SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Stadın Yüzde 35'i Tamam

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:07:33
Stadın Yüzde 35'i Tamam
A- A+ PAYLAŞ

 Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 23 şehirde inşasına devam ettiği 25 stadyumda çalışmalar büyük bir hızla ilerlerken, Türkiye, kısa bir süre sonra FİFA 2014 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Brezilya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye spor yatırımları ve bu yatırımların hızla tamamlanması noktasında örnek bir ülke olarak dikkatleri çekiyor. 

Tüm dünya nefesini tutmuş 12 Haziran'da başlayacak 2014 FİFA Dünya Kupası maçlarını heyecanla beklerken, futbolun en çok ilgi gören spor branşı olduğu Türkiye'de de farklı bir heyecan spor severleri sarmış durumda. 1950'li yıllardan kalan stadyumların yerine akustiği, ambiyansı, sosyal alanları ve sahip olduğu diğer kriterleri ile dikkatleri çeken dev tesisler, gelecek sezondan itibaren Türkiye'de futbola farklı bir heyecan getirmiş olacak.

"YAPILAN STADYUMLARIN KATKILARI HER ANLAMDA EN ÜST SEVİYE OLACAK"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir'den Edirne'ye, Trabzon'dan Diyarbakır'a kadar birbirinden farklı bölgelerde stadyum çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne değinerek, yeni stadyumların Türkiye'nin sportif geleceğine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yeni yapılan stadyumlar, sadece daha güzel sahalarda maç oynanması anlamına gelmediğine dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Türkiye'de, 1994-2002 tarihleri aralığında sadece tek bir stat inşa edildi. O da borçları henüz bitmeyen Atatürk Olimpiyat Stadı. Şimdi biz, yaklaşık 3 milyar TL bütçe ile 23 şehirde 25 dev stadyum inşa ediyoruz. Binlerce seyirciye kapılarını açacak bu stadyumlar hem çok daha fazla seyircinin takımlarını desteklemelerini sağlayacak, hem de kentin spor kültürüne önemli katkılar sağlayacak. Spor severlerin aileleriyle, eş ve dostlarıyla huzur içerisinde gidebileceği bu stadyumlar, kulüplerin daha fazla gelir elde etmesine de önemli katkılar sağlayacak ve ülkemizde futbolun daha ileriye taşınması konusunda önemli rol üstlenecektir. Eminim ki her biri kendisine has mimari özellikler taşıyan bu stadyumların katkıları her anlamda en üst seviyede olacaktır. Bu tesisler aynı zamanda Türkiye'nin inşaat sektöründe geldiği noktanın görülmesi açısından da oldukça önemli. Dünya standartlarında tesisleri, diğer ülkelerden daha az maliyetle, çok daha hızlı bir şekilde inşa ettiğimizi bilmek her açıdan gurur verici" dedi.

İşte Türkiye'nin Yeni Stadyumları

Adana Stadyumu: Geçtiğimiz yılın Nisan ayında ihalesi yapılan 33 bin seyirci kapasiteli Adana Stadyumu, 103 bin metrekarelik bir alana inşa ediyor. Bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 1 dolaylarında olan stadyumun proje maliyeti 140 milyon TL.

Afyon Stadyumu: 2010 yılının sonunda ihale edilen 15 bin seyirci kapasiteli Afyon Stadyumu'nda sona gelindi. Bugün itibariyle sadece bazı ince işlerin kaldığı stadyumun, yeni sezonda kapılarını sporseverlere açması bekleniyor.

Ankara Stadyumu: Başkentlilerin uzun zamandır hayali olan dört dörtlük bir stadyum isteğini tamamıyla karışlayacak olan projenin yaklaşık 200 milyon TL'ye mal olması bekleniyor. 40 bin seyirci kapasitesine sahip olacak stadyum için Gençlik ve Spor Bakanlığı arazi çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya Stadyumu: Son yıllarda yapılan yatırımların ardından tatil turizmin başkenti olma özelliğinin yanına spor turizmini de ekleyen Antalya, 33 bin seyirci kapasiteli stadyumunun tamamlanması için geri sayımını sürdürüyor. Geçtiğimiz yılın ilk ayında sözleşmesi yapılan stadyumun fiziki gerçekleşme oranı bugün itibariyle yüzde 35 seviyelerinde. Proje maliyeti 103 milyon TL Antalya Stadyumu, 200 bin metrekareden daha geniş bir alana inşa ediliyor.

Batman Stadyumu: Bu yılın hemen başında ihalesine çıkılan Batman Stadyumu 15 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Çalışmalarına başlanan stadyumun en kısa zamanda Batmanlı sporseverlerin hizmetine açılması hedefleniyor.

Bursa Stadyumu: Yeşil-Beyazlı ekibin yeni cazibe merkezi olacak 45 bin seyirci kapasiteli Bursa Stadyumu'nda çalışmalar tüm hızıyla ilerliyor. 195 milyon TL yatırım bedeline sahip projede bugün gelinen fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75 dolaylarında.

Çorum Stadyumu: Çorum'a farklı bir spor kültürü kazandıracak stadyum, ek protokollerin ardından yeniden ihale edilecek.

Diyarbakır Stadyumu: Sözleşmesi imzalanan ve yer teslimi aşamasında olan Diyarbakır Stadyumu'nun proje maliyeti 150 milyon TL.

Edirne Stadyumu: Edirne'nin spor kültürüne önemli katkılar sağlayacak Edirne Stadyumu projesinde UEFA standartlarına göre revizyonlar yapılıyor.

Elazığ Stadyumu: Proje maliyeti 80 milyon TL olan stadyumun arazi imar revizyonları ve proje çalışmaları devam ediyor.

Eskişehir Stadyumu: Futbola büyük ilgi gösteren kentlerden biri olan Eskişehir'de yapımı devam eden 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20 dolaylarında. 140 milyon TL proje maliyetine sahip stadyum, 166 bin metrekarelik bir alana yapılıyor.

Gaziantep Stadyumu: Geçtiğimiz yılın Şubat ayında sözleşmesi imzalanan 33 bin seyirci kapasiteli Gaziantep Stadyumu'nun bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 5 dolaylarında.

Hatay Stadyumu: İhalesi tamamlanan ve değerlendirme aşamasında olan Hatay Stadyumu, tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli dev bir stadyum olarak dikkatleri çekecek.

İzmir Göztepe Stadyumu: Çok uzun yıllardır yeni stadyum bir stadyum beklentisi olan İzmirlilerin bu isteğini Gençlik ve Spor Bakanlığı, İzmir'e son derece modern iki stadyum yaparak gideriyor. Bu stadyumlardan ilki 75 milyon TL proje maliyetine sahip İzmir Göztepe Stadyumu. 15 bin seyirci kapasiteli olacak stadyumun Nisan ayında sözleşmesi imzalandı ve yer teslim aşamasına geçildi.

İzmir Karşıyaka Stadyumu: İzmir'in bir diğer 75 milyon TL yatırım bedelli stadyumu da İzmir Karşıyaka Stadyumu. 15 bin seyirci kapasiteli stadyum için bu yılın Nisan ayında sözleşme imzalandı ve yer teslimi aşamasına gelindi.

Kocaeli Stadyumu: Kocaeli'nde yapımı tüm hızıyla devam eden 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun bugün itibariyle fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 5 seviyelerinde. Kocaeli Stadyumu'nun proje maliyeti ise 160 milyon TL.

Konya Stadyumu: Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ihalesi yapılan ve hemen ardından yer teslimi gerçekleşen 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadyumu'nda bugün itibariyle yüzde 75 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Konya Stadyumu'nun proje maliyeti de 160 milyon TL.

Malatya Stadyumu: 2012 yılının ilk ayınca ihalesi yapılan Malatya Stadyumu'nda bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 35 dolaylarında. 25 bin seyirci kapasiteli stadyumun proje maliyeti 78 milyon TL.

Manisa Akhisar Stadyumu: Manisa da tıpkı İzmir gibi aynı anda iki stadyumun inşasının devam ettiği bir diğer şehir. Bu projelerden ilki olan Manisa Akhisar Stadyumu, 12 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Proje maliyeti 39 milyon TL olan stadyumun bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 5.

Manisa Turgutlu Stadyumu: Manisa'nın bir diğer stadyumu olacak Manisa Turgutlu Stadyumu ise 30 milyon TL proje maliyetine sahip. 10 bin seyirci kapasiteli olacak stadyumun yapımına kısa bir süre içerisinde başlanacak.

Mersin Stadyumu: Süper Lig'in yeni ekiplerinden Mersin İdmanyurdu'nun maçlarına ev sahipliği yapacak Mersin Stadyumu, geçtiğimiz yıl Mersin'de düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nın açılış ve kapanış törenlerine de ev sahipliği yapmıştı. 25 bin seyirci kapasitesine sahip stadyumun proje maliyeti 125 milyon TL idi.

Sakarya Stadyumu: Sakarya'nın 25 bin seyirci kapasiteli stadyumu 137 milyon TL proje maliyetine sahip. Stadyumun çalışmalarında bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 5 seviyesinde.

Samsun Stadyumu: Samsun'da 334 bin metrekarelik bir alanda yapımı süren 33 bin seyirci kapasiteli Samsun Stadyumu, 2012 yılının son ayında ihale edildi. Bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 30 seviyelerinde olan stadyumun proje maliyeti 138 milyon TL.

Sivas Stadyumu: Bugün itibariyle yüzde 25 fiziki gerçekleşme oranına ulaşan Sivas Stadyumu, 25 bin seyirci kapasiteli. 106 milyon TL proje maliyeti olan stadyum 160 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor.

Trabzon Stadyumu: Deniz doldurulmasıyla yapılacak Trabzon Stadyumu, bölge halkının en büyük isteklerinden birisiydi. Proje maliyetinin 250 milyon TL olduğu stadyum, 41 bin 461 seyirci kapasiteli olacak. Çok geniş bir alanda inşa çalışmaları devam eden stadyumun bugün ki fiziki gerçekleşme oranı yüzde 25 dolaylarında.

FOTO: İnönü Üniversitesi kampusu karşısında inşa edilmekte olan stadyumun maket ve inşaat görüntüleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız