediyeye “gerçek dışı” hisse bağışı işlemi yapıldığı yolundaki şüpheler üzerine, 2 Kasım 2009 tarihinde İmar Müdürlüğü arşivi mühürlenmişti. Belediyenin kendi bünyesinde başlattığı ve kamuoyuna herhangi bir bilgi vermediği araştırma, bir süre sonra idari ve adli soruşturmaya dönüştürülmüştü. Savcılığa ilk etapta Ağbaba İnşaat, Çöşnük’te bir dönem Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın AKP İl Başkanı iken ortak olduğu Bil-Grup Şirketi, Atek İnşaat, Şerafettin Alaca (2) ve Ilıcaklar’a ait toplam 6 dosya savcılığa gönderilmişti.

Yapılan incelemeler sonucu; Ak Yapı İnşaat, Besta İnşaat, İhsan Şahin, Al-Ter İnşaat, Piroğlu İnşaat, Ferhat İnşaat, Nurettin Paşahan- Sait Vural, Kebir İnşaat ile Erk Yapı İnşaat (2) adlı firma ya da müteahhitlere ait bazı inşaatlarla ilgili de kuşku oluştuğu haber alındı. Bu inşaatların tamamının mimarının ise Talip Yıldıran olduğu ortaya çıkmıştı.

Soruşturmanın sonucunda 2009 yılının Aralık ayında İl İdare Kurulu’nca, imar yolsuzluğunda adı geçen yapı müteahhitleri, proje sahipleri, belediye şirketi personeli olup Malatya Belediyesi birimlerinde istihdam edilen 7 personel ile yargıya intikal eden sorunlu projelerin müellifi ESTAY Mühendislik Hiz. İnş. Taahhüt San, ve Dış Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Talip Yıldıran hakkında ise genel hükümlere göre işlem yapılması gerektiğine karar vermişti. Soruşturma konusu dosyalardan biri olan Ağbaba İnşaatın sahibi ve CHP İl Başkanı Veli Ağbaba ise olaydan belediye ve mimar Talip Yıldıran’ın sorumlu olduğunu açıklayarak hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtmişti.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirilen “İmar Yolsuzluğu” soruşturması yaklaşık 8 aydır sürdürülürken, proje sahiplerinin “haberleri olmadan, belgelerde tahrifat yapmakla” suçladıkları Yıldıran’a, TMMOB Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından 1 ay sürelik meslekten men cezası verildiği, 15 Mayıs’ta başlayan ve 16 Haziran’da bitecek olan cezanın TMMOB Genel Merkez Onur Kurulu tarafından da onaylandığı bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız