SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Stres Yapmayın !

A- A+ PAYLAŞ

Bu aralar çok fazla “Her şey beni buluyor” diyorsanız, yoğun stres altındasınız demektir.

KONUŞMAK

Konuşmak her zaman sorunların çözümü için en uygun yoldur. Güvendiğiniz bir arkadaşınıza derdinizi anlatmak sorunlarınıza çare olabilir. Stresli olduğunuz günlerde yakın bir arkadaşınızı arayarak onunla buluşabilir, güzel bir yerde kahve içerek dertlerinizden uzaklaşabilirsiniz. Unutmayın dertler paylaştıkça azalır. Sorunların üstesinden tek başınıza gelmeye çalışmak kendinizi kandırmak olur.

KAHVALTI

Stresi yenmekle kahvaltının ne alakası var demeyin. Sabahları iyi bir kahvaltı yapmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlarken aynı zamanda güne enerji dolu başlamanızı da sağlar. Gün içinde stres nedeniyle baş ağrılarınız varsa kahvaltı bu ağrıları geçirecek en iyi yoldur. Kahvaltı etmediğiniz zaman metabolizmanız yavaş çalışır bu da kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

İyi bir kahvaltı

Enerji dolu bir kahvaltı nasıl olur diye merak ediyorsanız şu seçeneklerden birini kahvaltıda yiyebilirsiniz:

1 dilim ekmek + 1 dilim peynir + 1 adet elma + 1 bardak yağsız süt = 289 kalori, 3 gram yağ, 10 gram protein, 13 gram liftir.
1 adet tam tahıllı ekmek + 1 kase yağsız yoğurt + 1 adet muz = 301 kalori, 7 gram yağ, 12 gram protein, 5 gram liftir.
1 dilim tost ekmeği + 1 dilim peynir + 1 adet şeftali = 244 kalori, 3 gram yağ, 17 gram protein, 6 gram liftir.
GÜLMEK

Gülmek stresin en iyi ilaçlarından biridir. Güldüğünüz zaman kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Eğer gülmek için bir nedeniniz yoksa komik bir film izleyin ya da bir kitap okuyun. Hiçbiri hoşunuza gitmezse çocuğunuzla konuşun, ona sorular sorun, aldığınız cevaplar sizi keyiflendirecektir.

AĞLAMAK

Yapılan araştırmalar kadınların erkeklerden dört kat daha fazla ağladığını ortaya koymuştur. Ağlamak strese iyi gelir. Eğer canınız ağlamak istiyorsa ağlayın, kendinizi tutmayın çünkü ağladıktan sonra salgıladığınız hormonlar sizi rahatlatır.

NOT TUTMAK

Yapmanız gereken ya da yapmak istediğiniz şeyleri not alın ve bunları uygulamaya çalışın. İstediklerinizi yapmayı başarmak size iyi gelecektir. Böylece stresten bir süreliğine de olsa uzaklaşmış olursunuz.

MAKYAJ

Yeni bir ruj almaya ne dersiniz? Belki saçma gelecek fakat hiç kullanmadığınız renkte yeni bir ruj alın ve onu sürün. Aynanın karşısına geçip kendinize baktığınızda güzel bir kadın görürseniz kendinizi her zamankinden çok daha iyi hissedersiniz.

LİFLİ GIDALAR

Lifli gıdalar kendinizi iyi hissettirir bu nedenle bol bol fındık, tam tahıllı besinler ve meyve tüketmeye çalışın. Lifli besinler vücudunuzdaki stres hormonunun azalmasına yardımcı olurken toksinleri ve bakterileri de kolayca atmanızı sağlar. Ayrıca kandaki şeker seviyesini düzenleyerek ruh halinize iyi gelir.

TRAFİK

Trafikte kalmak stres seviyesini artıran en önemli nedenlerden biridir. Bu nedenle trafikten kaçmaya çalışın. Bir yere giderken trafiğin az olduğu saatleri ya da yolları seçin. Eğer mümkünse gideceğiniz yere yürüyerek gitmeye çalışın.

STRES GÜNLÜĞÜ

Sizi strese sokan olayları not alın. Örneğin eşiniz, çocuklarınız, kayınvalideniz ya da arkadaşlarınız strese neden oluyor olabilir. Onlar karşısında fiziksel ya da duygusal olarak nasıl tepki vermek istediğinizi yazabilir. Örneğin bağırmak istiyor olabilirsiniz ya da ağlamak. Bunları yazmak en azından sizi rahatlatacaktır.

LAVANTA

Lavantanın ferahlatıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Lavantanın aromasını yastığınıza ya da çarşaflarınıza sürerseniz uyurken kendinizi çok daha iyi hisseder, sabahları daha iyi kalkarsınız.

İLAÇLAR

Bazen ilaçların yan etkisi kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Eğer düzenli olarak bir ilacı kullanıyorsanız, bu ilacın yan etkilerini doktorunuza sorun ve rahatsızlık hissederseniz doktorunuzdan ilacı değiştirmesini isteyin.

MÜSLİ

Bir tabak müslinin sizi rahatlatabileceğini biliyor muydunuz? Uzmanlar yatağa girmeden bir saat önce yiyeceğiniz müslinin iyi gelebileceğini belirtiyorlar.

NEGATİF KİŞİLER

Herkesin hayatında kendini sürekli stresli ya da üzgün hisseden kişiler vardır. Fakat stresli olduğunuz zamanlarda bu kişilerle görüşmek sizi daha da kötü hissettirir. Böyle zamanlarda mümkün olduğu kadar eğlenceli kişilerle birlikte olmanızda fayda vardır.

HAYVANLAR

Hayvanlarla oynamak strese birebirdir. Eğer evinizde kediniz, köpeğiniz ya da kuşunuz varsa onunla vakit geçirin. Yoksa bir arkadaşınızın hayvanını sevebilir ya da sokaktaki kedilerle oynayabilirsiniz.

BADEM

Size sadece bir kuruyemiş gibi görünse de aslında işlevi çok büyüktür. Sindirim sistemi üzerinde etkili olduğu gibi E vitamini bakımından da zengindir. Aynı zamanda stres üzerinde de etkilidir. Badem yemek sizi rahatlatacağı gibi kilo da aldırmaz. Çünkü 10 adet bademde sadece 77 kalori vardır.

SAKIZ

Yapılan araştırmalar sakız çiğneyen kişilerin çiğnemeyenlere oranla daha az stresli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle fırsat buldukça sakız çiğeneyebilirsiniz.

DERİN NEFES

Stres altında olduğunuz zaman daha çabuk nefes alırsınız. Oysa derin ve yavaş nefes almak stresi azaltır. Stresli olduğunuz zamanlarda 10-15 dakika boyunca derin nefesler alıp, verin.

SU İÇMEK

Susuzluk strese neden olan sebeplerdendir. Fazla kafein alımı ve kuru hava susuzluğa neden olur ve özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlar bu sorunla oldukça sık karşılaşır. Bunu yenmek için bol bol su için.

CİNSELLİK

Orgazm olmak stresi uzak tutar. Çünkü orgazm sırasında salgılanan endorfin hormonu vücudun rahatlamasını sağlar. Bu nedenle eşinizle aranızı iyi tutmaya ve stresten uzak kalmak için düzenli bir cinsel yaşama sahip olmaya özen gösterin.

TATİL

Tatil yapmak gibisi yoktur. Eğer mümkünse kendinizi stresli hissettiğiniz zamanlarda kısa da olsa bir tatile çıkın. Eşinizle ya da dostlarınızla çıkacağınız tatil sizi rahatlatacaktır.

ÇAY

Yapılan araştırmalar günde dört fincan siyah çay içmenin stresi yenmede yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Siyah çayın içinde bulunan maddeler beyne pozitif etki eder ve stres hormonunu en düşük düzeyde tutar.

EGZERSİZ

Egzersiz yapmak kan akışını düzenlerken stres hormonlarının da dağılmasını sağlar. Araştırmalar 30 dakika süren bir yürüyüşle stres, depresyon ve kötü düşüncelerin azaldığını gösteriyor.

UYKU

Gözlerinizi kapadığınızda stres hormonları azalmaya başlar. Özellikle uykuya daldıktan ilk birkaç saat içinde bu hormonlar yok olur. Bu nedenle kendinizi stresli hissettiğinizde gün içinde de olsa uyumaya çalışın.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız