SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Sosyal Patlamaya Götürür''

A- A+ PAYLAŞ

Enaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, genel sağlık sigortası kanunu kapsamında emekli olup çalışanlardan yüzde 33.5 oranında destek primi kesilmesine ilişkin 1 Ocak'ta başlatılacak uygulamaya tepki gösterdi ve bunun ülkeyi sosyal patlamaya götüreceğini öne sürdü.

Keskin, bu konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, tepkilerini şöyle dile getirdi:

"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu kanun kapsamında emekli olup tekrar çalışmaya başlayan gelir vergisi mükelleflerinden yüzde 33.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi alınacaktır.

a) Bir, Bağ-kur emeklisi esnaf işyeri açtığı takdirde 2007 başından itibaren her ay en az 178 YTL Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorunluluğu ile karşı karşıyadır. Aynı esnaf buna paralel olarak ta aylık en az 76 YTL Gelir Vergisi ödemek durumunda kalacak.

b) Eğer emekli esnaf yanında işçi çalıştırıyorsa bu rakamlar daha da yukarı çıkacaktır.

c) Yine bir emekli işyeri açmayıp da bir işyerinde çalıştığında bu kez işveren onun yüz de 33.5 oranında ki Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni yatıracak. Ancak bunun yüzde 14’ü yine emekli işçiden kesilecek.

Bugün 6. basamaktan emekli bir kişi 390 YTL, 12. basamaktan emekli bir kişi ise 443 YTL olmaktadır. Bu maaşlardan aylık en düşük oranda 178 YTL Sosyal Güvenlik Destek Primi ile yine en düşük orandaki Gelir Vergisi tutarı olan aylık 76 YTL düşüldüğünde, devletine 25 yıl primini ödeyen insanların eline 134 YTL ile 184 YTL para geçecek. Bunun ne anlama geldiğini hukuki anlamda ifade edecek kelime bulunmamaktadır. Bu ülkede yıllarca primini yatırarak, emekli olmak suç olmamalı. Sosyal güvenlik kurumlardaki kara delikleri esnaf açmadı.

Bu uygulama alt tabakayı yavaş yavaş sosyal patlamaya doğru götürecektir. Çünkü halen ekonomik durumu düzeltmemiş olan küçük sermayeli emekli esnaf ve sanatkar, üretim yapmayarak kepeklerini ve tezgahlarını kapatacaktır. Bu uygulama aynı zamanda kayıt dışı çalışma sistemini de hızlandıracağı gibi çok sayıda küçük işletmeninde kapanmasına neden olacaktır.Emekli esnafa., “Emekli olduysan, üretim yapma, git kahvehane de, parkta otur” deniliyor. Şimdi emekli esnaf mevcut işyerini kapattığında 390 YTL ile ailesine bakabilecek mi?

Devletine tam 25 yıl prim ödeyerek emekli olanlara uygulanan sistemin mantığı, Borsa’ya milyar dolarlarını yatıranlardan, banka dolandıranlardan, banka batıranlardan, banka sahiplerinden, gümrükten mal kaçıranlardan, devlete faizi ile para satanlardan, ne yazık ki uzak tutulmaktadır. Bu ülkede esnaf ve sanatkar olmak suç mu? Çünkü milyon dolarlı holdinglerden istenmeyen fedakarlık hep emeğe dayalı küçük esnaftan isteniyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız