SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sosyal Medya'da Yakalandılar

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:41:48
'Sosyal Medya'da Yakalandılar
A- A+ PAYLAŞ

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü, kaçak avladıkları hayvanlarla çektirdikleri fotoğrafları, sosyal medyada paylaşan avcılarla örümcek tür maymunları pazarlamaya çalışanlara ceza yağdırdı. 

Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 ili kapsayan sorumluluk alanlarında yaban hayatını korumanın yanı sıra avcılık faaliyetlerini düzenlemeye yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti. 

Koruma altına alınması gereken yaban hayvanlarını sattığını tespit ettikleri kişiler ya da kaçak avlananlara yönelik hem genel müdürlüklerindeki hem de bölge müdürlüğündeki personellerin sürekli takiplerde bulunduğunu dile getiren Yüksel, bazen sosyal medya üzerinden kaçak hayvan pazarlayanları, onlarla iletişime geçerek yakaladıklarını söyledi. Yüksel, sosyal medyada paylaşılan avcılık fotoğraf ve görüntülerini inceleyerek ya da gelen ihbarları değerlendirerek kimlik tespitiyle avcılara gereken cezaları verdiklerini kaydetti. 

Gaziantep, Diyarbakır, Sivas, Mardin, Şanlıurfa ve Elazığ'ın da aralarında bulunduğu 14 ilde kaçak avlanmayla mücadele ettiklerini vurgulayan Yüksel, geçen yıl yapılan denetimlerde örümcek tür denilen 5 maymunu satışa sunanlarla iletişime geçtiklerini ve maymunları satmaya çalışanlara cezai müeyyide uyguladıklarını bildirdi. Yüksel, ayrıca el konulan maymunları da Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne teslim ettiklerini aktardı. 

Elazığ ve Sivas'ta gelen ihbarlar ve sosyal medyadaki paylaşımlar sayesinde hem Anadolu yaban keçisi hem de dağ keçisi avladıkları belirlenen 8 avcıya para cezası verdiklerini belirten Yüksel, 3'ü yaban keçisi, 2'si dağ keçisi olmak üzere 5 keçi ve bir de kekliğin avlanmasına yaklaşık 65 bin lira para cezası uygulandığını söyledi. 

-Kaçak avcıları sosyal medyadan yakaladılar- 

Fehmi Yüksel, kaçak avcıları yakalamada sosyal medya üzerinde paylaşılan fotoğraflardaki her türlü veriyi değerlendirdiklerini, bazen bir araba plakasından bazen de kaçak avcıların fotoğraflarından yola çıkılarak kimlik tespitleri yaptıklarını vurguladı. 

Şanlıurfa'da da benzer bir olay yaşandığını dile getiren Yüksel, ''Kaçak avlandıkları hayvanları bir otomobil üzerine koyarak kameraya çeken ve çektikleri görüntüyle fotoğrafları sosyal medyada paylaşan 3 kişiye 27 bin 406 lira para cezası uyguladık. Önce bu avcılar hakkında inceleme başlattık. Bu kişilerin bizim listedeki fotoğrafları, arabalarının plakasına kadar incelettikten sonra kimlik tespitlerini yaptık. Kaçak avcılara avcılık belgesi olmadan avlandıkları gerekçesiyle bin 456 lira idari para cezası, ayrıca 79 bıldırcın, bir turna, 4 kuğu, bir toy ve 3 kınalı keklik avladıklarının tespit edilmesiyle de hayvan sayısı ve değerine göre 25 bin 950 lira da tazminat uyguladık'' diye konuştu. 

Yüksel, 2012 yılında kaçak avcılık ve benzer müeyyideler kapsamında 14 ilden toplam 607 bin 456 lira tahsil ettiklerini bildirdi. 

Kaçak ve usulsüz avlanan avcılara yönelik koruma ve kontrol çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Yüksel, yaban hayatının korunmasında ve gelecek nesillere taşınmasında avcılara da büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Yüksel, ''Avcılarımız yaban hayatın sürdürülebilirliği adına avlanırken kanunlara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranmalı'' dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız