SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Stratejik Bir Sektör"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:41:25
A- A+ PAYLAŞ
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. 
 
Dünya Çiftçiler Günü'nün 1984 yılından beri kutlandığını belirten Çiçek'in mesajı şöyle ; 
 
"İçinde yaşadığımız dönem; tarımın, tarımsal üretiminin, dolayısı ile gıdanın öneminin daha çok anlaşıldığı, önümüzdeki süreçlerde strateji planlarının hazırlandığı dönemlerdir. Tarım neolitik dönemden bu güne hiçbir zaman önemini kaybetmemiştir. İnsanoğlu var olduğu sürece de kaybetmeyecektir. Çünkü tarım istihdam alanıdır. Çünkü tarım gıda kaynağıdır, çünkü tarım yaşamın, hayatın, tabiatın sürdürülmesinde olmazsa olmazdır. Artan nüfus, buna karşılık her geçen gün çeşitli nedenlerle azalan tarım alanları, dünyadaki gelişen ve değişen politikalar, ticaret stratejileri, önümüzdeki dönemlerde en önemli devlet politikalar olacağını göstermektedir.  
 
Özellikle 2000 yıllar dünyada enerjinin ve gıdanın konuşulacağı yüzyıl olacaktır.  Bugün dünyada 800 milyon aç, 3 milyar da yanlış ya da yetersiz beslenen insan bulunduğu bir gerçektir. Bu nedenle de tükettiğinden daha fazla üreten ülkeler zengin ülkeler olacaktır. İşlenebilen, ekilebilen toprağı bulunan, temiz ve sağlıklı suyu bulunan ülkeler dünyada söz sahibi olacaklardır. Dolayısı ile zenginliğin göstergesi bu parametreler olacağı bir gerçektir. Bu gerçeklerden yola çıkıldığında tarım 2000'li yılların en stratejik sektörü olmaya devam edecektir.
 
Dünyada bu gelişmeler ve süreç işlerken ülkemizde aynı kaygı duymak ve hazırlıkları yapmak zorundadır. Üretim alanlarını koruyarak, üreten, çalışan çiftçisini dünya ölçeğindeki örnekleri gibi destekleyerek, rakipleri ile rekabet edebilir düzeye getirmek zorundadır. 
 
Bu gün bakıldığında çiftçilerimiz; her geçen üretim maliyetlerinin arttığı, üretim alanlarının daraldığı, destekleme ödemelerinin ya yetersiz yada olmaması, alın terinin hakkını alamadığı, tarımsal üretim miktarında ve pazar değerinde her zaman istikrarsızlığın yaşandığı bir süreci yaşamaktadırlar. Bu nedenledir ki ülkemizde 14 Mayıs Dünya çiftçiler günü kutlaması her zaman buruk geçer, kendi gününden çiftçinin haberi dahi olmaz. Dünya da bu kadar önemsenen bu sektör ve sektör çalışanı ülkemizde de hak ettiği değeri görmesi kaçınılmazdır. Bunun için ise uygulanan sosyal politikaların sektör olarak hedefinin tarım sektörü, hedef kitlesinin ise çiftçiler ve kırsal kesim olması gerekmektedir.  
 
Ülke olarak 2023 yılı hedefimiz; dünyanın en gelişmiş ilk beş tarım ekonomisinden birisi, tükettiğinden daha fazla üreten, ürettiğini hak ettiği değerde satan, tarım ürünleri ihracatında 40 milyar dolara ulaşmak olarak belirlenmektedir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi çok da zor değildir. Yeter ki çiftçi, üretici yeterince desteklensin, ithalatla rekabet etmek zorunda kalmasın ve üzerindeki gereksiz yük kaldırılsın. Böylelikle hem ülke kalkınmışlığı sağlanacak, hem de üretim alanları tam kapasitesi ile kullanılarak çiftçi hak ettiği değer ile refah seviyesine de kavuşmuş olacaktır.
 
Bu gerçekler ışığında, elinin nasırı eksik olmayan, çalışan, üreten, çiftçilerimizin alın terinin hakkını alabilen, toplumda ve ekonomide hak ettiği değeri ve saygıyı gören, emeğinin boşa gitmediğini bilen, üretimde, işlemede, pazarlamada yeterli örgütlenmesini sağlayarak hakkını koruyabilen bir çiftçilik modeli temennisi ile bütün çiftçilerimizin Dünya çiftçiler gününü kutlarım."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız