SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Söyle Samet.. Malatya'yı da.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:13:18
A- A+ PAYLAŞ

Son günlerde Fenerbahçe’de yaşanan “Alex Krizi” sayesinde ismi sıkça gündeme gelen tercüman Samet Güzel Malatyaspor’da da görev yapmıştı. 

2005-2006 sezonu Feyyaz Uçar yönetiminde Süper Ligin sezon hazırlıklarını başlatan Malatyaspor, transfer döneminde Brezilya’dan genç bir ismi kadrosuna katmıştı. Gerçek adı Eberti Marques de Toledo olan ve o dönem 19 yaşındaki bu oyuncu Katatua adıyla anılıyordu. Katatua, transfer işlemlerinin tamamlanmasının ardından Finlandiya’nın Helsinki kentinde süren kampa katılmış ve özel maçlarda sergilediği performansla “gelecekte büyük yıldız olabileceğinin” sinyallerini vermişti. İstanbul’da oynanan Galatasaray maçında, Malatyaspor 5-2 kaybetmesine karşın, çok iyi bir performans sergileyen Katatua hakkında çok olumlu değerlendirmeler yapılmıştı. 

Aynı dönem Malatyaspor Chris isminde başka bir Brezilyalı ile anlaşma sağladı. Her iki futbolcunun konuştuğu dil Portekizce olduğundan ve bu dili Türkiye’de konuşan fazla isim bulunmadığından bir tercüman arayışına gidildi. Sonunda Samet Güzel bulunup Malatya’ya gelmesi sağlandı ve Brezilyalı futbolculara tercümanlık yaptı.

Malatyaspor ligin başında teknik direktör değiştirirken göreve Ziya Doğan getirildi. Doğan, Katatua’ya fazla şans vermedi. Önce bu oyuncu, devre arasında Chris takımdan ayrıldı. Böylece Güzel’in Malatya günleri sona ermiş oldu.

Ancak iyi bir tercüman olan Güzel Fenerbahçe’de iş bulmakta zorlanmadı ve bu kulüpte yıllarca Brezilyalı futbolcuların hem Türklerle hem başka milletten oyuncularla iletişim kurmasına aracılık etti.

Güzel, Alex krizinin ardından Fenerbahçe Kulübü'ndeki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

80li yılların tercümanı Çubukçuyan

Malatyaspor 1988-89 sezonunda o güne kadar Türk futbolunda pek rastlanmayan transferler yaparak, 1982 Dünya Kupasının yıldızları Eder Alechio De Assis ve Serginho Bernardino ile 1986 Dünya Kupasında Brezilya Milli Takımının kalesini koruyan Carlos Roberto Galla’yı Malatya’ya getirmişti. Bu oyunculardan Eder sezon açılışında oynadıktan sonra Malatya’ya dönmezken, Serginho 1, Carlos 2 sezon forma giymişti. 

O yıllarda Türkiye’de Portekizce bilen birisini bulmak çok zordu. Ancak aslen İstanbullu olan ve Brezilya’da 20 yıl kadar kalmış merhum Berg Çubukçuyan’la temas sağlanıp 2 yıl boyunca Malatyaspor’da tercümanlık yapması sağlandı. 

DERLEYEN: Bülent KORKMAZ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız