SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Soylu Asgari Ücreti Açıkladı

0
Güncellendi - 2015-12-30 21:30:48
Soylu Asgari Ücreti Açıkladı
A- A+ PAYLAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni yıl da net asgari ücretin bin 300 TL olduğunu açıklayarak, "Asgari ücretin bin 300 liraya gelmesi halinde toplam brüt asgari ücret bin 647 lira, işverene toplam maliyeti bin 935 lira 23 kuruş, 3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücret bin 387, 45 kuruş, 2 çocuklu aile için net asgari ücret bin 362 lira 75 kuruş, 1 çocuklu aile içinde bin 344 lira 22 kuruş. Evli olup, çocuğu olmayan aileler içinde bin 325 lira 69 kuruş bizim 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren değerlendirdiğimiz, kararlaştırdığımız asgari ücret olarak ortada durmaktadır" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısı gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Soylu, “2015 ve 2019 yılları, 2002 ve 2015 arasındaki birinci sıçrama döneminden sonra reform ve dönüşüm konusunda Türkiye’nin en önemli yılları olacaktır. Reform ve eylem programlarımızı uygulama konusunda ki kararlılığımız ve bu konudaki attığımız adımlar milletimizin şahadetinde gerçekleşmektedir. 2003 tarihinden itibaren kararlaştırılan yıllı asgari ücretlerimizin nominal artışları bir önceki yıla nazaran enflasyondan arındırılmış reel artışları gözükmektedir. 2015 yılında yüzde 12, 3’lük bir nominal artış söz konusu olmuş ve 5,5’likte bir reel artışta kendisine bir yer bulmuştur. 2015 yılında ki asgari ücret bin lira 54 kuruş seviyesindedir. Brüt bin 272, 50 liradır” diye konuştu.

Soylu, 1 Ocak 2016 yılında belirlenen asgari ücreti açıklayarak şöyle devam etti:

“Asgari ücretin bin 300 liraya gelmesi halinde toplam brüt asgari ücret bin 647 lira, işverene toplam maliyeti bin 935 lira 23 kuruş, 3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücret bin 387, 45 kuruş, 2 çocuklu aile için net asgari ücret bin 362 lira 75 kuruş, 1 çocuklu aile içinde bin 344 lira 22 kuruş. Evli olup, çocuğu olmayan aileler içinde bin 325 lira 69 kuruş bizim 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren değerlendirdiğimiz, kararlaştırdığımız asgari ücret olarak ortada durmaktadır. Bin lira ile bin 300 lira arasında metinde hem işveren açısından gerek vergiler gerekse SGK primleri açısından bir maliyet olduğu da kaçınılmazdır. Asgari ücretin bin 300 liraya gelmesi konuşulduğu günden bu yana gerek işveren temsilcileri gerek küçük, orta boy işletmeler, gerek büyük işletmeler gerek çalışma bakanlığı olarak bize her nokta da kayıt dışına kaymanın engellenmesi, istihdamın artması, bütün işletmelerin rekabet gücünü korunmasını teminen işverene bir destek verilemesini defalarca dile getirdiler. Bunun üzerine hükümet olarak bir çalışma ortaya koyduk. Sayın Başbakanımızın talimatları ile birlikte bir taraftan maliye bakanlığımız, ekonomi ile ilgili bakanlarımız ile birlikte bu değerlendirmeleri yukarından aşağıya yaptık. Bunun için önemli mesele bütçenin görülmesiydi, burada 2016 yılı bütçesi ne olmalı, kalemleri nasıl oluşmalı ve burada bizim destekleyebileceğimiz imkan ortaya çıkabilecek mi, çıkamayacak mı? Bunun bakılmasına gerek vardı. Hiçbir zaman kaşıkla verip kepçeyle alan bir hükümet siyaset anlayışı içerisinde olmadık. Bin 116 liralık ve bin 660 liralık işverene maliyet normal bir akış içerisinde olsaydı artı eksi yüzde 2-3’lük marşlarla bu noktaya gelecekti. Elbette ki bu noktadan bir yük almamız düşünülmemelidir. Esas bu rakamla bin 166 lirayla bin 300 lira net arasında ki farktan bizim işverenden bir maliyet almamız arzu edildi. Biz de bunu nasıl karşılanacağı hususunu çalışıyoruz.”

Bakan Soylu, asgari ücretin oy birliği ile alındığını kaydederek, 10 evet oyuna karşın 5 hayır oyunun kullanıldığını söyledi. İşçi ve hükümetin, sigorta borcu olan firmalarının da 110 liralık desteklen yararlanması için karar aldığını açıkladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız