SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sporla Topluma Kazandırmayı Amaçlıyoruz"

0
Güncellendi - 2018-03-09 05:25:34
A- A+ PAYLAŞ

Avrupa Birliği Erasmus Plus Programı Stratejik Ortaklıklar kapsamında desteklenen ve İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile 7 proje ortağıyla birlikte yürütülen ‘‘Sosyal İçerme Aracı Olarak Dövüş Sanatları’’ projesinin ikinci toplantısı Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirildi.

  6-8 Mart tarihleri arasında gerçekleşen proje toplantısının açılışına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay katılarak proje toplantısı için Malatya’ya gelen 15 kişilik proje ekibine hediyeler takdim ederek, üniversite hakkına bilgiler verdi. Kızılay, toplantının ilk gününde gelen heyetle bir araya gelerek, çalışmalar hakkında da detaylı bilgiler aldı.

  ‘‘Sosyal İçerme Aracı Olarak Dövüş Sanatları’’ projesi kapsamında; uzak (kırsal) alanlardaki okullarda beden eğitimi öğretmenlerine dövüş sanatlarını (özellikle savunma sanatlarını) tanıtacak eğitimler verildi.

  7 Avrupa ülkesinin katılımıyla gerçekleşen projenin ilk toplantısı Bulgaristan’da gerçekleşirken ikinci toplantısı İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde geniş bir katılımla yapıldı.

Toplantıların tamamlanmasının ardından İnönü Üniversitesi Spor Salonu’nda öğrencilere uygulamalı olarak eğitim verildi.

“VERİMLİ BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

  İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cemal Gündoğdu, Malatya İnönü Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

  Gündoğdu, Avrupa Birliği projemizin konusu, ‘Engelli bireylerin sosyalleşmesinin sağlanması.’ Bu proje, 7 ülkenin ortaklığında yürüyor. 7 ortaktan 4’ü Bulgaristan, ayrıca Belçika, Türkiye yer alıyor. Projenin ikinci toplantısı İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Saha çalışmalarımız oldu. Saha çalışmalarını ilde engelli bireylere spor eğitimi veren dört spor salonunda yaptık. Başarılı bir şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Çok verimli bir eğitim gerçekleştirdik” dedi.

  Türkiye nüfusunun yüzde sekizinin engelli bireylerden oluştuğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Yalnız bu engellilerden kendilerini ifade edebilen oran çok çok azınlıkta. Biz bu tür projelerle engelli bireyleri keşfedip, topluma kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“FARKLI UZMANLIK ALANLARIMIZI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”

  European WingTsun Organisation Dövüş Sanatları CEO'su Stanislav Petrov Bagalev, kişilerin kendilerini nasıl savunacaklarına, zamanlamayı nasıl yapacaklarına, duygularını nasıl kontrol edeceklerine yönelik öğrencilere basit birkaç hareket gösterdiklerini söyledi.

  Bagalev, orta ve lise düzeyinde okuyan engelli çocuklara savunma sanatını öğrettiklerini belirterek, öğrendikleri birkaç hareketle kendilerini daha iyi hissetmelerini ve topluma fazla katılımlarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

  Proje koordinatörü Petya Georgive Grudeva ise üyesi olduğu Bulgaristan’daki Maria Curie Association (MCA) kurumunun engelli insanlara yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti.

  Grudeva, kendisinin de görme engelli olduğunu kaydederek, “Engelli insanların kendilerini topluma daha fazla katmaya yönelik çalışmalarımız var” dedi.

  Engellilerle ilgili çalışmalar yapan bir kuruluş olarak dövüş sanatlarıyla engellilerin topluma kazandırılmasının daha çok mümkün olabileceğini anlatan Grudeva, “Ortaklarımızın her birinin kendilerine özgü uzmanlık alanları var. İnönü Üniversitesi’nin bize kattığı imkanlar var. Farklı uzmanlık alanlarımızı bir araya getirerek, engelli bireylerin topluma daha fazla dahil edilmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Okullarımızda bizim saha alanlarımız” diye konuştu.

“AVRUPA’YA ÖRNEK OLACAĞIZ”

  Proje kapsamında eğitim veren Tekvando Mili Takım Antrenörü Nedim Türk, İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin anlamlı bir çalışmaya imza attığını belirterek, “Benimde down sendromlu bir çocuğum var. Bu beni daha çok heyecanlandırdı ve projede yer almaktan mutluluk duydum. Engelli çocukları çok iyi tanıdığım için bu eğitimin en iyi şekilde yapacağımızı ve Türkiye olarak verimli olup, Avrupa’ya da örnek olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

  Proje’ye Belçika’dan katılan Karel Andrea Van Isacker ise proje kapsamında engeli bireylerin daha fazla sosyalleşmesinin sağlanabileceğini ifade ederek, “Topluma katılmayan insanların, topluma katılmaları için bir araç olarak sporu öncelemiş olduk. Bu kapsamda engelli bireyler bizim projemizin hedef kitlesini oluşturuyor. Sosyal olarak dezavantajlı olan çocuklarımızın, spor aracılığıyla kendilerine olan öz güvenlerinin artırılması, sosyal yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız